Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

9A/SP..., czyli cro.krótkofalowcy w Chorwacji.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 06.08.2006 20:16

Od kilku dni dość intensywnie przeglądam forum, ale nie natrafiłem jeszcze na ślady obecności krótkofalowców SP w Chorwacji. Podejrzewam, że kierunek jest dość atrakcyjny dla hams-ów i na pewno wśród osób wyjeżdżających są tacy, którzy z przyzwyczajenia (bądź dla innych celów) zabierają ze sobą radio. Jest już kilka wątków o CB w Chorwacji, więc może czas na wątek o doświadczeniach w pracy z 9A.
Jeśli wśród cromaniaków znajdują się jacyś SP/SQ, to proszę o ujawnienie się :)

73
Tomek
9A/SP7UWL (wg planów - we wrześniu)
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 07.08.2006 20:31

Witam. Kiedys poruszyłem wątek krótkofalarski i nawet był jakis odzew. Od kilku lat wypoczywam w Chorwacji i zawsze birę ze sobą ukafkę, która bardzo pomaga w czasie jazdy, a jezdzimy przeważnie w kilka samochodów. W tym roku jade 26 sierpnia w okolice Trogiru i zabieram TS 50, moze zrobi się kilka QSO. Pozdrawiam SP7SQP Grzegorz Radom. Wydaje mi sie że chyba kiedys spotkalismy sie gdzies na video...sw krzyz lub coś takiego. pozdrawiam
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 08.08.2006 07:25

tomek99 napisał(a):Od kilku dni dość intensywnie przeglądam forum, ale nie natrafiłem jeszcze na ślady obecności krótkofalowców SP w Chorwacji. Podejrzewam, że kierunek jest dość atrakcyjny dla hams-ów i na pewno wśród osób wyjeżdżających są tacy, którzy z przyzwyczajenia (bądź dla innych celów) zabierają ze sobą radio. Jest już kilka wątków o CB w Chorwacji, więc może czas na wątek o doświadczeniach w pracy z 9A.
Jeśli wśród cromaniaków znajdują się jacyś SP/SQ, to proszę o ujawnienie się :)

73
Tomek
9A/SP7UWL (wg planów - we wrześniu)

Witam jeszcze raz. Czy EWL, TWL i Twój znak ...ma coś ze sobą wspólnego... tak mi się wydaje, ale może się mylę pozdrawiam 7sqp
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 08.08.2006 08:52

Witam jeszcze raz. Czy EWL, TWL i Twój znak ...ma coś ze sobą wspólnego... tak mi się wydaje, ale może się mylę pozdrawiam 7sqp

Mają :) Kiedyś był jeszcze YAV jako family club, ale już go nie ma. A sufix SQP rzeczywiście wydaje mi się znajomy... Wybieram się 7 września pierwszy raz do 9A (Duce/Omis) i chyba zorganizuję sobie jakieś radio na 2m, żeby mieć łączność po drodze i na miejscu. Czy jakieś dokumenty oprócz licencji są potrzebne na miejscu?
73' Tomek sp7uwl
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 09.08.2006 14:03

tomek99 napisał(a):

Mają :) Kiedyś był jeszcze YAV jako family club, ale już go nie ma. A sufix SQP rzeczywiście wydaje mi się znajomy... Wybieram się 7 września pierwszy raz do 9A (Duce/Omis) i chyba zorganizuję sobie jakieś radio na 2m, żeby mieć łączność po drodze i na miejscu. Czy jakieś dokumenty oprócz licencji są potrzebne na miejscu?
73' Tomek sp7uwl

Witam. Ładna okolica Omisa, polecam pojechacv wzdłoż Cetiny aż do wodospadu Gubavica gdzie znajduje sie głęboki kanion i duzy wodospad, ekstra sprawa. Ja bede do 9 wrzesnia 40 km na polnoc we Vranjicy kolo Trogiru wiec moze sie uslyszymy. Nie ma co liczyć na lacznosci z Chorwatami. Przez 7 lat nie nawiazałem przez radio żadnej łacznosci. Maja przemienniki ale cisza na nich totalna. Co najwyzej mozna zlapac wlocha rozmawiajacego z wlochem. Co innego po drodze na wybrzeze tam jest sporo pracujacych stacji. pozdrawiam gzregorz sp7sqp radom
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 09.08.2006 14:05

Jesli chodzin o dokumenty to posiadam jedynie CEPTOWSKĄ licencje i to wszystko. chyba nic wiecej nie potrzeba. do uslyszenia w 9A....
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 13.08.2006 22:10

Z tego co wiem, jeszcze homologację lub CE dla używanego radia - tak jak dla UKF morskiego.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 13.08.2006 23:02

piotrekiq napisał(a):Z tego co wiem, jeszcze homologację lub CE dla używanego radia - tak jak dla UKF morskiego.

Potrzebna jest jedynie CEPTOWSKA licencja, o żadnej homologacji nie ma mowy gdyż są to radyjka na pasma amatorskie a te często sa własnej konstrukcji. pozdrawiam
piotrekiq
Globtroter
Sp/sq.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 07.04.2008 18:37

I jak sie zakończyly proby nawiazania kontaktu z 9A..? Ja mam za sobą 2 QSO via Echolink w Sibeniku. Rozmwcy bardzo fajni. Jak w sierpniu bede w Trogirze to oczywiscie biore TRS 2m/70.
Piotrek
SQ9NKP
binkowskig
Croentuzjasta
Re: Sp/sq.....

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 07.04.2008 19:16

piotrekiq napisał(a):I jak sie zakończyly proby nawiazania kontaktu z 9A..? Ja mam za sobą 2 QSO via Echolink w Sibeniku. Rozmwcy bardzo fajni. Jak w sierpniu bede w Trogirze to oczywiscie biore TRS 2m/70.
Piotrek
SQ9NKP

Witam. No cóż, często nawiązywałem łącznośc na UKF z kolegą mieszkającym kilka domków dalej, no i oczywiscie w podróży UKF-ka bardzo nam się przydała. Jeśli chodzi o stacje miejscowe to totalna bryndza. Stalismy non stop na jakimś przemienniku z okolic Makarskiej ale niestety łączności robiliśmy tylko my. W 2006 roku będąc w Vranjicy Belvedere k. Trogiru uruchomilem się na 80 -tce ale poza kiloma stacjami Wloskimi, Francuskimi, Hiszpańskimi i innymi z basenu morza Sródziemnego nic ciekawego nie zrobiłem. Polskę było słychac bez problemu ale niestety mnie nie słyszano, nawet telefonicznie umówiłem się z kolegą z rodzinnego miasta i jego słyszałem ale on mnie niestety nie. Obawiam się , że moja nisko zawieszona antena niezbyt dobrze promieniowała do Polski. W tym roku jadę 15 sierpnia do Igrane na Makarskiej oczywiscie radio biorę...może się usłyszymy. Pozdrawiam grzegorz sp7sqp
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 07.04.2008 19:36

ja w Trogierze bede od 16-08 do 30-08. Mozemy sprawdzic albo via echolink albo przez jakis lokalny przemiennik.
73
SQ9NKP
Piotrek
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 07.04.2008 20:11

piotrekiq napisał(a):ja w Trogierze bede od 16-08 do 30-08. Mozemy sprawdzic albo via echolink albo przez jakis lokalny przemiennik.
73
SQ9NKP
Piotrek

Ja będę w dniach 15-29.08. jest szansa na łącznośc ewentualnie nawet spotkanie...bo będę w Trogirze. Zapiszę sobie ten link to sie skontaktujemy przed wyjazdem. grzegorz
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 07.04.2008 20:19

piotrekiq napisał(a):ja w Trogierze bede od 16-08 do 30-08. Mozemy sprawdzic albo via echolink albo przez jakis lokalny przemiennik.
73
SQ9NKP
Piotrek

A tak z ciekwosci zapytam sie...gdzie bedziesz stacjonowął ...w samym Trogirze , na Ciovo czy w innym miejscu? Czy to Twój pierwszy wypad do Trogiru? Jeszcze nie korzystałem z echolinku, ciekawy jestem jak to działa...ide szukać w necie informacji pozdrawiam grzegorz
piotrekiq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekiq » 07.04.2008 21:05

Bede na Ciovo. W Chorwacji bylem juz ~20 razy. Pierwszy raz w 1993, w czasie wojny. W trogirze bylem kilka razy na 1..2 dni i raz na tydzien. Echolink jest bardzo ciekawym polaczeniem HAM i internetu. W Polsce jest kilka przemienikow pracujacych pod EL i kilka stacji via internet. To daje mozliwosc np z SR6A polaczyc sie przez lacze internetowe z Sibenikiem i tam "wyjsc" znowu na radio. Ostatnio mialem QSO z USA/Niemcy/Polska jako konferencja zalogowana na link w Sosnowcu. Sam EL jest kontrowersyjny ale czy Packet Radio nie jest kontrowersyjne!?
Pozdrawiam
Piotrek

PS jesli masz ochote pobawic sie EL to napisz SQ9NKP(at)wp.pl

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone