Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A miało być tak pięknie......

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 08.08.2013 08:40

Witam z Seline! - również sobie poczytam i pooglądam. Cieszę się, że ktoś skorzystał z adresu do Państwa Gaspar, który tu "wrzuciłem" ok. 5 lat temu. Ciekaw jestem, czy Pan Ante wyleczył nogę. Nasze zwiedzanie odbyło się IDENTYCZNIE, tyle, że w drodze powrotnej do domu.
roverek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roverek » 08.08.2013 10:20

Leszek W napisał(a): Nasze zwiedzanie odbyło się IDENTYCZNIE, tyle, że w drodze powrotnej do domu.

No własnie padła taka propozycja ze strony drugiej pary która z nami jedzie. Jednak po zastanowieniu się doszliśmy do wniosku, ze cały stres i żal związany z powrotem może zepsuć wrażenia z tego pięknego zakątka.
Poza tym - jak pojedziemy tam i nie będzie pogody, to jest jeszcze szansa w drodze powrotnej - mimo wszystko.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 12:10

Witam w kolejnej części mojej krótkiej relacji z pobytu w Cro. Widzę że dużo czytelników zasiadło. Miło mi że aż tak wielu się podobają zdjęcia i treść moich wypocin. :)

Nie będę ciągnął sporu o moje błędy ortograficzne czy interpunkcyjne. Po prostu sorki jeszcze raz tych których to razi aż tak bardzo że uraziłem ich polskość. Ja już takie problemy mam od zawsze i wstydzę się tego naprawdę. :oops:

Po pożegnaniu się z Państwem Gaspar gdzieś o godz. 7:00 wyjezdzamy dalej by podążać do miejsca naszego wypoczynku na kolejne 7dni, czyli miejscowości Rogoznica. Szybko okazuje się że wysiadła nam nawigacja. Najpierw przy ustalaniu trasy, przy 90% zawiesza się , pózniej w ogóle się nie załącza zasilanie pomimo że jest naładowana.Po jeszcze kilku próbach uruchomienia nawigacji zdenerwowany jedziemy na pamięć, w której mam szczątki trasy gdy sprawdzałem trasę jeszcze w Gliwicach na internecie.
Po ujechaniu około 20km zgłodnieliśmy , szukamy gdzie tu można zjeść o tak wczesnej porze jakieś dobre śniadanko.
I naszym oczom ukazuje się
2013-07-29 08.24.jpg
dla tych którzy chcą skorzystać i również tam zawitać , jest to w miejscowości jak się nie mylę Korenica.
W karcie dań szukam jajecznicę, gdyż mam wielką ochotę właśnie na nią. Lecz jak jest po Chorwacku jajecznica.???? Nie wiemy. Widzę że jest dostępny internet, więc korzystam z aplikacji tłumacz, już wiem jajecznica to prawdopodobnie kajgana. Więc zamawiamy kajgana na boczku 2razy. Ja jeszcze do tego domawiam kakao. Uwielbiam kakao na śniadano najbardziej. Po kilkunastu minutach dostajemy
2013-07-29 08.02.jpg
Jedno jajo już zjadłem przed zrobieniem foty. Powiem że jajka sadzone były wyśmienite. Rewelacja. :)
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 08.08.2013 12:20

W podróży wszystko dobrze smakuje :D
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 12:37

Najedzeni do syta jedziemy dalej.
Po drodze zatrzymujemy się w miejscu widokowym, rzeka Krk i przepiękny most na niej. Zobaczcie sami:
ooooo.jpg
123455667.jpg

Po przejechaniu 225,6km docieramy do centrum naszego miejsca i odpoczynku miasta Rogoznica :) I teraz problem, gdzie jest ulica Put Starog Sela 14 // gdzie znajduje się nasz apartament?? Jak znajdziemy bez nawigacji.??
Widzę wielką mapę Rogoźnica zaraz za rondem w samym centrum ,podchodze szukam ulicy i co, nie ma.!! Nie ma takiej ulicy na tej mapie. Kojarzę w pamięci mniej więcej w którym miejscu ona jest i tam się kierujemy. Jezdząc jakąś godzinę po wąskich uliczkach otoczonych apartemowcami nie znajdujemy naszego domu. Zmęczeni, zdenerwowani już coraz bardziej, zostawiamy auto i idziemy pieszo dalej szukać. Po kolejnych kilku nastu minutach nie znajdujemy. Widząc miejscową taxi wpadamy na pomysł wziąć jedną by nas doprowadziła na miejsce. A tu jak na złość nie ma wolnej. Próbuję jeszcze raz odpalić nawigację, robię jej reset, takim małym przyciskiem z tyłu obudowy przy którym pisze reset, którego wcześniej nie zauważyłem. I stał się cud, działa :) Auto mapa wskazuje 1,1km do celu. Wow na reszcie docieramy do celu. Jest to dość krótka uliczka. Okazuję się ze przechodziliśmy kolo tej uliczki kilka razy. 8O
mysza86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza86 » 08.08.2013 12:44

Czytam, czekam co wyszło nie pięknie, i zachwycam się widokami :)
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 12:59

I oto nasze przyszłe miejsce na 7noclegów. Apartament nazywa się : Mima Budisa adres ul. Put starog sela 12/14, Rogoznica. Jest to studio wielkości 16m2, dla 2osób, 30EUR za noc, klima i opłata klimatyczna w cenie.
Dodam że właścicielka i jej dzieci bardzo mili , pomocni. Właścicielka niestety nie rozmawia po angielsku, rozmowy tłumaczy jej syn lub córka. Apartament jak na zdjęciach, czysto schludnie. No może przeszkadzać że czasem mrówki wchodziły do środka. Małe ciasne ale da się przeżyć jak za cenę 30EUR w sezonie.
Blisko ładna plaża około 70 metrów. Centrum 800m. A cha jak komuś b.zależy na internecie to mieliśmy problem z łapaniem sygnału. Pani właścicielka robiła co mogła by to naprawić, wezwała nawet jakiegoś fachowca by sygnał był lepszy, ale i tak net chodził b.słabo, jak już w ogóle złapał sygnał. I jeszcze jedno trochę mało miejsca na samochód może też być małym minusem.
Mogę podać namiary na PW.
Teraz foto domu
DSC06767.jpg
rogoznica_appartamenti_14.jpg
i w środku
rogoznica_appartamenti_12.jpg
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 13:02

Paweł BB napisał(a):W podróży wszystko dobrze smakuje :D

Prawda, lepiej smakuje jak ktoś zrobi i poda pod nos.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 13:13

Ucieszeni i już spokojniejsi. Po wniesieniu i rozpakowaniu bagaży, wybieramy się do centrum na obiad i rekonesans po okolicy. Zasiadamy w jednej z restauracji w starej części miasta znajdującego się na wyspie połączonym mostem.
Zamawiamy cevapcici (kotlety z dodatkiem cebuli i ziół) i oczywiście piwo.
DSC07336.jpg
DSC07343.jpg

A towarzyszy nam taki widok:
DSC07339.jpg

Jedzonko bardzo pyszne, porcja kosztuje 60Kun a jest tak duża że ledwo dałem zjeść wszystko.
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 13:24

Po pysznym jedzonku poszliśmy na mały rejs stateczkiem wokół pobliskich wysepek.
Załączniki:
DSC06716.jpg
DSC06712.jpg
DSC06710.jpg
DSC06709.jpg
DSC06701.jpg
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 08.08.2013 13:30

mirasowski napisał(a):do Rogoznicy 7nocy i do Orebica 7 nocy a najpierw jeszcze po drodze w końcu zajedziemy zobaczyć Plitvickie Jeziora i tam zaliczymy jedną noc.
Termin wyjazdu ustalony na 27.07 wyjazd godz. 18.00 znowu jedziemy nocą.

Dziś mamy 8.08 a ty już w domu ?
Chyba ci się urlop mocno skrócił. Dlatego taki tutuł ?
Oj biedaku :papa:
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 13:37

Wieczór dobiegł szybko, niestety niebo trochu się zachmurzyło więc ze zdjęć wyszło takie coś:
DSC06722.jpg

jeszcze panorama
poprawka.jpg
Załączniki:
DSC06723.jpg
mirasowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirasowski » 08.08.2013 13:53

Na drugi dzień wcześnie wstajemy, robimy zakupy na śniadanie w pobliskim sklepie , jemy i mykamy na plaże opalać nasze blade ciałka. A że na plaże mieliśmy blisko, więc szybko rozbijamy się na żwirku z jakiego właśnie jest zrobiona tutejsza plaża. Widoki piękne. A teraz czas na foty z plaży, cierpliwości muszę wybrać coś z tych wielu fot co zrobiłem.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 08.08.2013 14:03

Fajnie piszesz, foty super.

Pzd be-ja
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.08.2013 14:06

Moja relacja na razie utknęła (chyba przez te upały), to sobie poczytam Twoją :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

A miało być tak pięknie...... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone