Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

A aaaaaAncona?

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Krystof
Cromaniak
A aaaaaAncona?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.08.2011 10:16

Alo,

czy wybrzeże w okolicach Ancony to dobry pomysł na wakacje?

Chodzi o niezobowiązujący pobyt w miejscu, gdzie woda jest czysta, plaże nieprzeludnione i małe (zatoczkowe), gdzie nie ma przemysłu i tłumów.

Bo szukam pomysłu na 2012, ale:
- cel ma być osiągalny w ok. 20 godzin jazdy (dwa dni drogi z Gdańska),
- woda MUSI być klarowna i ciepła (snorkeling, radosne kąpiele),
- a plaża czyściutka, ładna ...
- no i na przeciętną kieszeń raczej :@(

Myślałem o:
- Lefkadzie, ale żona buntuje się, że znowu przeprawa autem tak daleko,
- Chorwacji, ale nie chcę dublować,
- Gargano, ale za daleko i jak powyżej,
- Costa Brava? daleko i byliśmy,
- a Korsyka, Sardynia? no nie stać nas :@(
- riwiera Piza? brudna woda strasznie i dzikie tłumy

No to może ta Ancona?
A może macie inny pomysł
(potrzebne mi to do przeczekania zimy na planowaniu wakacji 2012 ;@))) )

pzdr, K.
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 16.08.2011 14:17

Krystof napisał(a):...
Myślałem o:
- Sardynia? no nie stać nas :@(
...
(potrzebne mi to do przeczekania zimy na planowaniu wakacji 2012 ;@))) )
K.

Jeżeli możesz pojechać na początku sezonu to ceny za prom i apartament nie są takie straszne :wink:

Aby jakoś przeczekać zimę obiecuję napisać relację "Sardynia z samochodem i teściową" :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.08.2011 14:26

tylko wakacje :@(

dzięki za po radę ... widzę ... urlop miałeś udany ... :roll:
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 16.08.2011 15:43

A Lazurowe Wybrzeże?

Ale tak trochę dalej w kierunku St.Tropez i Toulon...

My w zeszłym roku kilka dni odpoczywaliśmy tu:

http://www.cavalaire.fr/cavalaire/cms/1 ... -mer.dhtml

Plaża czyściutka, piaszczysta, niestety dość wąska. Woda lazurowa, przejrzysta...

No i okolica ogólnie urocza (ale może mam "zboczenie" bo Francję uwielbiam).

Nie wiem jak wybrzeże w okolicach Ankony ale sama Ankona trochę syfiata (ale to moje subiektywne zdanie). A jak Włochy to może tak bardziej na północ - Cinque Terre ect.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 16.08.2011 19:19

hmmm, dzięki - zmelioruję temat ... do tej pory lazurowe kojarzyło mi się z bagnistym morzem i drożyzną! a moze to będzie własnie to ... może coś więcej dorzucisz? K.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 17.08.2011 08:50

Mogę dorzucić - jak odgrzebię hasło do fotosika to np. jakieś foty :wink: .

Co do Lazurowego Wybrzeża - im dalej na zachód od Cannes tym fajniej - mniej ludzi, taniej i woda jakaś taka bardziej lazurowa :wink: .

Byliśmy na campie, nazywał się chyba La Pineda (chyba; niestety nie ma strony internetowej ale jak się wpisze w google to wyskakuje w google maps). Cena bardzo przyzwoita (jak na Fr) - około 15 euro za dwie osoby, namiot i autko (z prądem) - cena z I połowy września. Camp trochę oddalony od centrum (jeśli w takiej wsi można mówić o centrum) - tak z 15 min. piechotą na plażę miejską (trochę bliżej była druga ale mniejsza (w zatoczce).

Miasteczko dość senne, brak wielkich kompleksów turystycznych jest sporą zaletą. Kilka sklepów, piekarnie, 3 knajpy, supermarket, plac do gry w bule...

Co do dojazdu - wrzuciłam na szybko w viamichelin - z Gdańska pokazuje chyba 21h ale tej trasy (przez Szwajcarię) nie polecam. Czasowo chyba podobnie (jak nie szybciej) wyjdzie trasa z wjechaniem do Francji w okolicach Miluzy i dalej już francuskimi autostradami na południe - raczej będzie przyjemniej niż przez Szwajcarię gdzie autostrady wąskie, ludność miejscowa jeździ co najmniej 10 km wolniej niż można i zatyka się w okolicach każdego miasta (a tych po drodze miałbyś kilka).

I co najważniejsze do Fr nie jeździmy w I połowie sierpnia - cały naród wtedy wyjeżdża i cholery można tylko dostać a nie odpocząć.

Fotki z okolicy wrzucę jak znajdę chwilę więcej czasu.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 17.08.2011 10:25

Kilka fotek:

samo Cavalaire

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okolica

Obrazek

Wioski w okolicach St.Tropez - Gassin i Ramateulle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opactwo Thornet

Obrazek

Obrazek
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.08.2011 10:43

wielkie dzięki!

- pocieszająco brzmi info o cenach - próbowałem coś wyszukać z Twojego poprzedniego linku i wyszło mi 50 e za camping dziennie! i ... 990 euro za przyczepę za tydzień (fakt - w szczycie sezonu) - to leciutknie przegięcie ;@)

- przez Szwajcarię? drogi, jak drogi, ale tam chyba jest jakaś mega wysoka opłata za autostrady? jeśli nie, to chętnie bym tamtędy przejechał, bo w Szwajcarii byłem tylko raz w życiu na objeździe naukowym i bardzo mi się podobało!

- miejsce wydaje się być fajne! muszę jeszcze sprawdzić statystyki wiatrowe - gdyby się dało pływać na desce, to genialnie!

- z Gdańska ta odlegość jest do zaakceptowania :@) szacuję, że to półtora dnia jazdy (do Perpignon wychodziły mi dwa niepełne dni)

- racja - we Włoszech i Francji sierpień to porażka, choć ostatnio słyszałem, że Włosi zorientowali się wreszcie, że da się taniej i kombinują z urlopami w innych miesiącach ... u nas w grę wchodzi w 2012 lipiec

melioruję dalej i pozdrawiam, K.
Nadia77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadia77 » 17.08.2011 11:00

Witam
Co do Ancony i okolic: Numana, Sirolo, Porto Recanati, bardzo piękne plaże , kwatery nie takie drogie. w zeszłym roku sie interesowałam, padło jednak na Chorwację ,natomiast w przyszłym to juz na bank.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.08.2011 11:13

Nadio, Nadiu ... a masz może jakieś namiary? K.
Nadia77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nadia77 » 17.08.2011 11:43

tak konkretnie to nie, mieliśmy zarezerwować domek pod Porto Recanati www.vacanzemare.com, w miarę dobre ceny proponowali też w Il Conero Mare, hotel -apartament,. patrzyłam na stronie homelidays.co.uk, interhome, www.immobiliareneumann.it, www.portorecanatiturismo.it, no i na stronie www.conero.it. Duzo róznych apartmanetów jest w miejscowości San Bebedetto del Tronto i Civitanova Marche ale mi osobiście mniej tam się podoba niż Numana ,czy nawet Porto Recanati.
Podaję też namiary na super miejsce na półwyspie Gargano pod Vieste www.residenceglistingi.com.
Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.08.2011 12:07

dzięki,
- Vieste mamy odfajkowane w zeszłym roku - było bardzo fajnie!
- dziękuję za namiary - już trochę poszperałem, ale ceny mnie przytłaczają - wszędzie za camping dla czterech osób trzeba zapłacić 50 euro :@( to dość dużo
- szperam więc dalej, myśląc, gdzie by tu można jeszcze ... :@)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.08.2011 12:12

a te ceny domków, to w lipcu dość smutne mają ... 850 - 900 euro ... że juz nie powiem w sierpniu - to masakra jakaś :@(((
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 17.08.2011 12:30

http://www.la-pinede-camping.com/tarifs_2011.pdf

udało mi się namierzyć stronę tego campu gdzie my byliśmy (powyżej link do taryf) - nie wygląda aż tak źle - da się chyba zmieścić w ok 40 euro za dobę (24 za plac, dwie osoby, namiot + 6 euro za każdą dodatkową osobę, chyba że dzieć młodszy niż 7l i 3,7 za prąd + 0,6 opłaty klimatycznej za każdego powyżej 13 l.).

Moje doświadczenia Francja vs. Włochy są takie:

- zakwaterowanie w Fr nieco tańsze
- jedzenie niestety droższe w Fr tak około 30% (porównuję knajpy a nie supermarkety bo w tych akurat kupuję wodę, soki itp. więc nie wiem jak z cenami czegoś co można potem ugotować)
- wstępy - ceny podobne (nie wiem jak zniżki na dzieci bo nie posiadam)

Co do drogi przez szwajcarię - winietka nie jest taka droga - chyba wychodzi taniej niż przejazd francuską autostradą ale spowalniały nas korki w okolicach miast (Bazylea, Genewa, Berno) i zazwyczaj dwa pasy - jak się tiry zaczną ścigać to :roll: . Dlatego odradzam jako kraj tranzytowy jako docelowy na wakacje - moje marzenie - jak kurs franka spadnie ;-) .
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.08.2011 13:32

40 euro do zaakceptowania ...
- na tym campie nie ma domków? (pytam, bo chcę jechać z bratem, a jego druga połowa jest zdecydowanie antynamiotowa)
- 30% na żarciu drożej, uuuuuu, to dużo :@(
- wstępy? 2012 to rok wakacji bez zwiednia ;@) oby!

pzdr, K.
Następna strona

Powrót do Włochy - Italia

A aaaaaAncona?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone