ODCINEK 7 - SIBENIK czyli conieco o transporcie publicznym w Cro
Transport publiczny w tych czesciach Cro które odwiedziliśmy był bardzo przyjazny turystom jedno z pierwszych odkryć jakie uczyniliśmy przyjezdzając pierwszy raz do Vodic (choć pewnie podpowiadał nam Darek) była Jadrolinija zwana też przez nasze dzieci Wiadrolinią - najtańszy wodny transport jaki kiedykolwiek widziałam tu stronka jakby ktos chciał skorzystac z chorwackiego wodnego PKSu JADROLINIJA
dnia 18 czerwca pogoda w Cro dalej nie porażała ciepłotą i żarem słońca więc wyruszyliśmy włąsnie Jadroliniją z Vodic do Sibenika
pogoda jak na załączonym obrazku choć przynajmniej nie padało
przystaki wodne po drodze do Sibenika
i Hajduk na ścianach oczywiście
twierdza św. Mikołaja
i wreszcie Sibenik
klimatyczne uliczki
wracaliśmy z Sibenika tradycyjnym chorwackim PKSem bo Jadrolinija przed sezonem głównym pływa 3-4 razy w ciagu dnia. Co ciekawe zakupilismy bilety w kasie i pytamy na jakie stanowisko mamy iść, Pani odpowiedziała nam ze trzeba pytac w informacji wyszliśmy z budynku i patrzymy a tam pół stanowisk zajetych - autobusy z tabliczkami Vodice, Zadara etc. ale podejrzanie nowe rzec by można ekskluzywne ... idę ja do tej informacji pokazuję bilety i pytam gdzie mam czekac a Pani z informacji mówi mi ż etu przed jej okienkiem tak żeby nas dobrze widziała poleciałam po reszte ekipy i czekamy no i co? okazało się że pani z informacji jest jednoczesnie kims w rodzaju dyspozytora ruchu, patrzy gdzi ema wolne stanowisko i tam podjeżdża dany autobus i do tego była tak uprzejma że jeszcze po angielsku powtórzyła kilka razy z jakiego stanowiska odjezdza nasz autobus
nie mam zdjęć autobusu ale ni ebył to żaden zabytkowy ogórek ani niestety lususowy autokar.. ot zwykły PeKaeS
po powrocie zastalismy czynną strefe kibica w Dariogrodzie
i wytwór Silviji pączki
które szczególnie dzieciakom baaardzo smakowały posmarowane nutellą