Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może Bułgaria....

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.02.2005 20:26

Myślę że twój kolega Andrzeju albo nieźle ci naściemniał albo był nawalony przez całą trasę do BG, na miejscu i z powrotem i coś mu się już od alkoholu pop...
Ja byłem w zeszłym roku w BG, w 2 samochody z przyjaciółmi, w obie strony przez Rumunię - z mocnym akcentem na zwiedzanie tego kraju.
Nikt nas nigdy nie zatrzymał, więc nie zapłaciliśmy ani grosza a gnaliśmy (w przerwach między zwiedzaniem) ile fabryka dała (omega i laguna).
Co więcej, ludzi których tam spotkaliśmy, szczególnie w Rumunii (mieszanka Węgrów i Rumunów) byli wyjątkowo sympatyczni i uprzejmi.

A to co widzieliśmy po drodze - to nasze. Nie ma takiej drugiej Europy jak ta część Bałkanów - dla mnie po prostu bajka. Nie ma nigdzie w Europie (no może poza Sarajevem) takiej mozajki kulturowej jak w Transylwanii; Rumunii - prawosławni, Węgrzy - katolicy, Sasi - protestanci, Cyganie i Szeklerzy - nie wiadomo co, itd.

A tak w ogóle to sobie myślę że twój post to chyba jednak jest jakaś prowokacja. Odradzasz przejazd przez Rumunię a nigdy tam nie byłeś... - co to ma być?
Bredzisz o opłacie dezynfekcyjnej a ta akurat kosztuje 2 Euro... - fura pieniędzy...
Co do cen w Złotych Piaskach - zgadnij ile razy więcej kosztują wczasy w dobrym hotelu w Opatiji albo w Dubrowniku?
Jak ktoś pojechał do Hotelu w Złotych Piaskach i twierdzi że mu drogo to wybacz ale od razu widać że jest burakiem (bez urazy) :lol:
Bo nie można gorzej wybrać niż blokowisko i to w dodatku drogie, zamiast czegoś przytulnego i niedrogiego - a takich miejsc w BG jeszcze nie brakuje. Uwierz mi bo byłem tam przez 3 tygodnie w lipcu, mieszkałem w 4-ch różnych miejscach, zjechałem całe Bułgarskie wybrzeże od Nos Kaliakra do Rezowa (granica z Turcją).
Tu masz parę moich fotek z co fajniejszych miejsc:
http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_niezawodny

pozdrowionka 8)
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 03.02.2005 10:17

Witaj Niezawodny...
To że mój kolega jest burakiem wiedziałem już od dawna...ale nie to było
intencją mojego postu...chciałem zwrócić uwagę na to jacy jesteśmy bezradni w momencie kiedy w godzinach nocnych zatrzyma cię policjant w obcym kraju i jest panem sytuacji mając twój paszport w ręku...tym
bardziej jeśli jest to Rumunia.Nie wiem ( ale się dowiem ) jaką trasą jechał wspomniany kolega...bo coś z tym śmiganiem u niego nie było najlepiej ( straszne dziury..nawet w stolicy ).A jeśli chodzi o moją skromną osobę to byłem w Rumuni 3 razy...ale przyznaje :D ...pociągiem..i zawsze ryglowaliśmy przedział bo pchało się masę cyganów .Zazdroszcze Ci wspaniałych wakacji no i fotki są super..ale wybacz ja jak na razie nie pojadę przez Rumunię chyba że w kilka samochodów.Mam nadzieję że inni wypowiedzą się również w tym temacie .. może mają jakieś doświadczenia.hmm.. ( wyszło na to że mój
post rzeczywiście jest małą prowokacją..)
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie no i wszystkich CROMANIAKÓW
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.02.2005 14:37

Andrzeju; strach ma wielkie oczy a fortuna sprzyja tylko odważnym...
A tak poza tym nie słuchaj więcej bzdur bo niepotrzebnie się nimi kierujesz. Nie warto.
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 03.02.2005 14:49

....
Ostatnio edytowano 24.05.2007 16:37 przez Prot, łącznie edytowano 1 raz
Rafał B.
Croentuzjasta
A może Bułgaria....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 03.02.2005 16:58

Prot napisał(a):Bułgoria przez Rumonię he, he chyba transporterem opancerzonym kurna.
Jedziesz ,a tu jak hen spojrzeć same buraki he he.
Niektórzy to tam łowią w kałużach ryby.
No .Każdy wie ,że to dzikie kraje .Zdala od cywilizacji i zdiczałe -he he

Powyższy post, jak i kilka wcześniejszych, przypomniały mi pewną dyskusję na grupie alt.pl.ukraina, którą z radością zacytuję w znacznym skrócie, bo sposób myślenia jest jakby podobny... choć nie wiem czy bardziej nie pasowałby w wątku "Troche humoru".
Chris napisał(a):Planuję wyjazd na Krym autem w kwietniu. Czy jest tam bezpieczenie dla Polaków po zaangażowaniu się Polski w wybory na Ukrainie?

Glenn napisał(a):Co Ty :-))) ! Toż od razu mordują :-) Auto zabierają i w ogóle nie masz prawa wrócić :-) A tak poważnie zastanów się o co pytasz.

Leszek napisał(a):Przy wjeżdzie na Ukrainę musisz mieć przywiązaną do anteny pomarańczową. Potem w środkowej przywiązujesz dodatkowo niebieską, a blisko krymu odwiązujesz tą pomarańczową i z powrotem tak samo. Kolega był i wrócił niezamordowany :-)

Sholay napisał(a):No wiesz, hordy tatarow tylko czekają coby turystki w jasyr brać i na stambulskim Laleli sprzedawać.

