Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

6 krajów w 2 tygodnie - krótka relacja z Bałkanów

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.09.2023 08:31

te kiero napisał(a):
W ten weekend pokazałem mojej Pani kilka filmików, ze zwiedzania Stambułu, no i dziewczyna, ma teraz zagwozdkę; realizować marzenie czy lepiej ku cywilizacji ;)

Chociaż turecka riwiera i tamtejsze all-inclusivy to zdecydowanie nie moja bajka, to już Stambuł kusi mnie od dawna. Też oglądałem sporo filmów (przypuszczam, że w w dużej części te same co Ty 8) ) no i postanowiłem dać Turcji szansę. W styczniu lecimy właśnie do Stambułu i mam nadzieję, że się nie zawiodę, także jeśli chodzi o mieszkańców.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.09.2023 08:34

wiola2012 napisał(a):Budynek z zewnątrz jest ładny, ale nie pomyślałabym, że wewnątrz kryje takie cudeńka.

W ogóle ta Serbia jest przez wielu turystów omijana, traktowana jako kraj wyłącznie tranzytowy, a jeśli się dokładnie zagłębić w historię tego kraju, to jest ona równie bogata jak Chorwacji - szczególnie za czasów Imperium Otomańskiego na terenach Serbii działo się bardzo dużo. I zapewne takich perełek jak Topola jest tam o wiele więcej, tylko leżą poza głównymi szlakami tranzytowymi.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.10.2023 20:30

marekkowalak napisał(a):W ogóle ta Serbia jest przez wielu turystów omijana, traktowana jako kraj wyłącznie tranzytowy, a jeśli się dokładnie zagłębić w historię tego kraju, to jest ona równie bogata jak Chorwacji - szczególnie za czasów Imperium Otomańskiego na terenach Serbii działo się bardzo dużo. I zapewne takich perełek jak Topola jest tam o wiele więcej, tylko leżą poza głównymi szlakami tranzytowymi.

Całkowicie się z Tobą zgadzam , jeżeli pozwolisz dodałbym tylko , że sporo działo się na terenie obecnej Serbii również za czasów Imperium Rzymskiego , o czym pisałem kiedyś w relacji na forum . Urodziło się tam przecież kilku cesarzy rzymskich .

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2023 20:55

Serbia nie ma dostępu do morza, więc trudno się dziwić, że nie jest tłumnie odwiedzana przez turystów. Dużych jezior, poza Gružanskim jezerem, również nie posiada.
Pozostają góry, a na tym polu jest duża konkurencja wśród innych państw Bałkańskich. Trudno rywalizować z Górami Przeklętymi czy Durmitorem...

Wnętrze cerkwi w Topoli przepiękne :D
A nocne Skopje rzeczywiście dużo słabiej oświetlone niż rok temu. Szkoda :(
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.10.2023 23:00

Avala - Avalski Toranj

Tuż przy wreszcie po wielu latach ukończonej południowej obwodnicy Belgradu znajduje się kolejna atrakcja, bardzo popularna wśród miejscowych, a raczej pomijana przez obcokrajowców. Pięknym nowym rondem "Petlja Avala" zjeżdża się do miejscowości Beli Potok, gdzie wspinamy się wąską jednokierunkową drogą na wzgórze Avala. Tam w 1965 r. Serbowie wybudowali 202-metrową wieże Avalski Toranj. Co nietypowe, była ona jedyną taką wieżą w Europie nie stojącą bezpośrednio na ziemi, a na wielkim betonowym tripodzie. Stanowiła ona ważne centrum telekomunikacyjne, a przy okazji byłą atrakcją turystyczną, z restauracją i tarasem widokowym.
Ponieważ znajdowały się tam ważne dla serbskiej armii , radia i telewizji przekaźniki, wieża stałą się celem ataku bombowców NATO i w 1999 roku została zniszczona.
Po wojnie zarządzono zbiórke i wreszcie w 2010 ro. odbudowaną wieżę oddano do użytku. Jest prawie taka sama jak pierwowzór, tylko o 2 metry wyższa i jest najwyższym budynkiem na Bałkanach.
Wizyta w wieży kosztuje 400 dinarów (ok. 16 zł) od osoby - można płacić kartą. Na dole jest duży parking, do wejścia prowadzi dosyć długa rampa, a na górę wwozi nas szybka winda. Z tarasu widokowego rozpościera się piękny widok na Belgrad i okolice. Prawie nie ma ludzi, więc można swobodnie cieszyć się tym, co widać dookoła.

Petr0813.JPG

Petr0814.JPG

Petr0819.JPG

Petr0820.JPG

Petr0821.JPG

Petr0826.jpg

Petr0827.jpg
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.10.2023 23:02

piotrf napisał(a):
Całkowicie się z Tobą zgadzam , jeżeli pozwolisz dodałbym tylko , że sporo działo się na terenie obecnej Serbii również za czasów Imperium Rzymskiego , o czym pisałem kiedyś w relacji na forum . Urodziło się tam przecież kilku cesarzy rzymskich .

Pozdrawiam
Piotr

Oczywiście masz rację - w końcu przez wieki granica Imperium Rzymskiego opierała się na Dunaju :D

A na terenie Serbii jest wiele wykopalisk archeologicznych odkrywających cenne zabytki z czasów właśnie rzymskich.
Ostatnio edytowano 01.10.2023 23:06 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.10.2023 23:05

maslinka napisał(a):Serbia nie ma dostępu do morza, więc trudno się dziwić, że nie jest tłumnie odwiedzana przez turystów. Dużych jezior, poza Gružanskim jezerem, również nie posiada.
Pozostają góry, a na tym polu jest duża konkurencja wśród innych państw Bałkańskich. Trudno rywalizować z Górami Przeklętymi czy Durmitorem...
(

Racja - Durmitor widziałem i również mnie oczarował, Góry Przeklęte mam w planach na jeden z najbliższych wyjazdów.

Natomiast wiele dobrego słyszałem i czytałem również o serbskim Zlatiborze i tamtejszych pasmach górskich i nie ukrywam, że też mnie kuszą te rejony.

Trochę za mało życia, żeby odwiedzić wszystko, co by się chciało ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.10.2023 22:41

Belgrad - Zemun

Tym razem postanowiłem spędzić w Zemun nieco więcej czasu i zobaczyć to ważne historycznie miejsce. Zemun przez długie lata było miejscowością graniczną pomiędzy Cesarstwem Austrowęgierskim a Imperium Osmańskim. Stanowiło również główną siedzibę węgierskiego bohatera Jana Hunyadego - to stąd wyruszały jego słynne wypady na tureckie oddziały oblegające Belgrad.

Z tego, co czytałem w necie, bardzo popularna jest tutejsza promenada - Zemunski Kej, a w licznych restauracjach można smacznie i niedrogo zjeść. Nie wiem, czy tego dnia (a był piątek wieczór) była jakaś nadzwyczajna uroczystość po drugiej stronie Dunaju, czy wydarzyło się coś równie ważnego, ale promenada świeciła pustkami, a prawie wszystkie restauracje były pozamykane. W miejscowym parku ludzi też można policzyć na placach jednej ręki. Jedynie widok na oświetlony Kalemegdan zrobił wrażenie.

Petr0833.jpg

Po II wojnie światowej Zemun zostało dołączone do Belgradu i miało stanowić dzielnicę reprezentacyjną stolicy nowej Jugosławii. Centralnym punktem tej dzielnicy miał być monumentalny budynek Palata Federacije, wybudowany za potężne pieniądze w 1959 roku. Początkowo mieściło się tu kilka ministerstw, swoje biura miał też Tito, tutaj przyjmowano zagraniczne delegacje. Po upadku federacji najpierw były tu biura prezydentów, a od 2006 r. znów mieszczą się tu ministerstwa i agencje rządowe. Budynek przemianowano na Palata Srbija i dobudowano do niego bardzo ładną fontannę.

Petr0836.jpg

Petr0841.jpg

Petr0842.jpg

Petr0843.jpg

Po wyborach prezydenckich w 2017 r. planowano znów przenieść tutaj siedzibę prezydenta Serbii, ale do tej pory jeszcze to nie nastąpiło.

Zaraz obok znajduje się kolejny ważny historycznie budynek - Ušće Tower. Wybudowany w 1965 r. jako siedziba CK partii komunistycznej, długo pozostawał najwyższym budynkiem Jugosławii i był podświetlany charakterystycznym napisem TITO. W 1999 r. został poważnie uszkodzony podczas nalotów NATO. Po remoncie stał się ogromnym centrum handlowym, pod którym można wygodnie i tanio zaparkować.

Petr0829.jpg

Petr0830.jpg
Ostatnio edytowano 14.10.2023 19:42 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.10.2023 19:17

Chorwacja

Najbardziej pozytywną rzeczą w Zemun jest hotel - Garni Zeder. Pokoje kategorii lekko luksusowej, z pysznym śniadaniem, w przystępnej cenie (200 zł).

Petr0849.jpg

Przy hotelu bezpłatny parking, którego jak widać, pilnuje profesjonalna ochrona (już nie darmowa, bo trzeba go było za to trochę pogłaskać):

Petr0853.jpg

Długo kombinowałem, którym przejściem serbsko-węgierskim wrócić do domu. I w końcu wybrałem... żadne. Zamiast tego postanowiłem jechać przez Chorwację. Po pierwsze: w opiniach na GM wydawało się niezatłoczone, nawet w sezonie. Po drugie: węgierska M6 jest o wiele luźniejsza od M5. No i po trzecie: Vukovar po drodze - miasto, w którym mnie byliśmy już od 10 lat!

Poza tym: co to za wakacje bez Chorwacji, chociaż na krótko? ;)

Wybór okazał się idealny! Oto jak wygląda serbsko-chorwackie przejście graniczne Šid - Tovarnik ok. 10 rano:

Petr0856.jpg

Petr0857.jpg

Przejazd zajął jakieś 10 minut. :coool: :coool:
Ostatnio edytowano 14.10.2023 19:44 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.10.2023 19:41

Vukovar

Absolutna świętość dla Chorwatów. Miasto-Bohater (Grad-heroj), będące symbolem wojny o niepodległość, cel pielgrzymek całego narodu. Ruscy mają Stalingrad, Japończycy Hiroszimę, Amerykanie One World Trade Center - tym samym dla Chorwatów jest Vukovar. Miejsce absolutnie magiczne...

W 1991 r. dosłownie zrównane z ziemią - oddziały JNA dostały rozkaz całkowitego zniszczenia wszystkich budynków. Tym samym po kapitulacji 18 listopada Vukovar stał się procentowo najbardziej zniszczonym miastem XX wieku. W ostatnich dniach oblężenia do miasta weszły też oddziały paramilitarne - głównie Tigrovi Arkana i Beli Orlovi Šešelja, którzy dokonali masowych gwałtów i morderstw na ludności cywilnej, a 18 i 19 listopada wypędzili całą chorwacką ludność z miasta. Vukovar przestał istnieć. W następnych tygodniach Serbowie zaczęli stopniowo budować miasto na nowo, sprowadzać tam Serbów z okolicy. Prawie rok później do miasta przyjechała delegacja ONZ pod przywództwem Tadeusza Mazowieckiego - odkryła ona masowe groby w Ovčara, 5 km od Vukovaru.

Miasto pozostało w serbskich rękach aż do 1998 r., kiedy wróciło do Chorwacji i od tamtego momentu mocno zmieniła się struktura narodowościowa. W ostatnich latach liczba Serbów oscyluje na granicy 30%, której przekroczenie według chorwackiego prawa automatycznie oznacza umieszczanie napisów również w cyrylicy - co skutkuje ich natychmiastowym niszczeniem przez ludność chorwacką. Miasto nie do końca się odbudowało, a wojenne ruiny widać tu na każdym kroku.

Ponieważ wszystkie miejsca związane z wojną domową zwiedziliśmy tu dwukrotnie już wcześniej, tym razem skupiamy się na tym, które się w ostatnich latach zmieniło. A jest to miejsce numer 1 w Vukovarze i symbol całej wojny - Vukovarski Vodotoranj, czyli Wieża Ciśnień.

Petr0861.jpg

Petr0862.jpg

Początkowo zostawiono ją w stanie z 18.11.1991 r. - jako symbol i pamiątkę. Ale kilka lat temu władze Chorwacji postanowiły ją wyremontować i przy okazji przekształcić w muzeum - podobnie jak Muzeum Wojny Domowej w Karlovacu. Z tej okazji zainstalowano schody i windę, na ostatnim piętrze zrobiono niesamowite muzeum multimedialne, a na dachu taras widokowy. Obok wieży wybudowano parking (dosyć mały) i niewielki amfiteatr z widokiem na Dunaj.

Petr0863.jpg

Bilet na windę kosztuje 10 euro - czas wizyty na górze praktycznie nieograniczony. Duże wrażenie robią zdjęcia z wojny, a największe prezentacja z oblężenia miasta - dzień pod dniu zmieniające się pozycje wojsk i kolejne wydarzenia. Z tego miejsca nie mam zbyt wielu zdjęć - to trzeba zobaczyć i poczuć osobiście. A zdjęcia z góry wychodzą jak wychodzą, bo cały taras zabezpieczony jest siatką.

Petr0869.jpg

Petr0870.jpg

Petr0871.jpg

Petr0879.jpg

Jedziemy jeszcze do centrum, gdzie nad Dunajem znajduje się słynny Bijeli Kriż - i tutaj kończy się nasza tegoroczna wyprawa.

Petr0882.jpg
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.10.2023 21:08

marekkowalak napisał(a):Racja - Durmitor widziałem i również mnie oczarował, Góry Przeklęte mam w planach na jeden z najbliższych wyjazdów.

Zaplanuj kilkudniowy pobyt , bo jest tam wiele do oglądania :tak:

marekkowalak napisał(a):Natomiast wiele dobrego słyszałem i czytałem również o serbskim Zlatiborze i tamtejszych pasmach górskich i nie ukrywam, że też mnie kuszą te rejony.

Zlatibor i okolice polecam z całego serca , przygotuj się też na wspaniałe wędliny i sery :D ( naprawdę trudno o lepsze ) , proponowałbym jeszcze Park Narodowy Fruška Gora z atrakcjami , ciekawymi , górskimi drogami i trasami pieszymi . . .

marekkowalak napisał(a):Trochę za mało życia, żeby odwiedzić wszystko, co by się chciało ;)

Myślę , że nawet dwa życia nie jest wystarczające ;)

Pozdrawiam
Piotr
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.10.2023 06:40

piotrf napisał(a):
Zlatibor i okolice polecam z całego serca , przygotuj się też na wspaniałe wędliny i sery :D ( naprawdę trudno o lepsze ) , proponowałbym jeszcze Park Narodowy Fruška Gora z atrakcjami , ciekawymi , górskimi drogami i trasami pieszymi . . .

To już kolejna osoba, od której słyszę ciepłe słowa na temat Wojwodiny.

Chyba w końcu zaplanuję sobie tam jakieś zwiedzanie, bo do tej pory tylko przejazdem.. 8) 8)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 19.10.2023 00:27

Wybór okazał się idealny! Oto jak wygląda serbsko-chorwackie przejście graniczne Šid - Tovarnik ok. 10 rano:

tiry jeżdżą po przeciwnym pasie? 8)

Ta siatka na wieży słaba, przecież wiadomo, że wszyscy chcą robić zdjęcia, a tu coś takiego...
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 19.10.2023 07:04

Pudelek napisał(a):
Ta siatka na wieży słaba, przecież wiadomo, że wszyscy chcą robić zdjęcia, a tu coś takiego...

Zgadzam się.

Jednak oprócz robiących zdjęcia - pewnie są też i tacy, którzy chcą stamtąd skoczyć.

To samo było w przeszłości na wieży na Jasnej Górze - tam też musieli założyć siatki, aby zapobiec próbom samobójczym (kilku niestety udanym). :|
Poprzednia strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

6 krajów w 2 tygodnie - krótka relacja z Bałkanów - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies