Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"8 lat na Ciovo"

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda
Re: "6 lat na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.08.2016 18:04

A już się ucieszyem, że jest c.d. :/
Ural
Cromaniak
Re: "6 lat na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 08.08.2016 20:26

Też tak myślałem.
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 20.11.2016 19:42

Oj jacy wy jesteście niecierpliwi. Człowiek małą przerwę sobie zrobi i od razu awantura i poganienie :-)
A tak poważnie, trochę się "podziało" w moim życiu i stąd forum z jego radosną (najczęściej) atmosferą odeszło
na drugi plan. Przepraszam za grzech zaniechania, postaram sie w tym "wejściu" dokończyć relację rozpoczęta rok temu
i połączyć ją jakoś z tegorocznym wrześniowym urlopem. To będą moje ostatnie opisy, co nie znaczy że nie będę z wami.
Zawsze służę radą i odpowiem na każde pytanie dot. odpoczynku i warunków na wyspie. Służę także pomocą w kontaktach
z "tambylcani" oczywiście w jakimś rozsądnym zakresie.
Powstający nowy most i drogi na wyspie znacznie ułatwią dojazd do naszych ukochanych miejsc. Niestety rodzą też niepokój mieszkańców wyspy o to że zostaną "rozjechani" przez turystów, że nie wydoli system kanalizacji, że śmieci zasypią wyspę już totalnie i jeszcze kilka które skutkują tym że banery z hasłami antyviadukt wiszą w okolicy budowy.

Obrazek

od strony Splitu jest już gotowe rondo które będzie łączyć układ drogowy z mostem. Na wyspie natomiast powstają drogi od wjazdu na Gradine do Żedno.
Nowa szkoła która już działa też zmieniła akcenty w komunikacji w tej części wyspy

Obrazek

wjazd do Mavarćicy czy tak stanowi wąskie gardło przy wszelkich manewrach ..... a rosnące na zboczach nad zatoką nowe
apartamenty sytuacji nie ułatwią.

Obrazek

turyści czy tak sobie poradzą mawet takim drewnianym klasykiem da się pływać

Obrazek
Obrazek

a przecież można także dolecieć, nawet z Polski

Obrazek

no tym raczej na bliższym dystansie

Obrazek

dla Trogiru nie ma ratunku tutaj docierają wszyscy, także wodą... czasem w ilościach
które paraliżują miasto

Obrazek

Obrazek

na szczęście ciągle mozna znależć miejsca na wyspie gdzie czas płynie w innym tempie niż turystyczny gwar.

Obrazek

wprawdzie, jak by mało było nieszczęść właśnie na Ciovo jedno z biur podrózy proponuje wypoczynek
w "Polskiej strefie" i podobno ma to być Slatine. Mam nadzieję że podzielicie się swoimi przemyśleniami na ten pomysł

cd
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.11.2016 21:42

Nowy most !!!
No kuna, nieżle :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.11.2016 21:49

O tym nowym moście już dawno wróbelki ćwierkały .... :wink:

nowy-most-na-ciovo-kiedy-t24110.html
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.11.2016 21:52

Wiesz Janusz, od ćwierkania, do realizacji :wink: , zazwyczaj długa droga :wink:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 20.11.2016 21:54

Pylony już gotowe oddanie inwestycji koniec 2017 r.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.11.2016 21:59

GaR napisał(a):Pylony już gotowe oddanie inwestycji koniec 2017 r.

Niewątpliwie ułatwi wjazd i wyjazd :) :wink:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 21.11.2016 23:03

Wypoczynek w sezonie rządzi się swoimi prawami jest tłoczno, gwarno i wakacyjnie chociaż wiem że dla każdego to znaczy coś innego.
kontynujac zeszłoroczną relację po roku mam porównanie, a w zasadzie niemam bo jak twierdzili w tym roku ludzie żyjący na wyspie z turystyki ten sezon to był Armagedon.
W poprzednim sezonie zmiany polityczne na swiecie sprawiły że do Chorwacji trafili turyści którzy zrezygnowali z kierunków "arabskich". To w tym roku trafili tam także ci którzy pożegnali swoje europejskie miejsca odpoczynku ze względu na uchodźców
Nagle z Grecji, Włoch, Hiszpanii południa Francji przyjechali turyści którzy odkrywali dopiero Chorwację.
Skoro restauratorzy cz też właściciele kwater cieszyli się na końcem lata twierdząc że padają ze zmęczenia tym sezonem to coś w tym musiało być.
Zaskoczyli mnie też twierdzeniem ze turyści w tym roku byli ... i tu trudno o dobre określenie ... tacy agresywni? cokolwiek miało by to znaczyć. Myślę że ich ilość przełożyła się na napięcia ... w relacjach, (czego sam też doświadczyłem)

a przecież można spokojnie z nieodłączną kukurydzą i dzwonkiem pana który ją sprzedaje jego "Akcija" od kilku lat
towarzyszy nam w zatoce

Obrazek

Obrazek

lub w wodzie ot tak po prostu
Obrazek

albo snuć przemyślenia na temat sztuki
Obrazek

Obrazek

można wybrać się do Trogiru gdzie atrakcji bez liku, te bańki mydlane serwowali nasi rodacy ku uciesze dzieciarni
Obrazek

Obrazek

Można także korzystając z nieograniczonej ilości wolnego czasu kultywować swoje hobby. Są - najczęściej panie z paletami
które malują, są ludzie pochłaniający książki w ilościach hurtowych (i to te papierowe). I są zbieracze kamieni.
W "zajawce" relacji pojawiły się kamienne rzeźby które ozdobiły zatokę. Wszystkich którzy udali się na ich poszukiwanie
muszę przeprosić.... nie nie to nie znaczy że ich nie było tylko że nie udało Wam się ich odnaleźć, bo je zabrałem do domu. :-)
dla przypomnienia
Obrazek

Myślę że jak wielu z Was jestem typem który nie potrafi leżeć na plaży i "wysychać" na słońcu. Zawsze staram się znależć jakieś zajęcie, czasem są to zdjęcia, czasem obserwacja towarzyszy niedoli, czasem ciekawe dyskusje ze znajomymi z plaży, a czasem ......... szukanie kamieni.
Zauważyłem że w zbieractwie tym nie jestem odosobniony, no dobra powiecie ale po co?, a no też się zastanawiałem i wymyśliłem ...

Obrazek

z kamienia na wyspie Ciovo można uzyskać pamiątkę dla znajomych - naprawdę!!
Obrazek

oto jak ze sterty kamyków można uzyskać wisiorki i breloczki pt" wakacyjne wspomnienia"
Obrazek

Obrazek

mały scyzoryk z ostrzem typu szydło, rzemyk, mocowania i zapinki ze srebra i już.
Obrazek

wiem że efekt nie musi zachwycać, (chociaż obdarowani nimi Chorwaci byli w szoku że z ich kamieni można wystrugać coś takiego,)
a dla mnie to rodzaj terapii która pozwala oszukać czas, co pozwala mi spędzić na plaży więcej czasu niż w wersji na "leniwca".

cdn
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.11.2016 23:14

No pięknie, prosze Pana :)
Ciekawe, czy ktoś jeszcze wpadl na taki pomysł ;)
Pana z kukurydzą, pierwszy raz, spotkałam 3 lata temu :) Wczesniej (parę lat wcześniej), nie wpadł mi w oko :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.11.2016 20:08

No i ujawniłeś GaRze :) jeszcze jeden ze swoich talentów ... :) Kamyki - dla mnie bomba ... :)
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 22.11.2016 20:38

Pomysł z kamykami miażdży wszystko...brawo :papa:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 22.11.2016 22:07

Asiulku masz rację pan "akcija" grasuje gdzieś od 3-4 lat widocznie wtedy pojawił się pomysł na biznes
Dzięki za miłe słowa .. muszę wrócić do rzeźb, ale jakoś w domu nie ma tej atmosfery.

