Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

[CZ]5km czeską autostradą pod Cieszynem a mandat za winietę.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pitek123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pitek123 » 28.07.2024 12:01

Cześć, 13.07 jechałem do CRO przez HU/SK, ale nawigacja poprowadziła mnie przez Cieszyn. Nie zjechałem na 70 kilometrze (nawigacja kazała jechać dalej a ponadto była tablica o jakimś remoncie i objeżdzie). Faktycznie sprawdziłem na stronach czeski i jest info o objeździe ale dla pojazdów >12,5t czego pewnie nie doczytałem na znaku. Zjechałem 5km dalej. Wiem że teoretycznie ten odcinek jest płatny, ale czy ktoś dostał za niego mandat? Trochę to będzie surrealistyczne dostać prawie 1000 PLN kary za 5 km autostrady. Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie lektura forum cro.pl po urlopie.
wielbiciel
Cromaniak
Re: [CZ]5km czeską autostradą pod Cieszynem a mandat za wini

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.07.2024 14:55

Pitek123 napisał(a):Cześć, 13.07 jechałem do CRO przez HU/SK, ale nawigacja poprowadziła mnie przez Cieszyn. Nie zjechałem na 70 kilometrze (nawigacja kazała jechać dalej a ponadto była tablica o jakimś remoncie i objeżdzie). Faktycznie sprawdziłem na stronach czeski i jest info o objeździe ale dla pojazdów >12,5t czego pewnie nie doczytałem na znaku. Zjechałem 5km dalej. Wiem że teoretycznie ten odcinek jest płatny, ale czy ktoś dostał za niego mandat? Trochę to będzie surrealistyczne dostać prawie 1000 PLN kary za 5 km autostrady. Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie lektura forum cro.pl po urlopie.

Musisz poczekać co z tego wyniknie.
Wielokrotnie na forum o tym wspominałem, w ubiegły i w tym roku, że GM tak właśnie prowadzi co może być problemem.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 28.07.2024 16:34

Pitek123 napisał(a):Cześć, 13.07 jechałem do CRO przez HU/SK, ale nawigacja poprowadziła mnie przez Cieszyn. Nie zjechałem na 70 kilometrze (nawigacja kazała jechać dalej a ponadto była tablica o jakimś remoncie i objeżdzie). Faktycznie sprawdziłem na stronach czeski i jest info o objeździe ale dla pojazdów >12,5t czego pewnie nie doczytałem na znaku. Zjechałem 5km dalej. Wiem że teoretycznie ten odcinek jest płatny, ale czy ktoś dostał za niego mandat? Trochę to będzie surrealistyczne dostać prawie 1000 PLN kary za 5 km autostrady. Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie lektura forum cro.pl po urlopie.

Pytanie jest tylko czy mijałeś na tym odcinku bramownicę z kamerami. Jeżeli nie, to możesz być spokojny. Jeżeli tak, to pozostaje Ci liczyć na nieszczelność systemu.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 28.07.2024 17:24

Zelży czy był ten znak i czy w konsekwencji bramownica z kamerami . Z tego co wiem obwodnica Cieszyna, podobnie jak autostradowe obwodnice innych miast, jest free. Ze dwa razy tamtędy jechałem bez winiety i nic nie otrzymałem.Obrazek

Obrazek
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.07.2024 18:01

SebastianM napisał(a):Zelży czy był ten znak i czy w konsekwencji bramownica z kamerami . Z tego co wiem obwodnica Cieszyna, podobnie jak autostradowe obwodnice innych miast, jest free. Ze dwa razy tamtędy jechałem bez winiety i nic nie otrzymałem.Obrazek

Obrazek

W tym miejscu GM wprowadza w błąd jak wyznacza się dłuższe odcinki bez punktu pośredniego lub zmiany na "bez opłat"
We wszystkich oznaczeniach dróg płatnych jak i opisach administracji dróg za zjazdem nr.70 jest już odcinek płatny.
Niestety masz kolega minął bramownicę z kamerami.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 28.07.2024 18:04

Pojechałeś dalej 48 czy E75 na Czadcę ??
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 28.07.2024 18:49

@SebastianM czytaj:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 28.07.2024 19:16

Pozostaje czekać...na szybko " przejechałem się" na google tym fragmentem przed zjazdem 70 ( zdjęcia są z lipca 2023 , trwa remont) i kontynuując dalej na 48 nie ma po drodze znaku płatnej autostrady. Bądź dobrej myśli.
grudzuen70
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grudzuen70 » 31.08.2024 13:03

Czesc
Miałem taki sam przypadek w ub roku i pisałem do operatora systemu winietowego. odpowiedzieli że na razie nie wystawiają automatycznych mandatów i jeżeli nie zatrzymała cię policja to nie ma strachu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.08.2024 19:57

Pitek123 napisał(a):aktycznie sprawdziłem na stronach czeski i jest info o objeździe ale dla pojazdów >12,5t czego pewnie nie doczytałem na znaku..

Standard u Pepików! Tablice z oznakowaniem objazdu robią takie małe i wieszają je tak nisko, że normalny kierowca najczęściej nie ma szans tego zobaczyć!

Chyba dla Krecika te znaki stawiają

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone