Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

85mm Chorwacji.

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 13.09.2009 19:09

JacYamaha napisał(a):Mam pytanie do zdjęcia nr 28 - w którym to miejscu jest bo do tej pory kamień z tym napisem znałem z wejścia na most a tu chyba jest inna lokalizacja. Czy to znaczy, że jest ich więcej niż te dwa?

Idąc od meczetu Paszy wzdłuż Neretwy po muzułmańskiej stronie, kamień jest mniej więcej w połowie drogi do mostu po lewej stronie ulicy przy jakimś budynku.
Rejon zaznaczono na poniższym zdjęciu. Zdjęcie nie podlega ocenie :lol:

Obrazek
Ostatnio edytowano 13.09.2009 19:57 przez miejski, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.09.2009 19:49

Zdjęcie nr 30 potwierdza, do czego służy 85mm :D
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 13.09.2009 20:11

Plumek napisał(a):Zdjęcie nr 30 potwierdza, do czego służy 85mm :D

Dokładnie! mam nadzieję, że zobaczymy więcej portretów bo pejzaże przy 85mm i f1.8 są zbyt artystyczne...
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 13.09.2009 20:29

raczej 27 które jest znacznie lepsze...:) nie mówiąc już o 28...;)
Ostatnio edytowano 13.09.2009 21:14 przez mab, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.09.2009 20:36

Rafał K napisał(a):Jacek - kamień widziałem tylko jeden, ile ich jest to jednak nie wiem :wink: . Ten zlokalizowany był jakieś 100 m od mostu - idąc w stronę meczetu Paszy.

Mab - dzięki za prezentację.

PZDR

Kamienie są dwa: jeden przy wejściu na most, a drugi (ten, który "sfocił" Rafał) już po stronie muzułmańskiej, mniej więcej naprzeciwko tablicy informującej o umieszczeniu na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Rafał, fotki niesamowite! Mój faworyt to właśnie zdjęcie nr 28 :D

Pozdrawiam serdecznie.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 13.09.2009 21:39

Plumek napisał(a):Zdjęcie nr 30 potwierdza, do czego służy 85mm :D

No właśnie. Dzięki temu wątkowi popytałam, posłuchalam, poczytałam i już wiem do czego służy i do czego nie służy 85mm :lol:

Założenie tego tematu i pokazanie zdjęć innych niż portrety zrobionych 85mm, to chyba jeden z tych eksperymentów, który przynosi wiele korzyści dla ludzkości :D Ja się dowiedziałam czegoś, o czym nie miałam pojęcia :wink: :D

I Rafał - miło mi będzie powitać kolejne cudowne portrety Twoich dziewczyn!!!
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 13.09.2009 22:37

Odczekałam, aż fotek pojawi się więcej:)

Moje...marudzenia:

W moim mocno subiektywnym rankingu na wyróżnienie zasługuje
nr 3 - za kadr i ujmujące światło - w tym kadrze oraz świetle 85tka pokazuje swój pazur. Nawiasem mówiąc to jeden z tych kadrów, do których została stworzona. 19 jest nieco podobna w charakterze, jednak światełko już nie to :cry:

nr 21 - ...ach, że mnie tam nie było...! :evil: Z moim zamiłowaniem do detalu.... te okienka aż zapraszają podejdź bliżej- okazuje się, że czasem 85 to za mało...("za szeroko") 8)

nr 8 i 18 - nie mam syndromu leniwego oka, jednak ta spora nieostrość na pierwszym planie mnie irytuje, nie żebym spać nie mogła ale.. :wink:
W takich ujęciach jak na 8 sytuacja aż woła o "szerzej". Jednak szanuję, że postanowiłeś..."wężej" :D

27 - świetny portet sytuacyjny i udany model, jednak.... nieostra żółta plama moje oko zwodzi, trochę ten element jest zbędny, no ale...ja realistka jestem i nie nastawiałabym się na ...wędrówki fotograficzne z piłą tarczową u boku :lol: :wink:

Poręcz i zabawa GO - wiadomo, nie po to jedzie się do Chorwacji - nawet jeśli nastawienie fotograficzne jest spore :wink: , ale ....czasem ...skoro taka poręcz już stanie na drodze....hmmm rozumiem okoliczności i powody...- chyba:)
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.09.2009 06:59

Rafał, Miejski, Maslinka - dzięki :) .
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.09.2009 13:07

31
Obrazek

Pozdrawiam ciepło wszystkich Gości :lol:
Ostatnio edytowano 07.05.2010 13:48 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 14.09.2009 13:12

Portrecik wreszcie się pojawił :D (kurcze, żyleta ;)

Co do ogólnych uwag, ja tu bardzo szanuję fakt, że Rafał miał do dyspozycji obiektyw, który z założenia służy do czegoś innego niż zdjęcia wakacyjno - podróżnicze. Widać, że próbuje, szuka i to jest fajne. A pozostałe rzeczy sa już kwestią gustu, skojarzeń itd...

Półksiężyc akurat mi się spodobał, że taki mało dosłowny symbol, a jednak oczywisty... Jak widać kwestia percepcji ;)

Nie podoba mi sie za bardzo natomiast to z bardzo ostrą latarnią i rozmytym tłem...

19 i 20 są z tych jakie sama bym zrobiła ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.09.2009 14:08

Podobasz mi sie bardzo ...

jak to kiedys spiewali :D

Zabawy GO bardzo lubie, zdjecia przyciagaja uwage :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 14.09.2009 14:10

mab napisał(a):raczej 27 które jest znacznie lepsze...:) nie mówiąc już o 28...;)

27 i 28...

27 - mnie zabija. Wg mnie to nieumiejetny kadr. Żólte "coś" włażące w oko z prawej strony... Jesli brodacz miał być sfocony z ukrycia - powinien być bardziej schowany, a pierwszy kadr nie aż tak bardzo rozmyty.

28 - za wąsko, za mała GO. Nie bedąc w Mostarze nie można się domyślić, ze ta rozmyta plama z prawej to Stari Most, o który cała rzecz sie rozbija...

Co do szukania i eksperymentowania... Każdemu wolno. Nie na darmo jednak jeszcze za czasów miłościwie panujących manualnych analogów, każdy przyzwoity fotograf miał ze sobą 28, 50 i 135...

31 - brak szczegółów w cieniach i w światłach - niczym nie ujmujący kadr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.09.2009 15:44

32
Obrazek

33
Obrazek

33,5 :wink:
Obrazek

I na koniec...

34
Obrazek

Patrzymy na Świat w bardzo różny sposób - i to jest wspaniałe :!:.

Spoglądając nieraz coś dostrzegamy... Nieraz kałużę... a nieraz coś równie pięknego.

Dzięki, że byliście ze mną przez te 85 mm.

Pozdrawiam ciepło.
Ostatnio edytowano 07.05.2010 13:26 przez Rafał K, łącznie edytowano 5 razy
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 14.09.2009 21:21

Dobry wieczor.Co to pelna cyfrowa klatka i 85 mm czy analog ? czy jak ??
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 14.09.2009 22:48

Witaj Monte.

Cyfra.

PZDR
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

85mm Chorwacji. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone