napisał(a) atma » 31.07.2003 12:04
I tu się znowu nie zgodzę i protestuję.
Znam doskonale takie osoby, które we trójkę potrafią siedzieć choćby przy jednej pizzy. I proszę mi uwierzyż, że nie wstydzę się za nich, bo mają w sobie coś takiego, co pozwala im żyć skromnie, ale z godnością do pozazdroszczenia.
"bo nikt mi nie wmowi ze mozna czerpac radosc z siedzenia w goracu i pluskania sie w wodzie, gdy nawet na lody nie za bardzo mozna sobie pozwolic." - Otóż oświadczam tobie, że osoby, o których piszę wyżej, doskonale potrafią się tak bawić i dobrze wypoczywać. A z faktu, że ty sobie nie dasz wmówić, nie wynika w żaden sposób, że tak właśnie nie może być. Tak właśnie, można doskonale wypoczywać.
"Juz raczej podarowalbym sobie te wakacje, odlozyl kase i pojechal za rok, po to zeby choc troche sie rozerwac i zabawic." Zapewniam cię, że są ludzie, którzy nie muszą odkładać na następny rok. I mogą doskonale wypoczywać za pieniądze, które mają już, teraz, choć jest ich mało. Bo jak mówi przysłowie im "pieniadze do szczęści nie są potrzebne." Zapewniam cię, że bez pieniędzy są wolni i szczęśliwi.
Przerażające, oceniać ludzi, patrząc na nich przez pryzmat pieniądza. Wstrząsające i obrzydliwe.
Jedno mogę zrozumieć, że kogoś oburza ktoś kto je na parkingu (ale to nie jest najistotniejsze) i zachowuję się przy tym skandalicznie, żałośnie, itp., to może oburzać. Ale tak samo mogą się zachowywać ludzie w najlepszych restauracjach. I pomimo, że ich stać na tą restaurację, to nie mają za grosz kultury osobistej i zachowują się skandalicznie i żałośnie. Ale daleki jestem od takiego generalizowania. Takie sprawy należy rozpatrywać indywidualnie. A najlepiej sprawić, aby nikt za siebie się nie wstydził. A w ogóle nie rozumiem dlaczego miałby się wstydzić za kogoś, choćby to był mój rodak. Wybaczcie, ale to jego sprawa jak się zachowuje i mi nic do tego (póki nie narusza mojej wolności). A niech sobie jedzą i gorace zupki i piwo piją we trójkę. Odczepcie się od tych ludzi. Wszyscy ci którzy wytykacie im błędy spójrzcie na siebie! Wszyscy już tacy idealni, bo mają pieniądze?