napisał(a) Andrzej40 » 02.02.2005 19:42
Witam serdecznie.
W zeszłym roku miałem plany wakacyjne związane z Bułgarią.Miło wspominam ten kraj jeszcze z czasów komuny kiedy to jako kawaler ze zgraną paczką jeżdziliśmy tam co prawda pociągiem...ale za to stopem po całym wybrzeżu.Zeszłoroczny wyjaz nie wypalił ale pojechał tam mój
kolega z rodzinką...pojechał autkiem do Złotych Piasków.Przeżył horror...
przejazd przez Rumunię nie ma nic wspólnego z cywilizowanym światem.
Co 50km zatrzymywał go patrol Policji...nie dasz w łapę - nie pojedziesz.
Wymyślali różne preteksty...jechał nowiutkim SEATEM LEONEM..ok.22 któryś z kolei pan policjant powiedział że jego auto emituje zbyt wysoki poziom zanieczyszczeń
i musi się udać na... badania techniczne.Jeśli się na to nie godzi to on zatrzymuje dowód..i może go sobie odebrać w konsulacie.Kosztowalo go to 100 euro.Na najbliższym parkingu spotkał polski autobus..kierowca autobusu poradził mu aby policjantowi nie dawał do reki nigdy swoich dokumentów...wtedy rumun bierze je do swojego wozu...i możesz błagać gada że masz małe dzieci w aucie..jak nie zapłacisz to nie pojedziesz,...pokazywał papiery przez szybę
a ostatnim razem już przy granicy dodał gazu...Innym sposobem naciągania kasy jest kładzenie się na jezdnie biedoty w momencie otwierania przejazdu kolejowego.Po ludziach nie przejedziesz..wstaną gdy zapłacisz.No i sławna dezynfekcja pojazdu na granicy z Bułgarią...oczywiście płatna.Jeśli ktoś przeżył podobne
przygody niech się wypowie na FORUM...mi osobiście było trudno w to początkowo uwierzyć.Dlatego wszystkim CROMANIAKOM serdecznie
nie polecam przejazdu przez piękną Rumunię...tylko ze względu na ludzi( szkoda tego narodu ) i ich biedę ...o korupcji policji nie wspomnę.
A pobyt w Złotych Piaskach też nie należał do tanich...ogólnie straszna drożyzna w stosunku do innych regionów Bulgarii.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.