napisał(a) tomek99 » 19.01.2009 11:43
Następnego dnia po śniadaniu opuszczamy Hollywood i wyruszamy w drogę do Las Vegas. Zaplanowana trasa liczy lekko ponad 270 mil (ok. 440 km) i wygląda tak:
Właściwie cała trasa to autostrada - za wyjątkiem kilku ulic w Hollywood, które trzeba przejechać aby się na nią dostać. Przez pierwsze kilkanaście mil jedziemy czteropasmową autostradą przez obszar metropolii Los Angeles. Z ciekawostek należy tylko nadmienić, że lewy pas jest przeznaczony dla samochodów, w których znajdują się co najmniej 2 osoby. Nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi się, że to w celu uniknięcia stania w korkach, jeśli chce się wyjechać poza miasto oraz dla osób podróżujących tranzytowo. Inną ciekawą rzeczą jest to, że prawie wszystkie znaki lub oznaczenia są opisywane słownie - np. SPEED LIMIT 65 albo LEFT LANE MUST TURN

Widocznie piktogramy są zbyt skomplikowane
Dodatkowy pas kończy się mniej więcej w okolicach Rancho Cucamonga, przy zjeździe z Interstate nr 10 na Interstate 15 - którą pojedziemy dalej do samego Las Vegas. I-15 to czwarta co do długości międzystanowa autostrada, biegnąca przez Kalifornię (zaczyna się w San Diego), Nevadę, Arizonę, Utah, Idaho i Montanę do granicy z Kanadą. Sama droga jest dość nudna - trochę gór i pustynia, i tak przez jakieś 250 mil. Kierowanie ogranicza się w zasadzie do ustawienia prędkości na tempomacie...

Niestety, ponieważ jednak nie bardzo da się jednocześnie prowadzić i robić zdjęć, wspomoże mnie wikipedia
Mniej więcej w połowie drogi robimy małą przerwę na tankowanie. Jadąc przez Stany, jeśli poziom beznyny spadnie poniżej pół baku - pomyśl o tankowaniu. My na całej trasie mieliśmy może ze 4-5 stacji, a jest to bardzo uczęszczana droga. Im dalej wgłąb kontynentu, tym mniejsze zaludnienie i tym większe odległości między skupiskami ludzkimi. Stacja w standardzie "późny CPN / wczesna Petrochemia"
Okolica też mało zachęcająca...
Upał nie do zniesienia, więc szybko wracamy do samochodu. W Las Vegas meldujemy się ok. 15 - w pokoju w towarzystwie Humphreya i Ingrid;)