napisał(a) tomek99 » 18.01.2009 21:30
Jeśli chodzi o biuro, to mogę polecić
to. Wiem, że mają spory wybór wycieczek i są dość sprawni organizacyjnie.
Jeśli masz cały miesiąc do dyspozycji, to przyjrzałbym się opcji wycieczki na 25-27 dni (są takie) i na bazie gotowego planu pobawiłbym się w samodzielne zaplanowanie noclegów i transportu. Jeśli lubicie podróżować sami - to ok, ale wiem, że są osoby które czują się raźniej "w grupie".
Wycieczka ma też jedną (dla mnie np. ważną) zaletę - przewodnika. Dwa lata temu biuro zorganizowało nam 2-dniowy tour po Pekinie z przewodnikiem, i dzięki niemu dowiedzieliśmy się całej masy ciekawych rzeczy. Oczywiście o wszystkim (prawie) można przeczytać w przewodnikach, ale jakoś nie uśmiecha się mi zwiedzanie np. Zakazanego Miasta z książką w ręku i doczytywanie co chwila gdzie akurat jestem
Kwestia językowa jest w Chinach bardzo istotna - tzn. angielski w wykonaniu chińczyków różni się diametralnie od tego co znamy
Poza tym na znajomość angielskiego wśród chińczyków możesz liczyć w zasadzie tylko w dużych hotelach. Rada - przewodnik (LP, Pascal) ze słowniczkiem. Chiny są fantastyczne - polecam każdemu:)