A kto chce pogłębić swoją wiedzę na temat Rumunii, może zacząć tu.

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 03.02.2005 18:43

Witam ponownie.
Jeśli chodzi o moją skromną osobę to dyskusje o Rumuni już dawno zakończyłem... :D i przyznaję racje w 100% Rafałowi B...i tak planuję w tym roku odwiedzić CRO...Orebić ( Dubrownik ) na przełomie czerwca i lipca 8) .A swoją drogą Rafale B chylę czoło przed Tobą czytając o Twoich podróżach na Krym .. i nie tylko.Mam również skromną nadzieję że może kiedyś będzie mi dane poznać Cię osobiście..
dzieli nas bowiem ok. 30 km...Leszno - Piaski.Pozdrawiam serdecznie.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.02.2005 19:13

Rafał B. napisał(a):A kto chce pogłębić swoją wiedzę na temat Rumunii, może zacząć tu.

Pozdrawiam

Sorry Rafale ale strona którą podajesz jakkolwiek ładna, niestety uniemożliwia pogłębienie wiedzy na temat Rumunii na rzecz jej spłycenia. Czysta propaganda. Zacząłem od demografii i na niej skończyłem jak przeczytałem, że Rumunii stanowią rzekomo we własnym kraju 90% populacji...!!! Tyle to mieli ale za Czausescu i na jego życzenie...
Toż sami Ruminii oficjalnie przyznali parę lat temu że stanowią nie więcej jak 70% ludności w swoim kraju (a i to za dużo). A te rzekome 2 % Cyganów to już jest odjazd zupełny... i te 8 mln poza granicami - chyba na Księżycu. Widać Pan Konsul to komuch niereformowalny.
No ale może geografia się zgadza? Ja tego już nie będę sprawdzał bo jak raz kłamią to zapewne wszędzie.
Niespodzianką jak dla mnie jest natomiast istnienie Konsulatu Rumunii w Katowicach - czemu akurat tam? Ciekawe.
Rafał B.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał B. » 03.02.2005 22:30

Andrzej40 napisał(a):dzieli nas bowiem ok. 30 km...Leszno - Piaski.

Dokłanie 36...
niezawodny napisał(a):Zacząłem od demografii i na niej skończyłem jak przeczytałem, że Rumunii stanowią rzekomo we własnym kraju 90% populacji...!!! Tyle to mieli ale za Czausescu i na jego życzenie...

No, cóż... czytamy rozpoczynając od innych działów. Interesują nas inne tematy. W zagadnieniach demograficznych nie byłem nigdy mocny (Leon może to potwierdzić) a polityka to jest to, o istnieniu czego staram się na wakacjach zapomnieć.

Pozdrawiam

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 24.05.2007 16:36

....
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 24.05.2007 20:22

Zgadzam sie w 100% z NiezawodnYm.Trza pojechac i potem sie wypowiadać
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.05.2007 20:29

Proszę nie zanieczyszczać Cro - forum jakąś tam Bułgarią. :(
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.05.2007 21:19

Do mkm

Proszę uważnie czytać tytuły forum.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.05.2007 09:21

Co prawda moje wakacje z rodziną są zaplanowane na wyjazd do Chorwacji, ale..... być może (10%) skusi nas Bułgaria. Przeczytałem cały wątek nie zagłębiając się coprawda w linki, ale wydaje mi się, że nie może być tak źle jak niektórzy piszą. Baaardzo dawno temu (mając 6 lat) byłem tam z rodzicami i niewiele pamiętam i napewno zmieniło się tam wiele od tego czasu. Może warto tam zajrzeć w tym roku :?: Szczególnie zachwyciły mnie opisy przyrody, form skalnych (zboczenie - pozostałości po speleoprzygodzie którą przeżyłem 17 lat temu ;)). Ale czy woda 18% zasolenia, tak jak czytałem, będzie tak samo czysta jak w Cro i tak samo ciepła :?: Czy są plaże skaliste oprócz tych piaskowych. Dojazd 1600 km nie stanowi problemu. Ale dobrze wiedzieć, że dezynfekują samochód po przejeździe przez Rumunię (2003 rok) czy nadal jest tak samo :?: i jak ta dezynfekcja się odbywa :?: (mam nadzieję, że tylko z zewnątrz :lol:) Czy od ostatnich wpisów pobudowano jakieś nowe drogi lub wyremontowano stare :?: Nawet nie wiem o co dokładnie pytać :oops:

Pozdrav :papa:

P.S. Czy w sezonie jest szansa na znalezienie kwatery w przyzwoitej cenie :?:
Ostatnio edytowano 25.05.2007 09:49 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 25.05.2007 09:43

Nie jest tak żle jak niektórzy piszą.Byłam ostatnio 2 lata temu i było super.Myślę że teraz będzie jeszcze lepiej.Dezynfekcja polegała na przejechaniu przez niewielką kałużę,a w drodze powrotnej na moście w Ruse autko dostawało prysznic.Plaże tylko piaszczyste ale jest to prawdziwy piach i woda wygląda całkiem przyzwoicie.Wspaniałe fale ,tanie knajpki z występami artystycznymi z pysznym jedzonkiem.
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 25.05.2007 12:18

Byłem tam kilka razy.Najlepiej jechac przez Serbie wiekszosć drogi to autostrady.Co do klarownosci wody niestety jest miejsza ale ponurkowac można i warto.Może cieplutki ! napewno cieplejsze niż w Chr.No i śmieszne ceny w porównaniu do Chr.Pełen wypas żadnego oszczędzania!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

A może Bułgaria.... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone