Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

85mm Chorwacji.

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2010 10:55

gloriosa1 napisał(a):ale chciałabym zrobić takie jak są pokazane chociaż by na 1 stronie co trzeba zrobić

Wystarczy dokupić Sony 85mm f/1.4 T ZA, trochę poczytać, na początek możesz nawet tu, zagłębić się w temat i budować obrazy w głowie. Żebyś miała pełną świadomość, to mój opis jest na zasadzie jak przeszczepić serce - wyciąć stare i wszyć nowe :wink: Powodzenia :D
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 13.05.2010 11:20

dzięki wielkie trochę poczytam o tym ale coś mi się wydaje że bez kursu fotograficznego się nie obędzie :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2010 11:24

A mi się wydaje, że to stracone pieniądze i czas :wink:
gloriosa1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gloriosa1 » 13.05.2010 12:10

to mówisz że wystarczy dobrze się wczytać w informacje które podałeś a ja tak sobie myślałam że na takim kursie mi wszystko pokarzą co i jak nacisnąć i jak ustawić aby było dobrze jeśli mówisz że taki kurs to szkoda kasy a podstawow informacje wystarczą aby zrobić dobre zdjęcia to ostro biorę się do studiowania tego na początek muszę jeszcze poczytać co to przesłona itp bo ogólnie teoretycznie jestem totalnie zielona ja po prostu robię zdjęcia no i czasami coś tam wychodzi fuksem a obiektyw chyba sobie daruję z moimi umiejętnościami to nawet to nie pomoże no i po co tyle kasy wywalać a trochę kosztuje niestety :D pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki.Tak jeszcze mam trochę czasu na naukę bo do Cro mamy zamiar jechać dopiero pod koniec sierpnia lub z początkiem września więc trzeba się wziąść się do pracy :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.05.2010 12:17

Jemu chodzi o to, że na kursie "pokażą ci jak trzymać pędzel i zagruntować płótno, ale obraz musisz stworzyć sama".

Aparat aparatowi nierówny. Zacznij od prób i zmian ustawień, a zobaczysz jak zmienia się obraz który utrwalasz,
poczytaj w tych linkach o kompozycji, głębi ostrości ...

Ja lama jestem w fotografii, ale wpatruje się w to, co oni tu robią
i, wierz mi, to lepsze niż kurs.

Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.05.2010 12:27

JacYamaha napisał(a):- Przepraszam Pana, jak dostać się do filharmonii?
- Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...
:wink:

........ :lol: :lol: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.05.2010 12:28

gloriosa1 napisał(a):...

Te informacje które podałem, to absolutne podstawy i oczywiście nie jest to recepta na dobre zdjęcia, ale być może jakieś panaceum by nie usłyszeć że nie masz zielonego pojęcia. Gdzie nacisnąć i czym pokręcić - tu znajdziesz odpowiedź :wink: Wiem, live is brutal :wink: Rób zdjęcia świadomie, myśl co chcesz na nich pokazać i pokazuj te, które uznasz za najlepsze lub co najmniej dobre. Przygotuj się na to że pierwsze komentarze mogą być druzgocące, jednak nie zniechęcaj się tym a wyciągaj odpowiednie wnioski na przyszłość. Staraj się zapamiętać merytoryczne uwagi i próbuj tworzyć w głowie obrazy które popełnionych błędów są pozbawione. Oglądaj zdjęcia najlepszych. Na naszym forum znajdziesz linki.

https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=6175
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.05.2010 20:56

Odnośnie zdobywania pierwszych szlifów w fotografii, to sporo dobrych fotografów uczących ludzi jak robić sensowne zdjęcia (nie jakieś tam, ale sensowne!) twierdzi, że zanim nawet kupi się aparat i zanim zacznie się nim człowiek bawić, grzebać w ustawieniach, pstrykać dla samej radochy uwieczniania, to przede wszystkim trzeba nauczyć się "myślenia fotograficznego".
Co to znaczy?
Otóż ten pierwszy stopień wtajemniczenia polega na umiejętności odrzucenia takiego patrzenia na otoczenie jak robią to wszyscy inni patrzący, a nabycia sztuki patrzenia pod kątem planowania zdjęcia.
W grupie osób mających aparaty stosunkowo szybko widać, kto posiadł taką umiejętność a kto nie i pstryka co popadnie, bo przecież teraz jest cyfra i można se pstrykać do woli...
Planowanie zdjęcia to nic innego, jak owe kształtowanie kadru w głowie- jeszcze zanim przyłożymy wizjer do oka, ewentualnie pomagając sobie wizjerem- co jest łatwiejsze, bo widzimy to, co zmieści się na klatce kadru. Dopiero tutaj wkraczamy do zasad kompozycji opisanych przez Ryśka.
Jestem zdania - i dobrze na swoim przykładzie to pamiętam- że o wiele lepiej jest nauczyć się właśnie tego fotograficznego myślenia, tego wypatrywania niebanalnych, nietypowych, ciekawych, rzeczywiście ładnych rzeczy- zanim wyruszy się na łowy z aparatem.
Pytanie w naszej głowie nie ma brzmieć "po co to fotografować", lecz "jak to sfotografować, aby zdjęcie było niezwyczajne?"
Zawsze trzeba też samego siebie spytać przed pędzącą juz do naszych palców decyzją o naciśnięciu spustu migawy: "co ja chcę na tym zdjęciu mieć i dlaczego?"

Paradoks polega na tym, że niemal wszyscy mający dzisiaj lustrzanki, są przekonani, że juz wiedzą co chcą fotografować- ale to nadal często tylko złudzenie- wynikające z naszej świadomości kontroli tego, co widzimy...
Granica pomiędzy świadomym i zaawansowanym, progresywnym planowaniem kadru a strzelaniem tego, co jest w naszej opinii po prostu "fajne i ładne" jest tym wyraźniejsza, im bardziej dojrzali w fotografowaniu jesteśmy. :) :wink:
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 21.03.2011 09:22

jest taka przypowieść ...

w plener wyjechały trzy osoby - fotografik całkiem zielony, fotografik amator i fotografik zawodowiec ...

zajechali na miejsce - puste pole..

pierwszy z nich zapytał - co my tu robimy? co ja mam fotografować?
drugi powiedział ... słońce nie świeci, jest słabe światło
fotografik zawodowiec rzucił - ok, kiedy zaczynamy???

to tak a propos focenia ;)

wracając do wątku, trafiłem tu przez cyberfoto :)
i powiem, że focenie 85tką to faktycznie wyzwanie, wiem coś o tym, bo próbowałem focić 50tką i zoomem 70-300 (więc zakres od 70 czyli blisko ;) ) faktycznie Chorwacja aż się prosi, żeby ją pokazać szeroko a tu tele, takie co prawda malutkie, portretowe, ale zawsze ;) tym bardziej jestem pod wrażeniem niektórych fot, nie wszystkich, bo jestem po kilku latach focenia już wybredny ;) , ale są strzały naprawdę bardzo fajne ... jasnymi stałkami można cykać detale, pokazać je, wyeksponować w kadrze tak, że na pewno nie dałoby się tego zrobić zoomem, ale też do nie wszystkich kadrów pasuje 85tka i właśnie czasem to u Ciebie widać. Sam nie jestem mistrzem ;) ale obserwuję prace takowych czy to na CF, czy na dA lub dfv :)

nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować udanej galerii, pięknie pokazanej CRO, inaczej - to najważniejsze, nie sztampowo a właśnie wyjątkowo :)

pozdrav!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.03.2011 09:47

Waldemar - ale wykopalisko wygrzebałeś :lol:

Choć z tym CF to ciekawe - bo to forum znam praktycznie tylko z nazwy, coś tam kiedyś wrzuciłem ale na pewno nie z Cro :wink: Ale niech tam 8)

Pzdr
waldemar1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldemar1973 » 21.03.2011 12:35

Haj!

no właśnie z cyberfoto tu trafiłem:

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomo ... djecia.htm

:)

ale fakt, linka polecał ktoś inny jak widać, zdążyłem w międzyczasie to zweryfikować ;)
pozdrav! :) .
jago
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jago » 21.03.2011 23:03

Bardzo ładne zdjęcia i widać w nich potencjał stałki. Jak na mój gust w niektórych landszaftach trochę bym jednak przymknął.
mondekf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondekf » 31.05.2011 11:21

Rafale fajne ujęcia. :lol:

Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

85mm Chorwacji. - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone