SMOKVICA
Opuszczamy północny Pag i przenosimy się na jego południowe wybrzeże. Region charakteryzujący się piaszczystymi i piaszczysto-żwirkowymi plażami, gdzie obok najbardziej zaludnionych plaż, można znaleźć miejsca, które są prawdziwą ostoją ciszy i spokoju. Taką miejscowością jest właśnie Smokvica, położona pomiędzy bardzo popularną Povljaną i mniejszą Vlašići.
Smokvica jest prawdziwą dziurą , idealną dla wszystkich, którzy chcą całkowicie odciąć się od turystycznego zgiełku.
Nie ma tu jakiejkolwiek infrastruktury, zero sklepów, knajpek, kościołów. Miejscówka dla koneserów całkowitego wyciszenia i naładowania akumulatorów. To co Smokvica daje w zamian, to niesamowite widoki na Jadran i bardzo piękne plaże. Łagodne wejście do morza, ciepła woda i żwirek mieszający się z piaskiem, czyni Smokvicę idealnym miejscem dla rodzin z małymi dziećmi.
Domy położone są tu na zboczu wzgórza, a do morza docieramy idąc przez ogrody, wśród figowych i sosnowych drzew.
Gdy dojechałem do Smokvicy, takim podjazdem (zdj. zrobione w drodze powrotnej)...
...okazało się, że słabo tu z miejscami parkingowymi Same prywatne, przy apartmanach.
Jedyny parking, na początku wioski był już zajęty. Zjechałem do miejsca zaznaczonego na mapce i poszedłem do właścicielki apartmana poniżej. Zapytałem się miłej Pani, czy mógłbym zostawić samochód na jej posesji, bo chciałbym zejść na dół i zrobić kilka zdjęć ich pięknym plażom. Dodałem, że to zdjęcia do przewodnika, który piszę dla największego forum o Chorwacji w Polsce i pokazałem naklejkę na samochodzie Chyba nie skłamałem
Reakcja kobiety na moją prośbę była bezcenna ... Oczywiście, nie ma problemu, może tu stać, nic mu nie będzie, proszę się nie spieszyć
Następne drzwi, które Cro.pl pomogło mi otworzyć
Droga z parkingu na plażę.
Widok z mojego miejsca parkingowego (apartman jest jeszcze w budowie)
Idę na plażę. Tym razem jestem sam. Dziewczyny zastrajkowały i nie chciały tego dnia ruszać się z Pagu
5 min. i już na dole
Najpierw rekonesans głównej plaży o nazwie Smokvica... ...im dalej, robi się ciekawiej, ale ludzi również przybywa. Zostawiam główną plażę i
wracam w stronę małej przystani... ...za którą znajduję drugą, mniejszą plażę..
Na jej końcu, wchodzę na mały klif i robię kilka zdjęć.
Idąc dalej klifem, znajduję to czego szukałem (czerwone kółko na mapce )
Tu postanowiłem zabawić nieco dłużej
W drodze powrotnej zahaczyłem jeszcze o centrum ...
...z którego drogą główną wróciłem na mój parking