napisał(a) PAP » 22.08.2007 13:33
Witam Panie i Panowie,
Czytam te wasze 'strachy' na temat BG i z przykrością nie mogę się z nimi zgodzić. Tu cytuję swój wpis z innego forum, bo nie mam czasu pisać od nowa
...
'We wrześniu 2006 byliśmy z żoną i dwójką dzieci (3 lata i 0,5 roku) tydzień w Ahtopolu. To taka Bułgaria dla Bułgarów, ale jeżeli ktoś nie chce widzieć i słyszeć tłumów Anglików czy innych, to polecam. Hotel Eskada, pokoje z widokiem na morze, śniadanie w cenie,fajny i czysty basen hotelowy, bezpieczny parking na samochód. W Ahtopolu plaża miejska (taka sobie), ale jakieś 10km na południe piękna i dziewicza plaża w Sineomorcu (po jednej stronie słodka woda z rzeki Veleki,po drugiej morze). Jak się komuś znudzi cisza i spokój, to może skoczyć samochodem na zwiedzanie Sozopola czy Nesebaru (obydwa miasta mają super starówki z ciekawą zabudową). My jechaliśmy 'do' przez Rumunię z postojem na jeden dzień w Sighisoarze (bardzo sympatyczny hotel Joker) oraz przezjazdem trasą transfogaraską (piękna nawet w chmurach) i przez Bukareszt (rzecz gustu, na pewno trochę egzotyczny), a potem wzdłuż całego wybrzeża BG. Powrót 'z' prowadził przez Istambuł (też polecam dzielnicę Sultanahmet i hotel Med Cezir), interior BG, czyli Veliko Tarnovo (wioska Arbanasi i hotel Wine Palace), przełęcz Sipka, Sofię (można pominąć), Belgrad (ciekawie), oraz Budapeszt (na pewno warto, jeśli ktoś tam jeszcze nie był). W bilansie 3 tygodnie, z czego tydzień nad morzem. Wyprawa nie dla wszystkich, to pewne. Jeżeli ktoś jedzie oszczędzać, to może się rozczarować. Ale jeżeli ktoś jedzie odpocząć i nie chce przy tym przepłacać, to polecam. Zwłaszcza poza sezonem
'
Co do bezpieczeństwa w RO czy BG to oczywiście trzeba być roważnym i uważnym, ale bez przesady ... my czuliśmy się dobrze i bezpiecznie przez cały czas ... spotkani Bułgarzy mili, a spokoju małego Ahtopolu nie zamieniłbym na gwar i rwetes Słonecznego Brzegu czy innej 'fabryki turystycznej' ...
Jeżeli ktoś chce zobaczyć kilka fotek i kilka namiarów na hotele, to zapraszam do odwiedzenie mojej stronki na virtualtourist.com ... a oto i link
...
http://members.virtualtourist.com/m/ece14/
Pozdrawiam,
PAP