Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

85mm Chorwacji.

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 12.09.2009 15:51

Próbowałem ....lecz tylko oklaski są przyjmowane... :cry:
Pernambuco
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pernambuco » 12.09.2009 16:04

mab napisał(a):Próbowałem ....lecz tylko oklaski są przyjmowane... :cry:

Tylko oklaski. Każda krytyka wali w gumę. Jak chcesz być trendi to chwal ten chłam. Bez sensu...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.09.2009 16:27

Pernambuco napisał(a):ale dzięki temu wątkowi widzę, że chyba będę musiał upublicznić swoje foty

Jestem pełen nadziei, że nie skończy się na obietnicach, bo z komentarza na razie niewiele wynika :?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.09.2009 18:32

Noooo... Ja bym tam sobie w brode pluła, gdybym nie wziłęa całego zestawiku słoików... jakoś tak wolę mieć wybór w kadrowaniu...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.09.2009 19:23

No, no :lol: Ale jazda :lool:

O gustach się nie dyskutuje.

Każde forum foto ma (rotacyjne) parę takich osób - można przywyknąć :mrgreen:

Pozdrawiam ciepło wszystkich gości, w tym oczywiście konstruktywnie krytykujących. A na ochłodę zaraz wrzucę Kravicę :lol:

29
XXX
Ostatnio edytowano 06.11.2010 20:53 przez Rafał K, łącznie edytowano 4 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 12.09.2009 19:29

Trochę posprzątałem. Ten post ulegnie biodegradacji, więc proszę o niecytowanie :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.09.2009 19:47

mab napisał(a):Próbowałem ....lecz tylko oklaski są przyjmowane... :cry:

Mab - ja bardzo pilnie czytam każdą merytoryczną krytykę. Lubię też jednak wiedzieć z jakiego warsztatu ta krytyka wypływa - dlatego chętnie poznałbym Twoje prace.

PZDR
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 12.09.2009 20:33

Jak widzę z portalu czysto relaksacyjnego gdzie fotki li tylko pomagają w relacjach wskoczyliśmy na tory FOTO...myślę ,że to nie miejsce na takie dewagacje...ale sam zaproponowałeś taką formułę

"Acha - tak poza tym to używajcie sobie do woli - naprawdę cenię sobie każdą (merytoryczną) opinię."

17....bez zastrzeżeń
18...również...choc mam jedno...głębia ostrości ...przymknąłbym obiektyw lub wyciął nieostrą część bruku...
19...umieszczenie tematu zdjęcia ( chyba to są młynki) na skraju powoduje ,ze trudno mi się skupic i je znależć
20...."Mnie zainteresował mariaż swastyk i czerwonej gwiazdy (na czapkach) "
mam niezłą akomodację w oczach lecz nie potrafię poprzez mgłę dojrzeć tematu o którym piszesz.
21 ....podoba mi się
22....również b. dobre
23....zupełnie nie kumam o co w nim chodzi...???
24...znowu ta głębia... co tu jest tematem zdjęcia.???
25...j.w.
26...może być
28...świetny portret....:)
29....świetne przesłanie w kapitalny sposób przedstawione...:)
Wodospady ciut przeostrzone...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.09.2009 08:34

Rozumiem, że Twoich prac jednak nie zobaczę (niekoniecznie tu, skoro to miejsce - cro.pl - jest "nieodpowiednie") - no ciekawy jestem, ale ok.

Krytyki nadal wnikliwie czytam. Cenię sobie każdą - nawet jeśli się z nią nie zgadzam.

Co do maniery ciągnięcia kadrów od lewej do prawej to... zauważ jak czytasz :wink:

W naszym kręgu kulturowym oczy (podobno :wink: ) tak podążają za obrazem. No ale nie dorabiajmy ideologii...

"Półksiężyc" jest chyba wystarczająco czytelnym symbolem orientu (23).

W Kravicy akurat ostrość nie była tknięta w obróbce.

PZDR
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 13.09.2009 09:34

Nie chciałem Cie urazić tym co napisałem poprostu lubie dobre fotki stad i moje zaangażowanie w temat.
Wiem ,że pólksieżyc tak się kojarzy lecz na tej fotce wygląda jak kominek....i dopiero po wnikliwym obejrzeniu widać kto zacz.
Patrząc na obraz przez pierwsze chwile odszukujemy temat i jeśli nie znajdziemy od razu to już porażka...fotka jest bez tematu lub jej przesłanie jest nieczytelne. Pismo jest inną kwestią ... to poprostu ludzkie przyzwyczajenie z tym ,ze sprobuj pokazać te fotki Żydom gdzie czyta się od prawej a w Japoni to nawet pionowo....;)
Patrząc na wodospad tak to zobaczylem...może mam zbyt dobry monitor ... ten obiektyw bardzo ostro rysuje co czasami wychodzi nienaturalnie.. ale kazdy ma swoją estetykę i swóje spojrzenie na temat.

Wracając do moich fotek...nie ma ich na tym portalu ... no może poza paroma zrobionymi parę lat temu pożyczonym kompaktem w "osobistej galerii".Lecz są one z tej racji mało miarodajne niż te które wykonuję innym sprzętem. Poprostu dawno nie byłem w CRO co mam nadzieję zmieni się w tym tygodniu...:)))
A tak swoją drogą parę osób tu ocenia a tylko moje portfolio Cię interesuje...nie lubie nierównego traktowania... :roll:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.09.2009 11:15

Mab - niczym mnie nie uraziłeś a prace innych "merytorycznie oceniających" po prostu znam :lol:.

Tak jak pisałem wcześniej interesuje mnie z jakiego warsztatu ocena wypływa i w jakiej estetyce jej autor gustuje. Lubię po prostu rozumieć czyjeś spojrzenie.

Dla jasności - jestem zdania (kategorycznie), że nie jest tak, iż tylko kucharz może ocenić, czy zupa jest przesolona :wink: Po tym co piszesz (krytycznie) widać, że myślisz.

PZDR

Ps
Co do czytania to "w naszym kręgu kulturowym" jest jak jest. Jak focą Arabowie, Chińczycy czy Starozakonni to już ich problem :wink:
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 13.09.2009 12:58

;)
Ostatnio edytowano 28.11.2009 21:08 przez mab, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.09.2009 13:14

Mam pytanie do zdjęcia nr 28 - w którym to miejscu jest bo do tej pory kamień z tym napisem znałem z wejścia na most a tu chyba jest inna lokalizacja. Czy to znaczy, że jest ich więcej niż te dwa?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.09.2009 14:38

Jacek - kamień widziałem tylko jeden, ile ich jest to jednak nie wiem :wink: . Ten zlokalizowany był jakieś 100 m od mostu - idąc w stronę meczetu Paszy.

Mab - dzięki za prezentację.

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 13.09.2009 18:55

30
Obrazek

Jednak nie wyrobię się...

PZDR
Ostatnio edytowano 07.05.2010 12:30 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

85mm Chorwacji. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone