Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A budzikiem były nam cykady, czyli nasza Chorwacja 4

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2010 16:53

maslinka napisał(a):
JokerSmile napisał(a):Ja się zawsze czuje lekko pokrzywdzony, będąc dyżurnym kierowcą -- cole, jakieś soki, wodę muszę chłeptać. Po dużym piwie można w Chorwacji prowadzić auto?

To może ja odpowiem, bo my robimy tak samo jak Roxi :D
W Chorwacji dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi dla kierowców powyżej 24 roku życia to 0,5 promila :D Więc jedno duże piwko spokojnie można wypić :D

To od przyszłego roku w Chorwacji będzie mi się jeszcze bardziej podobało. :wink: :wink: :wink:

A tak przy okazji, w dzień światła mijania obowiązują czy nie :?:
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 16:57

maslinka... A wiesz co? Może Cię teraz zdziwię.
Od 20 sierpnia 2004 dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi na terenie Chorwacji --- ...wynosi 0,00 %.

do 0,05% - 700 HRK + 1 punkt karny
od 0,05 do 0,1% - od 1000 do 2000 HRK + 2 punkty karne
od 0,1% do 0,15% - od 2000 do 5000 HRK + 2 punkty karne
powyżej 0,15% lub w przypadku odmowy wykonania testu od 5000 do 15 000 HRK + 3 punkty karne lub ew. 60 dni aresztu (taka sama kara jest wymierzona przy wykryciu prowadzenia pojazdu pod wpływem środków odurzających)

Duże piwko to jakieś 0,15 % jest. Cholercia.
Ostatnio edytowano 20.08.2010 17:22 przez JokerSmile, łącznie edytowano 1 raz
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 17:17

longtom napisał(a):A tak przy okazji, w dzień światła mijania obowiązują czy nie :?:

Używanie świateł mijania obowiązkowe przez 24h w przypadku złej widoczności. W zimie, w okresie od ostatniej niedzieli października do ostatniej niedzieli marca używanie świateł obowiązkowe przez 24h.

Przepis -- jak widzisz, nie jest precyzyjny. Co to znaczy "zła widoczność"? Trzy krople deszczu? Może osiem? Mgła w przełęczy ogranicza widoczność czy nie? itd. itp. Policjant, też człowiek. Po co narażać się na czyjeś złe humory? W Chorwacji lepiej mieć te dzienne, czy tam mijania -- zapalone. Co to za wymóg dla nas? Żaden.

To samo z jazdą po górach i używaniem halogenów (jakby nie było... świateł przeciwmgłowych). Jedni się boją a bardziej cwani używają.

I to chyba na tyle w tym małym OT - longtom.
Zostawmy Roxi trochę miejsca na szczęśliwe dokończenie relacji.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2010 17:19

mongrel napisał(a):Cóż za kot-pasibrzuch!

Kot rzeczywiście jak spaślak ;)
Może to też był jakiś turysta, bo obrożę miał i w ogóle jakiś taki inny niż te hrvatskie koty :)

maslinka napisał(a):Roxi - na ostatnich zdjęciach widać, że jesteś już porządnie opalona :D

A i tak w tym roku trochę słońca unikałam. Jednak będąc wciąż na świerzym powietrzu, zawsze tam jakiś jeden lub dwa promyki słońca się złapie :)

JokerSmile napisał(a):Roxi, Roxi! Ja się zawsze czuje lekko pokrzywdzony, będąc dyżurnym kierowcą -- cole, jakieś soki, wodę muszę chłeptać. Po dużym piwie można w Chorwacji prowadzić auto?

Coś przekręciłem czy czegoś nie wiem?

Jeżeli zamawiamy w konobie piwko, to tylko w przypadku kiedy w planach mamy jeszcze dłuższe szwendanie się po okolicy, zakupy itd itp.

Nie wiem czy jest tak, jak mówi maslinka i można mieć jakieś procenty, czy tak jak mówisz ty, że tylko 0,00%, ale po kolacji i jeszcze około 3h łażenia, siedzenia na plaży itd. itp. myślę, że nie ma problemu.

Wracam do... nie, nie do pisania, ale do robienia sałatek i sałateczek na jutrzejszą imprezę :twisted:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2010 17:22

Roxi napisał(a):Wracam do... nie, nie do pisania, ale do robienia sałatek i sałateczek na jutrzejszą imprezę :twisted:

Widzę, że lubisz gości :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.08.2010 17:45

JokerSmile napisał(a):maslinka... A wiesz co? Może Cię teraz zdziwię.

Wcale mnie nie zdziwisz, bo jestem pewna tego, co piszę :D W innym wypadku nie pozwalalibyśmy sobie na piwko w knajpce.

JokerSmile napisał(a):Od 20 sierpnia 2004 dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi na terenie Chorwacji --- ...wynosi 0,00 %.

Wynosiła...
W 2008 roku znowelizowali ten przepis.

Strona Ambasady RP w Zagrzebiu podaje:

zakaz prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu (dla kierowców w wieku 16-24 lata oraz zawodowych, wykonujących pracę - 0,0 promille, dla pozostałych - 0,5 promille). Nie przestrzeganie powyższego przepisu grozi karą pieniężną (od 700 do 2100,- EURO), odebraniem prawa jazdy na rok lub dwa, ew. karą pozbawienia wolności do 6 miesięcy

Źródło TUTAJ

Pozdrawiam.

P.S. Na drugi raz sprawdzaj informacje, zanim zaczniesz negować te, których udziela ktoś inny :wink:
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 20.08.2010 17:52

Maslinka!
To jest najlepsza wiadomość. Serdeczne dzięki!
No popatrz. Ładnie to sprostowałaś!
Same plusy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.08.2010 17:54

JokerSmile napisał(a):Maslinka!
To jest najlepsza wiadomość. Serdeczne dzięki!
No popatrz. Ładnie to sprostowałaś!
Same plusy.

No jasne, że same plusy :lol:
Warto wiedzieć, bo to dopiero od dwóch jest tak dobrze :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2010 19:44

longtom napisał(a):Widzę, że lubisz gości :wink:

Bardzo, tylko nie lubię po nich sprzątać :twisted:
A że jestem taka, że nie zostawiam niczego na następny dzień, to czasami sprzątam i myję do później nocy :)

Dobrze, że procentowy wątek się wyjaśnił. Żeby tylko przez to ludzie w Cro wężykiem nie jeździli :twisted:
mongrel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mongrel » 22.08.2010 13:08

Sto lat Roxi! :mrgreen:
Mam madzieję, ze kacyk nie srogi :twisted: i niedługo przeczytamy kolejny odcinek :wink:
:papa:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 22.08.2010 21:20

maslinka napisał(a):Strona Ambasady RP w Zagrzebiu podaje:

zakaz prowadzenia pojazdów po spożyciu alkoholu (dla kierowców w wieku 16-24 lata oraz zawodowych, wykonujących pracę - 0,0 promille, dla pozostałych - 0,5 promille). Nie przestrzeganie powyższego przepisu grozi karą pieniężną (od 700 do 2100,- EURO), odebraniem prawa jazdy na rok lub dwa, ew. karą pozbawienia wolności do 6 miesięcy

O - to bardzo WAŻNA informacja. Nareszcie. Dzięki Maslinka.
Cieszę się że była zmiana. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.08.2010 21:33

Crayfish napisał(a):
maslinka napisał(a):Strona Ambasady RP w Zagrzebiu podaje:

O - to bardzo WAŻNA informacja. Nareszcie. Dzięki Maslinka.
Cieszę się że była zmiana. :wink:

Ja też się cieszę (chociaż nie jestem kierowcą), ale przynajmniej nie piję sama :lol: (Rrrrany, jak to zabrzmiało! :lol:)

A jak mój mąż się z tego cieszy :D

A tak serio, to sensowne to jest. Bo jak w taki upał nie napić się pysznego, zimnego piwka? I tak miejscowi (i nie tylko) pili. Przynajmniej zostało to usankcjonowane :)
(We Włoszech jest jeszcze lepiej, bo 0,8 promila!)
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 23.08.2010 08:45

Roksa bardzo fajna relacja, piękne zdjęcia. Pewnie w połowie września będę jechać do Cro, myslę o Pag i Cresie lub Losinj.
Powiedz mi jak najlepiej i najszybciej dojechać na Cres, przez Krk czy przez Istrie?
Oglądam na mapach googla miasteczka na Cresie i nie widzę aby miały sensowne plaże. Jedziemy z małym dzieckiem i chciałbym mieć apartament przy plaży żwirowej w jakimś średniej wielkości miasteczku, zaczynam się zastanawiać czy tam są jakieś atrakcyjne plaże zwirkowe czy same skały?
Patrzyłem na miejscowości Miholascica i Martinscica, czy to jakieś małe osady, czy tam właśnie nie ma plaży przy kwaterach? Czy Veli Losinj jest wart uwagi? :)
Czy zauważyłaś, które miasteczka mogą spełnić moje wymagania?
czyli nieduże miasteczko z jakąś plażą żwirową a przy niej apartamenty?
Pozdrawiam !
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.08.2010 11:24

mongrel napisał(a):Sto lat Roxi! :mrgreen:
Mam madzieję, ze kacyk nie srogi :twisted: i niedługo przeczytamy kolejny odcinek :wink:

Dziękuję bardo :lol:
Wczoraj cały dzień dochodziłam do siebie i nie miałam na nic siły :twisted: , ale dziś powstaje już kolejny odcinek.

lolek80 na Cresie jest dużo małych miasteczek, gdzie nie powinno być probelmu z wynajęciem apartamentu, szczególnie we wrześniu.
Jako typową turystyczną miejscowość polecam Valun, Osor też powinnien być ok, zresztą sam Cres też.
Jeżeli chodzi o plaże, to jest ich tam całe mnóstwo. U mnie pisałam trochę o plażach w Beli i Lubenicach. W realcji longtoma też możesz trochę poczytać o plażach na Cresie- Klik
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.08.2010 11:30

16 Lipiec- Piątek: Ostatni wieczór

Nadszedł nasz ostatni wieczór w Chorwacji, łezka się w oku kreci, ale cóż zrobić :(
Kładziemy się na chłodnych kamyczkach i wsłuchujemy w morze. Jest bardzo cicho, w wodzie jakieś pojedyncze osoby moczą nogi.
Wchodzimy do Jadranu po raz ostatni w tym roku. Woda, mimo tego że jest późny wieczór, jest ciepła.
Zrobił się bardzo romantyczny klimacik ;)
Trochę zdjęć z wieczornej plaży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te domki ala małe stodoły, w środku wyglądały jak luksusowe apartamenty.
Parę razy udało się nam zajrzeć do środka i po prostu, że tak powiem ful wypas :twisted:

Obrazek

Kładziemy się wcześniej niż zwykle, bo jutro pobudka praktycznie o wschodzie słońca :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

A budzikiem były nam cykady, czyli nasza Chorwacja 4 - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone