Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może Chiny???

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
caal
Croentuzjasta
A może Chiny???

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 18.01.2009 11:32

No właśnie, a może do Chin? Tak to za mną chodzi i chodzi. Zaczynam się przymierzać do zaplanowania trasy. Bo nie chcę wycieczki, jakoś mnie odrzucają formy zaorganizowane, zbyt duża ze mnie indywidualistka.

A może ktoś chętny?
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 18.01.2009 17:19

Jeśli chcesz jechać sama - polecam wycieczkę. Sam korzystam z usług biura podróży, ale tylko do rezerwacji biletów i noclegów w Chinach oraz do zrobienia wizy, chociaż raz zorganizowali mi 2-dniową wycieczkę po Pekinie dla małej grupy (przewodnik, bus itd.) i było całkiem ok :)
Jeśli czujesz się na siłach samodzielnie to zorganizować - super. Poczytaj w necie - Chiny to bardzo popularna destynacja i jest dużo relacji osób, które jeżdżą tam samodzielnie. Ostatnio np. czytałem relację tutaj.
Co do trasy - wszystko warto zobaczyć :)
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 18.01.2009 18:03

Chciałabym pojechać z mężem. A, że od planowania jestem ja, to sie pytam, może ktoś akurat też by miał ochotę :)
Z tego co piszesz wynika, że byłeś tam i jesteś zadowolony?
W każdej przeglądanej przeze mnie ofercie biur podróży czegoś brakuje, stąd pomysł, żeby pojechać indywidualnie. Tak sobie myślę, że miesiąc to optimum, jak uważasz?
I czy możesz polecić jakieś biuro podróży?
Dzięki za link. Czytałam już kilka relacji i wychodzi mi, że podstawowym problemem będzie bariera językowa, jakie masz z tym doświadczenia?
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 18.01.2009 21:30

Jeśli chodzi o biuro, to mogę polecić to. Wiem, że mają spory wybór wycieczek i są dość sprawni organizacyjnie.
Jeśli masz cały miesiąc do dyspozycji, to przyjrzałbym się opcji wycieczki na 25-27 dni (są takie) i na bazie gotowego planu pobawiłbym się w samodzielne zaplanowanie noclegów i transportu. Jeśli lubicie podróżować sami - to ok, ale wiem, że są osoby które czują się raźniej "w grupie".
Wycieczka ma też jedną (dla mnie np. ważną) zaletę - przewodnika. Dwa lata temu biuro zorganizowało nam 2-dniowy tour po Pekinie z przewodnikiem, i dzięki niemu dowiedzieliśmy się całej masy ciekawych rzeczy. Oczywiście o wszystkim (prawie) można przeczytać w przewodnikach, ale jakoś nie uśmiecha się mi zwiedzanie np. Zakazanego Miasta z książką w ręku i doczytywanie co chwila gdzie akurat jestem ;)
Kwestia językowa jest w Chinach bardzo istotna - tzn. angielski w wykonaniu chińczyków różni się diametralnie od tego co znamy ;) Poza tym na znajomość angielskiego wśród chińczyków możesz liczyć w zasadzie tylko w dużych hotelach. Rada - przewodnik (LP, Pascal) ze słowniczkiem. Chiny są fantastyczne - polecam każdemu:)

Powrót do Azja