tłok i tak charakterystyczny gwar na plaży nie zawsze pozwalają na delektowanie się przyrodą, morzem i tym co nas przez czas urlopu otacza.
Zawsze gdzieś w tle najciekawsze są relacje między ludźmi. Opis turystów już był i tu raczej niewiele się zmieniło. Opis zmian
jakie zachodzą w społeczności wyspy też już w relacji się pojawił. Nowym chociaż nie do końca zjawiskiem są jak ja to nazywam "meteory" czyli obcokrajowcy którzy kupili tu domy i starają się wszelką miarą wtopić w miejscową społeczność.
Kiedyś był to kapitał rosyjski i jego przedstawiciele, obecnie dominować zaczynają nacje niemieckojęzyczne i o dziwo Francuzi.
Poznany w zeszłym roku przemiły Austiak miłośnik rakiji i skuterów niestety połączył któregoś dnia te pasje i został pokonany przez
zakręty w Żedno.
Małżeństwo Francuzów poznane w tym roku rozpoczęło poznawanie wyspy od kursu języka chorwackiego - "szacun" szło im doskonale zwłaszcza panu Francuzowi. Co wieczór przychodził do knajpki na plaży na korepetycje gdzie Niemcy, Chorwaci, Polak, Austriaczka i kto tam akurat był na miejscu szkolili go metodą "porównawczą". Jego akcent i chorwacka mowa to był przebój baru, do czasu aż jakiś Szkot z bazy nurków nie wyszedł w środku nocy na molo z dudami i dał taki koncert że buty nam pospadały. brzmienie dud które niosło się po wodzie zatoki obudziło tej nocy chyba wszystkich. (i nikt nie wzywał policji):-)
Kolejny Francuz który kupił dom od strony Trogiru starszy dystygowany pan (styl byłego wojskowego) postanowił natomiast nas nauczyć francuskiego, zresztą znał tych języków dość dużo ale wszystkie jakieś takie egzotyczne .... i jak w starym kawale po co mu to było czy tak się nie dogadał.

Zeszły rok oprócz zwiększonego ruchu turystycznego utkwił nam w pamięci jako rok nieprzewidywalnej pogody.
Nawet w okresach kiedy zawsze mieliśmy 2 tyg. "palmy" zdarzały się nagłe załamania pogody.

w kilka minut słoneczne niebo zamienia się w ....
Obrazek

Obrazek

dla tych którzy mieszkali blisko plaży nie było to wielkim problemem, ale Ci którzy mieli wersję kwatery z "gubałówką" czasem było to
uciążliwe. Dla tych którzy znają wyspę nie muszę nic dodawać, ale niektórzy mają kwatery jak to ładnie napisane "200 m od morza" nie wiedzą tylko że w pionie:-)
Ciovo potrafi zaskoczyć stromymi podjazdami lub ciągiem schodów przez prawie całe zbocze

tak wygladał nasz ogród po 10 min. nawałnicy
Obrazek

po czym niebo dawało znak że juz się nie gniewa
Obrazek

skutkiem ulewy często są zjawiska które zaskakują kierowców tj. tutaj po deszczu nie da się wyjechać z zatoki koła na mokrym asfalcie tracą przyczepność najczęściej słychać pisk opon i kolejny delikwent zawraca zjeżdżając na dół

Obrazek

Czasem załamanie przychodzi w nocy i wtedy nie ma żadnych problemów, a nawet są plusy - można zrobić fajne fotki.
Przepraszam rano okazało się że jest problem, wszyscy właściciele łodzi pojawili się w zatoce i wylewali wodę z łódek.

Obrazek
Obrazek

czasem pioruny nawet nie dotykały lądu
Obrazek

najładniejsze efekty są jak pioruny walą w Soltę, ale ponieważ była tam Maslinka to nawet się cieszyłem że w nią burza nie trafiła:-)

cdn
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.11.2016 22:17

Fotka z błyskawicami miałaby chyba pewne miejsce w Kalendarzu 2017 - ale GaR w konkursie żadnej nie zmieścił ...
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.11.2016 22:22

GaR napisał(a):ale niektórzy mają kwatery jak to ładnie napisane "200 m od morza" nie wiedzą tylko że w pionie:-)

Sama prawda :lol:

GaR napisał(a):pan "akcija" grasuje gdzieś od 3-4 lat

A czyli ze mną wszystko OK ;)

Zdjęcia niocne - burzowe _ kapitalne :)
A i opis bardzo mi sie podoba :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"8 lat na Ciovo" - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone