Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
To i ja pozwolę sobie na Pag popatrzeć i - może - jakieś znajome miejsca zobaczyć. A Varażdin też nam się bardzo podobał, spędziliśmy tam kilka lat temu mniej więcej pół dnia.
Nefer napisał(a):To i ja pozwolę sobie na Pag popatrzeć i - może - jakieś znajome miejsca zobaczyć. A Varażdin też nam się bardzo podobał, spędziliśmy tam kilka lat temu mniej więcej pół dnia.
Bardzo dobra odpowiedź W relacji naliczyłem trzy sklepy jubilerskie. Na pozostałych naszych zdjęciach jeszcze dwa się znalazły. Dopiero pisząc relację zauważyłem, że tam złotnik na złotniku
Habanero napisał(a):Czasami, to co warte zobaczenia, kryje się tuż pod nosem. W drodze do Polski, podobnie było z Mikulovem ps Dobrze doradziłeś, żeby jechać autostradą z Wrocka Jazda była bardzo płynna i jedynie musiałem zjechać po winietę. Wiadomo gdzie ich nie było Była za to tam, gdzie pisałeś i dzięki temu stresu nie było
Nefer napisał(a):Ładnie pokazałeś Varażdin. Zdecydowanie warto go odwiedzić, a i historia jego jest ciekawa - przez pewien czas był on stolicą Chorwacji.
Na wyspę Pag można dostać się na dwa sposoby: promem oraz przez Paski most. Wybierając tą drugą opcję, przejeżdżamy obok ruin małej twierdzy, zwanej Forticą Pag. Znajduje się ona w dole, po lewej stronie Paskiego mostu. Stoi tam od średniowiecza, chroniąc wąski przesmyk oddzielający wyspę Pag od kontynentu. Została zbudowana w XVII wieku, miała znaczenie strategiczne, ponieważ panowała nad przejściem między Pagiem a lądem. Wyspa Pag znajdowała się na ważnym szlaku morskim. Przepływały obok niej, statki płynące od północnej części Adriatyku do Dalmacji i z Dalmacji na północ. Statki były narażona na ataki piratów. Żołnierze z Forticy zapewniali im bezpieczeństwo poprzez obserwację i pilnowanie morza oraz dbanie aby nie kwitł, nielegalny na tym terenie, handel. Twierdza chroniła też baseny solankowe, które w tamtych czasach, były warte tyle ile złoto.
Dla mniej wtajemniczonych filmik z dojazdu do Forticy Pag. (pod filmem znajdziecie dokładną lokalizację)
Parking, zwany kocim parkingiem...
Cro.pl
Twierdza widziana z parkingu.
Warto zrobić sobie przerwę w podróży,... choćby dla samych widoków
Paski most
Fortica i zdjęcia z niej robione...
...i na koniec filmik nagrany w środku twierdzy .
Czas jechać i przywitać się z Jadranem... przed nami samo dobro
Ostatnio edytowano 25.10.2019 17:23 przez Habanero, łącznie edytowano 1 raz
Świetnie zapowiadająca się relacja. Za 2 tygodnie melduję się (po raz pierwszy) na Pagu, więc bardzo chętnie poznam polecane przez Ciebie miejsca. Interesują mnie również wszelkie ciekawe "miejsca fotograficzne", gdzie można pstryknąć pocztówkowe ujęcia (narazie wynotowałem widok na most z okolic twierdzy oraz panoramę miasta Pag).