Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A może Bułgaria....

Stolicą Bułgarii jest Sofia – miasto o wyjątkowej historii, którego początki sięgają już starożytności. Gest kręcenia głową w dwie strony Bułgarzy odbierają jako przyznanie racji lub wyrażenie zgody. Odwrotnie niż w pozostałej części Europy! Narodowym kwiatem Bułgarii są róże. Z tego państwa pochodzi aż 50% całkowitej światowej produkcji olejku różanego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2007 22:04

Lesiu żeby Ci nie było smutno to masz TU kawałek grupy, która pochodzi z mojego miasta - i jej nazwa i tytuł kawałka będzie jak znalazł :oczko_usmiech: :lol: :oczko_usmiech:
Szerokiej drogi :papa:
PS. Szkoda, że nie jedziesz przez Rumunię bo Transylwania Cię ominie - a to duza strata
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 25.06.2007 22:35

Leszek Skupin napisał(a):Ewa nie chodziło mi o mnie , bo ja to z chęcią zagłębiłbym się nawet w bezdroża Rumunii 8O :lol: , ale 8O :? o żonę :cry:

A co Ty się martwisz, przecież to wymysł Żony, a nie Twój - głowa do góry :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: - przecież to Europa i na dodatek kawałek Unii :wink: :wink: :wink: :wink: :lol: :lol:
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 25.06.2007 23:27

Piotrek B ma racje , Vampirowo jest przepiekne i trzeba go zobaczyć !!:)
Wracając do tematu BG to moim zdaniem każdy powinien się sam przekonać jak tam jest na prawdę!

Spędziłem tam ponad miesiąc w ciągu dwóch lat i miałem pare dziwnych sytuacji typu-oszustwo w kantorze w Varnie czy zawyżenie ceny za wycieczkę !
Tak niestety maja Ci ludzie!Mimo tego chętnie tam wrócę bo BG ma swój klimat!
W moim przypadku w każdej z tych sytuacji jakoś dałem sobie rade i mile wspominam te wyjazdy!
Trzeba się pilnowac trochę bardziej niż na zachód od nas-niestety!
W tym roku spędze wrzesień w Cro i będe miał możliwość porównania tych dwóch krajów-napisze jak to wygląda w porównaiu z BG!
Tymczasem nie ma co się zrażać na zapas!
Dla chętnych mam namiary na sprawdzony pensjonat w miejscowości niedaleko Varny!
Pamiętajcie że dużą część Bułgarów stanowią Turcy , albo przedziwne kombinacje tych ludzi a oni całe życie handlowali-dla nich to normalne że cena na początku nie zawsze musi byc ceną na końcu-zawsze chca więcej-to nie tak jak z Arabami!:)
Tymczasem do zobaczenia w Cro!
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 22.08.2007 14:33

Witam Panie i Panowie,

Czytam te wasze 'strachy' na temat BG i z przykrością nie mogę się z nimi zgodzić. Tu cytuję swój wpis z innego forum, bo nie mam czasu pisać od nowa :) ...

'We wrześniu 2006 byliśmy z żoną i dwójką dzieci (3 lata i 0,5 roku) tydzień w Ahtopolu. To taka Bułgaria dla Bułgarów, ale jeżeli ktoś nie chce widzieć i słyszeć tłumów Anglików czy innych, to polecam. Hotel Eskada, pokoje z widokiem na morze, śniadanie w cenie,fajny i czysty basen hotelowy, bezpieczny parking na samochód. W Ahtopolu plaża miejska (taka sobie), ale jakieś 10km na południe piękna i dziewicza plaża w Sineomorcu (po jednej stronie słodka woda z rzeki Veleki,po drugiej morze). Jak się komuś znudzi cisza i spokój, to może skoczyć samochodem na zwiedzanie Sozopola czy Nesebaru (obydwa miasta mają super starówki z ciekawą zabudową). My jechaliśmy 'do' przez Rumunię z postojem na jeden dzień w Sighisoarze (bardzo sympatyczny hotel Joker) oraz przezjazdem trasą transfogaraską (piękna nawet w chmurach) i przez Bukareszt (rzecz gustu, na pewno trochę egzotyczny), a potem wzdłuż całego wybrzeża BG. Powrót 'z' prowadził przez Istambuł (też polecam dzielnicę Sultanahmet i hotel Med Cezir), interior BG, czyli Veliko Tarnovo (wioska Arbanasi i hotel Wine Palace), przełęcz Sipka, Sofię (można pominąć), Belgrad (ciekawie), oraz Budapeszt (na pewno warto, jeśli ktoś tam jeszcze nie był). W bilansie 3 tygodnie, z czego tydzień nad morzem. Wyprawa nie dla wszystkich, to pewne. Jeżeli ktoś jedzie oszczędzać, to może się rozczarować. Ale jeżeli ktoś jedzie odpocząć i nie chce przy tym przepłacać, to polecam. Zwłaszcza poza sezonem :)'

Co do bezpieczeństwa w RO czy BG to oczywiście trzeba być roważnym i uważnym, ale bez przesady ... my czuliśmy się dobrze i bezpiecznie przez cały czas ... spotkani Bułgarzy mili, a spokoju małego Ahtopolu nie zamieniłbym na gwar i rwetes Słonecznego Brzegu czy innej 'fabryki turystycznej' ...

Jeżeli ktoś chce zobaczyć kilka fotek i kilka namiarów na hotele, to zapraszam do odwiedzenie mojej stronki na virtualtourist.com ... a oto i link :) ...

http://members.virtualtourist.com/m/ece14/

Pozdrawiam,

PAP
Robert Baran
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert Baran » 29.08.2007 23:41

największą wada Bułgarii jest dojazd przez rumunię!!!!!!!!! byłem 8 razy i zawsze niemiłe wspomnienia z rumuni! ale bułgaria super. trzeba zerkać na samochód mniej więcej jak w Polsce. Złodzieje są wszędzie. Rumunie zawsze jechaliśmy jednym chaustem a i tak zawsze coś się wydażyło. taki kraj. niestety dwunarodowościowy. a policja- gorsza jak w rosjii. ale miło wspominamy tzw. białych rumunów( broń boże nie jestem rasistą) chętnych do pomocy. Pamiętam pana,który zapytany o drogę przez bukareszt wsiadł do nas do samochodu i przejechał z nami ok40 km. pilotując nas po tym żle oznakowanym i dziurawym mieście. odmówił przyjęcia pieniędzy twierdząc, że była to przyjemność i wróci autobusem.
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 30.08.2007 14:51

:D Taką samą sytuację miałem jadąc do BG przez Rumunię . Poprosiłem o pomoc w przejeżdzie przez miasto kierowcę autobusu ..... a on jedż za mną i ze wszystkimi pasażerami przeprowadził mnie ulicami a w autobusie nikt nie zaprotestował. Ukłoniłem sie grzecznie , no i pa pa. Pamiętam to do dzisiaj. Wszędzie są ludzie i ludziska . :D W BG byłem około 10 razy przeniosłem sie do Cro, Pozdrav dla wszystkich :D
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 30.08.2007 14:55

:D W BG oszustwa finansowe turystów to normalność sam padłem ofiarą dwa razy . Wymiana forsy TYLKO W BANKU. :D
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 30.08.2007 17:40

Robert Baran napisał(a):największą wada Bułgarii jest dojazd przez rumunię!!!!!!!!! byłem 8 razy i zawsze niemiłe wspomnienia z rumuni! ale bułgaria super. trzeba zerkać na samochód mniej więcej jak w Polsce.

Nie wiem kiedy jechaleś ale przez ostatnich pięć lat,trzy razy byłem w Błg i powiem tyle,że mi się najlepiej jechało właśnie przez Rumunię (zawsze jechałem do przez Ro a wracałem przez Srb).Pełna kultura,nawet nocleg był w Ro i żyjemy :) (jedna suszarka ale 10EU zrobiło swoje)
Góry zajefajne a szczególnie Trasa Transfogarska gdzie różnica temp.między dołem a górą wynosiła 25st.,widoki w okolicach Brasov niesamowite.
Serbia to tylko zwyła autostrada z polami kukurydzy(dla mnie to jest bardzo męczące).Sam dojazd już jest przygodą a nie tylko ciaraniem 190km/h na autobanie :)
Co do zarkania na samochód to fakt,ale tylko w Nesseber jak stałem na zakazie to mi dmuchnęli auto na laewtę i na parking mi go zawieźli.Zero złodziejstwa,auto stało pod hotelem nie raz nie zamykane i ze spuszczonymi szybami i nic :), A po za tym nie takimi brykami tam jeżdżą ;) (oba autka na Błg numerach :)
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 30.08.2007 17:46 przez arturo72, łącznie edytowano 1 raz
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 30.08.2007 17:44

Andreas napisał(a)::D W BG oszustwa finansowe turystów to normalność sam padłem ofiarą dwa razy . Wymiana forsy TYLKO W BANKU. :D

Oszustwa są tylko na frajerach,którzy jadą do jakiegoś Kraju bez kompletnego przygotowania i nie mają pojęcia o życiu i którzy traktują neta tylko do oglądania panienek :)
Dla mnie kasa to tylko plastik obojętnie gdzie się znajdę (200EU zawsze na czarną godzinę w portfelu)
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 30.08.2007 18:47

:D nie będę komentował ostatniego postu :( :?:
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 30.08.2007 18:49

:D nie będę komentował ostatniego postu :( :? arturo 77 każdy w/g siebie :D
renpol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renpol » 07.09.2007 10:16

Nie wiem kiedy jechaleś ale przez ostatnich pięć lat,trzy razy byłem w Błg i powiem tyle,że mi się najlepiej jechało właśnie przez Rumunię (zawsze jechałem do przez Ro a wracałem przez Srb).Pełna kultura,nawet nocleg był w Ro i żyjemy (jedna suszarka ale 10EU zrobiło swoje)
Góry zajefajne a szczególnie Trasa Transfogarska gdzie różnica temp.między dołem a górą wynosiła 25st.,widoki w okolicach Brasov niesamowite.

Cytat Artura . Potwierdzam Przejazd przez Rumunię jest OK ! Byłem w tym roku w Bułgarii i przejazd przez Karpaty jest extra .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.08.2014 10:35

Odświeżamy pod kilki latach :D :D
Może ktoś się pokusi o aktualizację danych: zalety i wady jazdy przez Rumunię i Serbię, jak w mniejszych kurortach, podejście Bułgarów do turystów itp.
Trzeba zacząć zbierać dane na przyszły rok :mrgreen: :mrgreen:
szery
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szery » 17.08.2014 10:57

Witam! Polska strona o bulgarii to bulgaricus .com.pl
Znajdziecie tam wszystko co potrzebne, linki ,forum itd. Ja korzystałem właśnie z tej strony podczas moich wyjazdów do Kiten,Obzor,Kraniewo.
Bułgaria ogólnie jest tania,ja byłem w latach 2005-2008,morze ciepłe tylko nie takie czyste jak Adriatyk,dlatego też zastąpiłem Bułgarię Chorwacją, no i droga bardziej męcząca bo ok 20 godzin niezależnie czy przez Rumunię czy przez Serbię.
Pozdrawiam
jesion
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jesion » 19.08.2014 11:09

piekara114 napisał(a):Odświeżamy pod kilki latach :D :D
Może ktoś się pokusi o aktualizację danych: zalety i wady jazdy przez Rumunię i Serbię, jak w mniejszych kurortach, podejście Bułgarów do turystów itp.
Trzeba zacząć zbierać dane na przyszły rok :mrgreen: :mrgreen:

Właśnie wróciłem z Bułgarii jadąc w obie strony przez Rumunię.
Nocowałem na polach namiotowych w Obzorze i Sozopolu.Bułgarzy bardzo sympatyczni dla turystów.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany szczegółami to chętnie udzielę odpowiedzi.Pytajcie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bułgaria - България

A może Bułgaria.... - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies