gusia-s napisał(a):Był opis na forum na 100% tylko nie pamiętam kto pisał, dobre kilka lat temu. Zapewne do wyszukania na forum.Habanero napisał(a):Raphael napisał(a):Znacie jakieś wskazówki dla szczurów lądowych odnośnie osiągnięcia Slany?
Dużo wody, dobre obuwie i myślę, że z Beritnicy pod tymi nawisami dałoby radę.
W razie czego po drodze można robić pit stopy na małych plażach
Z Beritnicy to tylko 1 kilometr z małym haczykiem
Szukając w necie odpowiedzi dotyczącej drogi lądowej do Uvali Slana, znalazłem informacje, które potwierdziły moje wcześniejsze przypuszczenia:
cyt.tłumaczony z j.ang.:
...Dostęp do Slany jest łatwy zarówno od strony morza, jak i lądu. W pierwszym przypadku potrzebujesz łodzi z Pag, Metajna lub tak, a w drugim przypadku należy podążać ścieżkami przez teren w pobliżu plaży Rucica, najdalej można dotrzeć samochodem do Slany z Metajny. Ścieżka nie jest wymagająca dla osób zdolnych do kilku godzin swobodnego spaceru (nosić dobrą parę butów do chodzenia, jednak nie jest to dla kapci lub wysokich obcasów!). Na ścieżce nie ma przeszkód, a widoki na księżyc dobrze płacą za wysiłek.
To dobra wiadomość dla szczurów lądowych
Nie to jest jednak w tym momencie najważniejsze
Oprócz informacji stricte turystycznych, znalazłem opis, który mną wstrząsnął.
Chodzi o kamienne ruiny znajdujące się 50 m od plaży. Wspólnie z Krystianem robiliśmy im zdjęcia
i zastanawialiśmy się co tu kiedyś było. Stawialiśmy na świątynie, albo jakieś domostwa pasterskie.
Prawda okazała się dramatyczna,... to nie były ruiny żadnej świątyni
cyt.tłumaczony z j. ang...
Obóz koncentracyjny "Uvala Slana", wyspa Pag
W maju 1941 r., W pustynnej zatoce za miejscowością Metajna na wyspie Pag, zorganizowano obóz koncentracyjny "Uvala Slana" w ramach Obozu Koncentracyjnego Jadovno-Metajna-Slana. W tym czasie wyspa Pag podlegała jurysdykcji NDH (Nezavisna Drzava Hrvatska = Niezależne Państwo Chorwacji, marionetkowy rząd faszystowski w Chorwacji 1941-1945), a obóz zorganizował Ustashe (chorwackie wojsko podczas NDH).
Według M. Suic ("Pag", Zadar 1953, historia Pag, opublikowana w 510-lecie nowego miasta Pag), w Obozie w Slanie brutalnie zabito "kilka tysięcy Żydów, Serbów i Chorwatów" liczby osiągające dziesięć tysięcy lub więcej na niektórych lokalnych rachunkach w czasach komunistycznych. Co ciekawe, nawet w czasach jugosłowiańskich, z reżimem, który chętnie wykorzystywał takie zdarzenia z NDH do radzenia sobie z "wewnętrznym wrogiem", przed Świętem 1975 roku nie było żadnego znaku o masakrze na terenie byłego obozu. Brak typowego talerza z imionami towarzyszy i nieuniknionej czerwonej gwiazdy, aby przypomnieć nam, którzy byli źli i kim są dobrzy ludzie. Bez konkretnych kwiatów, jak na terenie obozu koncentracyjnego Jasenovac. A jeśli chodzi o to, nie ma żadnych informacji na ten temat na wyspie Pag.
W grudniu 2004 r., Kiedy zostały tu pokazane zdjęcia, kilka pozostałości kamiennych budynków (później dowiedziałem się, że były to niedokończone budynki administracji obozowej, zbudowane przez więźniów), krótka droga transportowa na północne wybrzeże (Baska Slana) i co ja Przypuśćmy, że jest to "gniazdo" dla domu wartowniczego nad Obozem, nie sugeruj niczego poza ciekawą stroną turystyczną.
W czasach komunistycznych zwykle wyolbrzymiano liczbę ofiar w takich obozach - nawet jeśli bestialstwo miejscowych faszystów przechodziło do niewyobrażalnej brutalności. Na przykład w Serbii generał Nedic udzielił swoim niemieckim mistrzom, że odnoszą większe sukcesy w rozwiązywaniu "problemu żydowskiego" niż sami Niemcy, ponieważ Serbowie zdołali "eksterminować wszystkich swoich Żydów". Chorwaccy watażkowie nie byli tak "udani", a miejsca Jasenovaca i kompleksu Jadovno-Metajna-Slana były częścią spisku w NDH, by eksterminować Serbów, Żydów, Romów i niechcianych (nie współpracujących) Chorwatów. Mieszkańcy Pag mówią o zabitych tam maksymalnie 1000 ludzi, ale nadal istnieje (2004!) Duża różnorodność: powtarzają się również duże liczby, znane głównie z publikacji z czasów komunistycznych. Wydaje mi się, że w tej chwili jest właściwe, aby złożyć liczbę ofiar w samej Uvala Slana tysiącom do piętnastu tysięcy ofiar. (Różnorodność w wymienionych liczbach dotyczy około 10, i to nie tylko w przypadku Jadovna czy Slany, jest ona dzielona z wieloma ofiarami w Jasenovacu - w późnych latach 1970-tych, moim jugosłowiańskim czasie nauki, liczbą w podręczniki liczyły 700 000. Szacunki władz żydowskich na całym świecie na tej podstawie, o ile mogłem zebrać z witryn internetowych, są dziś około 50 do 70 tysięcy ofiar w Jasenovac.). Lokalna opinia osób starszych, które o tym mówią, to 90% Żydów, a reszta to Serbowie. Trudno wyobrazić sobie więcej niż kilka tysięcy ofiar, ponieważ zostały przetransportowane z Karlobag na małych łodziach, które mogły załadować max. 20 osób, a sam obóz istniał tylko przez trzy miesiące, dopóki nie został zamknięty. Na terenie obozu ciała zostały wrzucone do wielkich dziur, które zostały wykonane na miejscu, a także w morzu, ale mówimy o małej i żywej skale i niewielkiej zatoce, w sumie kilka kilometrów kwadratowych, nie dużej powierzchni. W przypadku większej liczby gnijących ciał niemożliwe byłoby, aby okoliczne wsie i miasto Pag, które znajduje się w pobliżu, nie zostały bezpośrednio dotknięte. Nie ma żadnego zapisu na temat takiego wydarzenia na dużą skalę.
Interesująca jest także opowieść o zakończeniu Obozu. We wrześniu 1941 r. Włosi zajęli wyspę. Stało się tak pomimo porozumienia z rządem NDH w Zagrzebiu, że Pag, Brac i Hvar będą częścią NDH, a nie Włochami. Po tej okupacji wydaje się, że Włosi byli zdegustowani tym, co działo się w Obozie, ponieważ zostało ono natychmiast zamknięte, ciała wyjęte z nor i spalone - starsi ludzie z wyspy wciąż pamiętali dym wznoszący się nad Slaną, kiedy byłem pytając o wydarzenia z II wojny światowej.
Wydarzenie to zostało udokumentowane w dokumentach włoskiej armii, które wymieniają 1000 ciał ekshumowanych i spalonych podczas zamknięcia obozu. Ta informacja podaje numer szacunku, o którym wspomniałem powyżej.
Jak już wspomniałem, zagadki polegają na tym, że nie ma na ten temat informacji w samej witrynie, ani wyraźnej nuty. Którego się spodziewa, powinno być, gdyby istniała nawet "tylko" jedna ofiara....koniec cyt.
Jestem w szoku ...
To te ruiny...