Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

85mm Chorwacji.

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.09.2009 15:45

11 - krziwo jak cholera :!: za to 10 mega wypaśna :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 15:56

Rysio - kątówka do latarni :wink: - może jest 1st. Linia brzegu trochę myli. Ale przyznaje, że sam chciałem je prostować :lol:.

Za parę minut obrobię Jelsę (chce się zrzucić do końca łikendu, bo w poniedziałek...)

PZDR
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 16:56

Jelsa.

12
Obrazek

13
Obrazek

13 i 1/3
Obrazek

13.5
Obrazek
Ostatnio edytowano 14.05.2010 10:53 przez Rafał K, łącznie edytowano 8 razy
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.09.2009 17:08

Dokładnie 2 stopnie wg Gimpa a to już dużo :wink: Poza tym w takim przypadku (tym bardziej że latarenka jest po prawej stronie kadru), nawet gdyby było prosto powinieneś zastosować zasadę równowagi optycznej a nie matematycznej. Lepiej jak poleci w lewo o jakieś 0,2 - 0,3 st (obrót oryginału zdjęcia o około 2,2 - 2,3 st w prawo) :)

PS. Oparcie ławki i szczyt latarenki mieszczą się nadal w kadrze po obróceniu i przekadrowaniu :wink:

Edit: Ostatnia seria zdecydowanie na tak, zastanawiam się jednak czy przy zabawie z GO, tak jak ma to miejsce na 15 nie lepiej byłoby ostrzyć na 1 plan kadru. To jednak tylko takie moje luźne rozważania :)
Ostatnio edytowano 11.09.2009 17:13 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 11.09.2009 17:12

Rysio, trochę artyzmu, a nie czystej nauki ;)

Bardzo ładnie ta 13. wyszła
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 11.09.2009 17:16

Może i ładnie lecz ciut za mała głębia ostości ... przymknąłbym przysłonę...tym bardziej ,że ściana jest neutralna więc i tak nic nie rozprasza motywu głównego...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.09.2009 17:24

Funcia to tylko moje luźne rozważania a Rafał sam się prosił :wink:

Ps.Oczywiście nie mając tu zupełnie na myśli prac Rafała, bo te tak czy inaczej uważam za świetne bo oko to on ma jak mało kto i daleko mi do tego poziomu, to w dzisiejszych czasach artyzm jest dość luźno postrzegany i przy odpowiednich koneksjach można zrobić wystawę z bełtów rozlanych po pijaku na prześcieradło.
Artyzm w moim odczuciu to coś innego niż przyzwolenie na popełnianie błędów i nazywanie tego artyzmem. Zasady oczywiście są po to by je łamać jednak należy to czynić w sposób przemyślany i tak by kierowały tym jakieś założenia. Ten 1 czy 2 stopnie uzasadnienia u mnie nie znalazły więc się przyczepiłem, bo od Rafała wymagam perfekcji do jakiej już zdążył mnie przyzwyczaić :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 17:33

14
Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 18:08

Medjugorie.

15
Obrazek

16
Obrazek
Ostatnio edytowano 07.05.2010 13:17 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 18:55

Rysio - bardzo cenię sobie Twoja opinię ale nie przypisuj mi cech, których nie posiadam.

Sprowokowałeś mnie jednak więc... krótko.

Staram się uciekać w fotografii od dosłowności - chce, żeby było jej jak najmniej. Uważam, że wtedy więcej miejsca zostaje na subiektywne wrażenia/odczucia widza i że tak jest "lepiej".

Dosłowność sama w sobie nie jest zła. Jest po prostu po jednej stronie medalu.

Po tej samej jednak, po której jest Wojnar w filmie "Wesele" mówiąc do kamerzysty (młodego Sztura - przy wjeżdzie TT'ki na dziedziniec kościoła): "Filmuj to, chce mieć wszystko, chce, żeby wszystko było widać...".

A po drugiej stronie bywa, że... " Proszę Pana, Państwo młodzi nawet ładnie wyszli, ale poza nimi to duża część tych fotografii jest nieostra, a tak to, wie pan, każdy potrafi zdjęcia robić..." - to autentyk ze wspomnień jednego z f. ślubnych z forum C.

Z tymi wystawami masz 100% racji - obieg "łatwego pieniądza", czy tam "kreowanego splendoru", wygląda u nas w każdej branży podobnie, jeżeli nie tak samo.

PZDR
Ostatnio edytowano 11.09.2009 19:07 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 11.09.2009 19:00

16 jest niesamowicie wymowna w każdym detalu , Masz super wyczucie chwili jestem pod wrażeniem.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 11.09.2009 19:02

14...to chyba tylko zabawa z obiektywem i głębią ... motyw poręczy do mnie nie przemawia zwłaszcza że w tle majaczy CRO
15...ciut za dużo z prawej strony.
16...mieszane uczucia...pielgrzym modli się w inną stronę niż do majaczącego na drugim planie ołtarza. Przeunięcie kadru w lewo pozwoliłoby skupić się na pielgrzymie a może i pokazało cel do którego się modli.
A swoją drogą pamiętam gdy czasach słusznie minionych każdy miał ZENITHA z heliosem 58/2 i też powstawały fotki.....:) ale 85 ...to już wyzwanie zwłaszcza że w CRO chciałoby się objąć wszystkiego jak najwiecej...:) Patrząc na te fotki widać ,,,że sie da...:)
Ostatnio edytowano 11.09.2009 19:25 przez mab, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.09.2009 19:04

Rafał K napisał(a):" Proszę Pana, Państwo młodzi nawet ładnie wyszli, ale poza nimi to duża część tych fotografii jest nieostra, a tak to, wie pan, każdy potrafi zdjęcia robić..." - to autentyk ze wspomnień jednego z f. ślubnych z forum C.

PZDR

Zdarzyło mi się osobiście już usłyszeć to samo :D Przed chwilą natchniony wspomnianym zarzutem napisałem następujący komentarz do zdjęć na CF

Jak dla mnie maniera zabawy GO osiągnęła apogeum. I tu wcale nie mówię tego jako coś negatywnego, jednak uważam, że ta zabawa powinna nieść coś więcej niż tylko zabawę. O ile w 1 fotce jakieś przesłanie zauważam, czyli bela słomy i trawy pięknie oświetlone miękkim światłem do mnie przemawiają i oceniam to zdjęcie z dużym plusem, o tyle już na drugim trafienie przypada gdzieś tak w okolicy środka kadru gdzie nic się nie dzieje a dodatkowo blik ciut poniżej daje się oczom we znaki. Podobnie ma się sprawa z ostatnim zdjęciem. OT trafienie centralnym czujnikiem w ściernisko które muszę przyznać w dalszym ciągu jest świetnie oświetlone, tyle że to nie Twoja zasługa lecz Re. Ty wykorzystałeś sytuację i to tylko w części, bo poza światłem nie pokazałeś zbyt wiele

Link do źródła

Edit:
Mab - mi motyw pielgrzyma bardzo przypadł do gustu. Na razie nie rozwinę mojego skojarzenia, ale jeśli nie znasz dokładnie motywu "świętości" Međugorje i ostatnich wydarzeń z nim związanych, to poczytaj :wink:
Ostatnio edytowano 11.09.2009 19:08 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.09.2009 19:13

mab napisał(a):...
16...mieszane uczucia...pielgrzym modli się w inną stronę niż do majaczącego na drugim planie ołtarza. Przeunięcie kadru w lewo pozwoliłoby skupić się na pielgrzymie a może i pokazało cel do którego się modli.
...

Mab, matko jedyna, nie wytrzymam... pielgrzym modli się do Pana Boga... a nie do figury. Klęczy przed Tabernakulum. Reszta w poscie powyżej.

PZDR
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 11.09.2009 19:17

Rysio...Nie zastanawiałem się aż tak głęboko nad tematem tylko oceniam fotkę ... jeśli to zamierzone działanie autora to dobrze :) a dla mnie porażka że nie potrafiłem odczytac przekazu i własciwych intencji obrazu

Klęczy przed Tabernakulum....otóż to...nigdzie tego nie widać...tylko to ,ze kleczy bokiem do ołtarza...

Qrcze mieliśmy oceniać obiektyw a nie fotki...więc więcej się nie wcinam... :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

85mm Chorwacji. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone