8 Lipiec- czwartekDziś w nocy, to już była przesada. Wyrwało 3 szpilki z namiotu i to akurat od strony sypialni, tak że się na mnie ściana zawaliła
Nie ma na co czekać, jedziemy.
Tylko jeszcze nie bardzo wiemy gdzie.
Przypomina mi się, że maslinka wylądowała gdzieś za Sibenikiem, więc może ich odwiedzimy?
Ruszamy.
Po drodze zatrzymujemy się w Sibeniku.
Parkujemy praktycznie pod Katedrą Sv. Jakova
Przynajmniej chodzić nie trzeba daleko, a jest bardzo ciepło, więc nie jest to bez znaczenia
Nie od parady Katedra Sv. Jakova jest wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jest przepiękna, można by tak pół dnia chodzić w kółko i oglądać wszystkie szczegóły architektoniczne.
My tyle czasu nie mamy, więc obchodzimy ją raz i drugi i idziemy dalej.
Gdzieś w okolicach Katedry.
Jak Sibenik, to i twierdza
Trzeba pokonać sporo schodów żeby się tam dostać, ale naprawdę warto.
Najpierw zaglądamy na cmentarz.
A później spacerkiem po murach twierdzy.
W drodze na parking zatrzymujemy się tutaj na mrożona kawę:
Myślałam, że takie rzeczy, to tylko w filmach, ale...
Pani na tacy miała te mrożone kawy rozłożone symetrycznie. Jedna z jednej, a drugą z drugiej strony tacy. Jak zdjęła jedną, to druga kawa przeważyła szalę i ... jak nie runie wszystko na mnie
Kawa, lody, bita śmietana, nawet rurki (bo były dwie
).
Pani przerażona zaczyna przepraszać, że nie chciała, że zaraz przyniesie drugą i oczywiście nie musimy za nic płacić.
Sama rozbawiona tą sytuacją idę do łazienki się wyprać
Na szczęście plam nie ma, a mokre spodenki i koszulka szybko schną.
Ot taka mała przygoda w Sibeniku
Wsiadamy w autko i już bez przygód docieramy do Drage, gdzie stacjonuje maslinka z mężem.
Teraz tylko musimy ich znaleźć. Wiemy tylko, że są na campie praktycznie przy samym morzu. Jedziemy wzdłuż plaży, wchodząc na każdy camping w poszukiwaniu Skody i namiotu Campusa
Nagle stukanie w boczną szybę, mąż maslinki gonił za nami trochę pod górkę, bo zobaczyli nas z plaży, podobno machali, ale my zaaferowani poszukiwaniami nic nie zauważyliśmy
Cdn wieczoru w Drage w następnym odcinku