Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

a Jak z paliwami w sąsiedniej Bośni?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarooo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarooo » 29.12.2005 11:16

Z Chorwacją "powiązana" turystycznie jest Bośnia. Proszę o każde info nt ceny benzyny i gazu (jeżeli oczywiście jest) w PLN. Jaką walutę brać do Bośnii?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 29.12.2005 16:45

W Bosni paliwo jest dośc tanie - ok 0.7-0.75Euro.
Co do jakości to nie jest raczej gorzej niż u nas (przynajmniej to co ja tankowałem czyli E95) mimo że stace są zdecydowanie mniej firmowe niż u nas
W Bośni obowiązują marki konwertatywne warte ok 0.5 euro. Można płacić w Euro, po prostu dzielą rachunek przez 2. Dla turystów ceny sa w Euro wystawione.. Można śmiało brać euro. Jak potrzebujesz marek to w duzym miescie bez problemu znajdziesz bankomat. Ja wybrałem 100marek i jeszcze mi na pamiątke kilka zostało
Za obiad dla 1 osoby zapłacisz ok 10-15marek my np w Mostarze w jednym z ruchliwszych miejsc zapłaciliśmy za półmisek przysmaków bosniackich (taki miks dla turysty) + 2 kawy + woda 12Euro
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.12.2005 19:47

Jak na stacjach benzynowych płaciłem w euro to mi dokładnie liczyli po przeliczniku 1.95. Tylko w Sarajewie w muzycznym sklepie jak mi zabrakło marek to policzyli 2KM=1E co wyszło nawet korzystniej.
Kasę ze ściany w BiH wyciągałem tylko raz, ale jak potem policzyłem to kurs nie był zbyt korzystny, nie pamiętam już czy przez sam przelicznik czy wysoką prowizję.
pzdr

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone