Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A jak Alaska

Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.12.2008 07:56

Popiel napisał(a):Co jeszcze przykuło moją uwagę na tych zdjęciach? Flaga.
Na Alasce wiszą sobie pięknie, w Chorwacji też, choć niektóre brudne i poszarpane, ale są, a u nas hmm... Tu odpowiedź

Słyszałem, że ten zapis miał zostać zmieniony albo nawet już jest zmieniony.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.12.2008 08:04

Popiel - poczytaj tutaj.
Jeżeli Czujesz taką potrzebę lub Chcesz żeby było jak w hameryce to proszę bardzo...

Czy będzie też lot na lodowiec?
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 12.12.2008 09:18

Czy będzie lot na lodowiec - nie wiem, być może heliskiing... kiedyś 8)...

Co do lotów w ogóle - to polecam fajną stronę flightmemory.com - personalne archiwum lotów, gdzie można zapisać wszystkie swoje przeloty łącznie z dodatkowymi informacjami. Przykładowe statystyki, dostępne dla wszystkich mogą wyglądać tak.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.12.2008 10:46

Czy dziś gdzieś wypływamy, wylatujemy? A może na karibu?
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 15.12.2008 19:48

JacYamaha napisał(a):Czy dziś gdzieś wypływamy, wylatujemy? A może na karibu?

Dziś nie, ale w najbliższym czasie tak 8). Od Alaski się zaczęło, a skończyło na wschodnim wybrzeżu...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.12.2008 20:18

No to czekam z niecierpliwością. Bardzo podpasowała mi ta relacja.
molzes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) molzes » 19.12.2008 18:00

Fantastyczna relacja. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.12.2008 23:48

wow, Alaska!!!! czemu ja tu dopiero dziś dotarłam????????
superowe zdjęcia :wink:

alessandro1977 napisał(a):Ja zawsze jadam Halibuta w podgórskich smażalniach a w sumie to mam dwie sprawdzone...w okolicach Karpacza...

ja też uwielbiam halibuta!!!!!
najbardziej mi smakuje smażony w "Barze Przystań" w Sopocie - polecam, pychotka :wink:

maslinka napisał(a):Teraz już się nie kręci takich dobrych seriali - jednocześnie ciepłych i niesamowicie zabawnych, pokazujących ludzkie dziwactwa w sympatyczny sposób, nieco zabarwiony ironią. No może jeszcze "Detektyw Monk" :wink:, ale to kryminał, więc trochę inna bajka

a oglądałyście dziewczyny "Uwaga faceci"????? tam też akcja dzieje się trochę w NY, ale większość na Alasce właśnie - i ja uwielbiam ten serial, szkoda tylko, że go dają na TVN-ie zawsze jak nie mają pomysłów co puścić i szkoda, że jak już go puszczają to w okolicach 23.00
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 20.12.2008 13:57

Z Alaski przenieśliśmy się na krótko do Kanady. Po trzygodzinnym locie z Anchorage wylądowaliśmy w największym mieście stanu British Columbia - Vancouver. Miasto jest znane przede wszystkim z tego, że w 2010 roku odbędą się w nim Zimowe Igrzyska Olimpijskie. Poza tym ostatnio jest to najbardziej znane miasto kanadyjskie w Polsce - z powodu tragedii na lotnisku w ubiegłym roku a także wyczynów pewnego konsula.
Brak czasu nie pozwolił niestety na pełne zwiedzanie miasta i okolic, organiczyliśmy się więc do wizyty w Vancouver Aquarium, gdzie zobaczyliśmy m.in. słynną białuchę Qilę, która 10 dni póżniej urodziła młode, co zostało skrzętnie odnotowane w wiadomościach na całym świecie.
Obrazek

Obrazek

W Akwarium można też obejrzeć delfiny podczas karmienia...
Obrazek

... oraz inne zwierzaki, już nakarmione :)
Obrazek

Akwarium jest fanstastycznie przygotowane do obsługi zwiedzających - wszystkie działy i zwierzęta są świetnie opisane, poza tym jest masa różnych urządzeń multimedialnych (komputery, projektory, prezentacje) przybliżających faunę i florę północnego pacyfiku.
Akwarium znajduje się na terenie pięknego Parku Stanleya, zajmującego zachodnią część półwyspu, na którym położone jest miasto.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Vancouver to chyba najładniejsze miasto jakie widziałem - pięknie położone, pomiędzy rzeką, zatoką i górami, czyste, bardzo zielone i o fajnym klimacie.
Poza wizytą w Stanley Park i Akwarium, czasu wystarczyło tylko na szybki objazd centrum turystycznym autobusem Hop-On Hop-Off (takie autobusy jeżdżą chyba po wszystkich dużych miastach, tylko nie w Polsce :( ) i zrobienie kilku zdjęć.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Old City - czyli Stare Miasto ;)
Obrazek

Obrazek

Niestety - pogoda i brak czasu nie sprzyjały robieniu zdjęć, ale wszystkim polecam piękną galerię fotografii Vancouver Terry Alexander.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 20.12.2008 18:12

Faktycznie piękne miasto i do tego bardzo czyściutkie.
Pozdrawiam i czekam na kolejne odcinki.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 20.12.2008 18:46

Tomku czytając dalszy ciąg Twojej relacji przypomniał mi się kolejny świetny serial z mojego dzieciństwa Niebezpieczna Zatoka . :D Serial o przygodach Doktora Granta Robertsa, morskiego biologa, który pracuje dla Akwariów w Vancouver. Fajny fim, który uwielbiałam oglądać.
Pozdrawiam. :papa:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 20.12.2008 19:21

Pamiętam... a dla tych, którzy nie pamiętają - krótkie przypomnienie :)
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 20.12.2008 21:34

Też pamiętam ten film, choć "Przystanek Alaska" moim zdaniem dużo lepszy.

Relacja podobała mi się bardzo :) Fajna przygoda.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.12.2008 07:43

tomek99 napisał(a):szybki objazd centrum turystycznym autobusem Hop-On Hop-Off (takie autobusy jeżdżą chyba po wszystkich dużych miastach, tylko nie w Polsce :( )

Takie autobusy to oczywiście bardzo dobry pomysł, faktycznie można je spotkać w wielu miastach. W Polsce, hmmmm.............. moim zdaniem koncepcja mijałaby się z celem, "szybki" objazd przy ciągłych i wszechobecnych korkach (przynajmniej w moim mieście) byłby zupełnie niemożliwy :( :wink:

Relację oczywiście czytam, w przeciwieństwie do przedpiszców :wink: nie kojarzy mi się z niczym, bowiem nie widziałem żadnego z wymienionych seriali :lol:
Bardzo fajna przygoda :!:
Pozdrawiam :D
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 22.12.2008 09:12

Korki w czasie przejazdu hopkiem mają swoje plusy - można spokojnie porobić zdjęcia w czasie kiedy autobus stoi :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ameryka Północna

A jak Alaska - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone