Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

5 tysiecy na 3 tygodnie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 01.08.2003 19:09

Erloy też ma rację. To nie jest do końca tak, że tylko nasze zachowanie świadczy o nas. prawda jest taka, że ludzie lubia innych zaszufladkowywać. Kiedyś na wykładach z psychologii, nasz wykładowca zapytał nas nawiązując do pewnego powiedzenia: "Jak państwo sądzą, ilu trzeba spotkać rudych, którzy są fałszywi, aby człowiek wysnuł wniosek, że wszyscy rudzi są tacy?". Otóż podobno człowiekowi wystarczy dwóch takich, by nabrać uprzedzeń wobec osób rudych (przepraszam wszystkich o tym kolorze włosów, ale ja tego powiedzenia nie wymyśliłem). Ten mechanizm tworzenia stereoptypów jest niezbezpieczny dlatego, że my Polacy będziemy, tak jak zreszta każdy inny naród, oceniani według tego jak zachowali sie nasi rodacy wcześniej.
Ja też tego doświadczyłem w Omis. Usiedliśmy w droższej restauracji chcąc zjeść wyjątkową kolację (powód osbisty, pewna rocznica). Rozmawialiśy z żoną po polsku, bo jakże inaczej. Kelner nie podszedł przez około 15-20 minut mimo, że obsługiwał innych, którzy przyszli po nas. Podszedłem do niego, zapytałem czy mówi po angielsku lub niemiecku, powiedziałem mu co o nich sądzę (grzecznie, ale zdecydowanie) i wyszedłem, nigdy tam nie wracając.
Mniemam, że prawdopodobnie zostałem tak potraktowany z powodów, które wyszczególnił wcześniej Erloy. Tak więc pamiętajcie: możecie zostać potraktowani niemiło dlatego, że inni przed wami zachowali się "dziwnie". I was to może nie ruszać i możecie mieć to wszystko w nosie, ale Chorwaci (czy też inne narodowości gdzie pojedziecie) odbiorą to tak jak erloy. I to wy za to zapłacicie: niemiłą obsługą, przeszukiwaniem, podejrzeniami, nieufnością czy też grubiaństwem.
Pozdrowienia i tylko miłych wrażeń dla wszystkich.
atma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) atma » 01.08.2003 21:59

erloy napisał:
"Na szczescie poza paroma przypadkami (jak ty i atma) reszta zachowuje sie porzadnie i nie trzeba sie za nich wstydzic. "

Bez komentarza.

:)
PRZEMOLW

Nieprzeczytany postnapisał(a) PRZEMOLW » 01.08.2003 22:19

"erloy napisał:
"Na szczescie poza paroma przypadkami (jak ty i atma) reszta zachowuje sie porzadnie i nie trzeba sie za nich wstydzic.
Witam ponownie jak wczesniej zaznaczyłem w tym roku odpuszczam hr (oczywiscie jestem nią zachwycony) nie wiem jakie plany ma Atma jesli sie rozminiecie na urlopie to śmiało Erloy mozesz jechac do chorwacji reszta to sami porzadni ludzie
pozdrawiam
ps Erloy ja odpuszczam temat bo nie jest ciekawy ( z szacuneczkiem do twej osoby 3m sie ciepło)
bodzio

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio » 02.08.2003 00:11

Ludzie!!! Odbiegacie od tematu.Wiara chce wiedzieć ile co kosztuje a nie czy wstyd jest jeść jednego kotleta w trzy osoby.Ja byłem w zeszłym roku w Primoszten koło Sibenika,4osoby 2tygodnie.Staciłem 1000eur i 600PLN. Apartament 40eur doba, obiady średnio 60 kuna na osobę śnidania i kolacje robiliśmy sami.Do tega była wyciczka do Dubrownika na 1dzień.W sumie zrobiliśmy2600km co przy7.5litra na100km daje195x3.5=682.Radzę przed opuszczeniem Słoweni zalać do pełna.W tym roku też wyjezdzam i myślę że też nam tyle wystarczy.Z tego co wiem to ceny nie uległy zmianie. :lol: :lol: :lol:
Kazim

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazim » 02.08.2003 12:34

Bodzio ... zaptytowywujesz sie czy nie będzie wstyd kotletowi jak go bedą wcinać trzy człeka ? Skad do licha mam to wiedzieć, zapytaj się kotleta !!!! :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2003 22:55

Witam wszystkich uczestników tej dyskusji,
przeczytałem to co napisano w bodaj najdłuzszym na forum temacie i w sumie przykro mi się zrobiło, ze zamiast tolerancji, pomocy i życzliwości prezentowanej w innych częściach forum, tutaj znalazły się polemiki, które nie każdy chciałby z relaksem poczytać. Nie zamierzam nikogo oceniać tzn. ani jego postępowania, ani przekazywanych uwag czy doświadczeń życiowych (czyt. zaobserwowanych w HR). To wg mnie sprawy osobiste, samorządne i .....samofinansujące się (ha ha ha ...już gdzieś to było).
Mam inną propozycję (na zgodę !!??). Może po sezonie spotkamy sie na weekend w jakiejś fajnej miejscowości krajowej na wspólnym pobycie połączonym z małą wycieczką (może górską?), ogniskiem... i konsumpcją pozostałości zalegających Wasze barki (przywiezionych z HR tj. rakije, prośki i inne trunki), a w razie ich braku - także polskich produktów żywnościowych (kiełbasy i mięsa grilowe) czy produktów monopolu spirtyusowego i polskich browarów.
Co o tym sądzicie??????
Pzdr
Sławek.
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 08.08.2003 07:11

Sławek, propozycja pierwszorzędna :mrgreen: Nasz barek jest do dyspozycji :D

juli

Może w ramach integracji i przełamywania uprzedzeń będziemy jeść kiełbaski z jednego patyka i pozagryzamy je chlebem z oliwą :wink:
Kazim

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazim » 08.08.2003 07:31

Tak też myslałem..... kupa gówniarstwa. Cześć.
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 08.08.2003 08:36

Sławek, Juli - może jakieś piwko dzisiaj ?
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 08.08.2003 11:14

Dziś nie mogę, za 10 minut wyjeżdzam do Polanicy (hehehe, lubię te polskie górki też). Do usłyszenia po weekendzie

Juli
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2003 21:34

maciogg napisał(a):Sławek, Juli - może jakieś piwko dzisiaj ?

Dzięki, propozycja fajna ale ja przed chwilką (22.33) wróciłem dopiero do domciu i przejrzałem pocztę, w razie czego proszę Cie Maćku o SMSa.
Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2003 22:03

Kazim napisał(a):Tak też myslałem..... kupa gówniarstwa. Cześć.

Kazim, jeżeli tak oceniłeś moją propozycję..... no to ja też CZEŚĆ :!:
petris
Cromaniak
temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 08.08.2003 22:49

erloy napisał(a):
Zenek napisał(a):Oburzac to może mnie to że coś ktoś kradnie,drze morde w knajpie,albo przewraca się po pijaku.Ale napewno nie to że ktoś nie ma pieniędzy a też chce wyjechać na wakacje.

Czy meldunek mniejszej liczby osob niz jest w rzeczywistosci to nie kradziez?
Okradasz w ten sposob wlasciciela kempingu. Tymczasem atma jest oburzony tym, ze mi sie takie zachowanie nie podoba.

Kradziez jest kradzieża zawsze :oops: ,usprawiedliwic moze tylko głod spowodowany brakiem pracy a w domu dzieci z oznakami krzywicy i choroby.Co tu wypisujecie to sie nie miesci w głowie normalnego czlowieka.Chyba kazdy na tym forum umie rozróznic dobro od zla. A tak na rozladowanie sytuacji, :lol: rozgrzeszcie tych co zameldowali o dwie osoby mniej. ja zrekompensowałam placilam przez 21 dni za 4 osoby a mieszkalam tylko z mezem.Jakos nikt nie chcial dolaczyc :evil: :twisted: :lol:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 10.08.2003 17:05

Właśnie wróciliśmy z weekendowego wyjazdu do Czech. Rozbilismy się na kampie koło Polaków. Na pytanie, jak tu jest, odpowiedzieli że spoko, bo można być tydzień bez płacenia.

Bez komentarza.
Kazim

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazim » 10.08.2003 20:28

slapol napisał(a):
Kazim napisał(a):Tak też myslałem..... kupa gówniarstwa. Cześć.

Kazim, jeżeli tak oceniłeś moją propozycję..... no to ja też CZEŚĆ :!:

Nie mialem na mysli Twojej propozycji. Przypuszczam że prywatnie jesteś równy gość. Przepraszam jeżeli zrozumiałeś to opacznie.
Tylko te tematy na temat zachowań na obczyźnie wybijają mnie z dobrego humoru. To nędzne zachowanie ....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

5 tysiecy na 3 tygodnie - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone