Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"8 lat na Ciovo"

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorato1
Cromaniak
Re: "6 lat na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorato1 » 07.03.2015 14:23

Bardzo wciągająca relacja, zdjęcia, jakość i ujęcia "obiektów" super :)
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 15.03.2015 18:41

Wieczór minął na szczęście bez "fajerwerków" ponieważ był to dzień świąteczny 15 VIII - Wniebowzięcie NMP,
życie miejscowych toczyło sie w domach i ogrodach, rano przed kościołem czego doświadczyłem próbując dotrzeć do zatoki.
Msza o 12 ściągnęła na niewielki w końcu parking wszystkich miejscowych oraz znaczną część turystów, korek który to spowodowało sprawił że od rynku (Tommiego)do zatoki przebijałem się 50 minut. Ale nie ma co rozpaczać to też wakacje ... wieczór spędziliśmy więc w knajpce witając się ze smakami za którymi tęsknimy cały rok.
Po nocy z aromatem morza, ogrodu i cykadami ranek powitał nas znanym od kilku lat rytuałem dzwięków. Są więc pierwsze skutery rybaków, dostawcy w swoich furgonetkach, kompresor u nurków, rozmowy sąsiadek
o "byle czym" ale z mocą która z początku przypomina awanturę.
Przy śniadaniu dostrzegamy Mikołaja który otwiera swój plażowy bar.

Obrazek

w tym roku ma kilka leżaków więc pracę rozpoczyna od ich rozstawienia
Obrazek

Obrazek

dopiero po kilku dniach okazało się czemu sie tak poświęca - by mięć blisko najładniejsze plażowiczki.
Zabieram nasz plażowy majdan i idę na z góry upatrzone pozycje, przywitam deskę z dziurami, wypije kawę, przywitam znajomych rybaków może kupię jakąś rybkę .... już wiem na pewno że mam wakacje.

Ranek w zatoce jest od lat "upakowany" w schemat który już opisywałem i który raczej się nie zmieni.
po rozlokowaniu się na "naszym" betonku czas na powitanie z Jadranem, pierwsze wejście do wody z dużą dozą nieśmiałości .... ale poszło dobrze. Wracam do "portu" mijając znane mi od lat pływadełka.

startują miłośnicy szybkich sportów
Obrazek

modne ostatnio ... prawie deski
Obrazek

motorówki przed rejsem do okolicznych zatoczek niedostępnych od lądu
Obrazek

ktoś zostawił "gumiaczka" na noc
Obrazek

oczywiście najlepszym pływadełkiem zawsze jest materac
Obrazek

na plaży pojawili się pierwsi turyści z nowego turnusu co łatwo poznać po braku wakacyjnej opalenizny
Obrazek

rankiem kiedy ruch jeszcze nie taki wielki można podziwiać zwinne polujące jaszczurki
Obrazek

po chwili błogiej ciszy w pewnym momencie budzi mnie hałas odpalanej (z dużym trudem) motorówki. Przez kilka lat
jak tutaj bywamy nigdy nie widziałem by ktoś na niej pływał - ona po prostu była, a tu niespodzianka.
Trójka młodych ludzi po kilkunastu próbach wreszcie odpaliła to pomarańczowe cudo i poszli... na morze.

Obrazek

Obrazek

około południa wrócili i nawet by mnie to nie zdziwiło gdyby nie fakt że dwójka z nich przesiadła się na łódkę "Dziadka"
najstarszą w zatoce i dawaj tam robić bałagan. No nie, przetrwała tyle zim i sztormów, a tu jacyś turyści ją dewastują zdjęli podłogę, wyjęli wiosła i silnik, wylali czerpakiem wodę, namoczyli sieci - no jak nic zepsują.

Obrazek

o niedoczekanie czas interweniować.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.03.2015 20:28

Pomarańczowa łajba fajna :lol: ... ale fryzura też interesująca :wink:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.03.2015 20:39

GaR napisał(a):o niedoczekanie czas interweniować.

Ciekawe, jaki był wynik :wink: :D
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 30.03.2015 15:05

Jak długo jeszcze na ciąg dalszy będziemy czekać? Przydało by się coś na święta od zajączka :P
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 06.04.2015 16:39

łatwo powiedzieć trudniej zrobić, znajomość każdego języka jaka wymagana jest przy najmniejszej nawet sprzeczce, na dodatek z Chorwatami - to już jest Everest.
Ale co mi tam, zaczynam ...... i poszło mi chyba nieźle bo nagle adwersarze odezwali się po niemiecku? no trudno widocznie mówiłem po Chorwacku z niemieckim akcentem :-). Tym prostym sposobem szybko udało nam się ustalić "zeznania" młodzi ludzie na łódce dziadzia to wnuczek ze swoją dziewczyną. Łódki wcale nie dewastowali tylko czyścili ponieważ babcia zachorowała, przez kilka dni łódka nie pracowała. Dziadzio z babcią stanowią od ponad 40 lat duet w życiu i na łodzi, ponieważ byłem tu raptem drugi dzień nie zauważyłem że wieczorem nie stawiali sieci. Na naszą rozmowę nadszedł Nikola i potwierdził wersję "młodego" - wnuczka który jak większość młodych Chorwatów mieszka i pracuje w Niemczech.

na szczęście już następnego wieczora na pomoście pojawiła się załoga w komplecie
Obrazek

wprawa z jaką klarują łódkę zawsze budzi nasz podziw
Obrazek

parę minut i wychodzą na zatokę ...
Obrazek

znacznie ciekawszy jest poranek kiedy wracają po wyjęciu sieci, wtedy możemy podziwiać oprawianie i segregację ryb, płukanie sieci, mycie łódki - a to wszystko takie ciekawe dla kogoś kto z rybami ma kontakt jedynie przez blachę stalową ( na puszce) :) ,a nasz Dziadzio ma 81 lat i łowi ponad 60 lat !

płukanie sieci
Obrazek

Obrazek

wytarcie łódki z resztek morskich stworów i glonów
Obrazek

jeszcze tylko cumowanie wg. ciekawego sposobu na 2 liny i kotwicę - doskonale sprawdza się przy zmiennych prądach i falowaniu
Obrazek
.
meblik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) meblik » 06.05.2015 20:37

To już miesiąc od ostatniego postu. Czas najwyższy coś skrobnąć. :?:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 07.05.2015 07:01

meblik napisał(a):To już miesiąc od ostatniego postu. Czas najwyższy coś skrobnąć. :?:

Popieram wniosek, jestem za :!: :wink:
Jestem na etapie rozważań, gdzie w tym roku spędzić urlop. Coraz bardziej sobie uświadamiam, że po raz kolejny wszystkie drogi prowadzą do Okrug Gornji :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2015 15:08

termondar napisał(a):
meblik napisał(a):To już miesiąc od ostatniego postu. Czas najwyższy coś skrobnąć. :?:

Popieram wniosek, jestem za :!: :wink:

:idea:
dorato1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorato1 » 17.06.2015 20:13

Kiedy będzie ciąg dalszy ??
jerka2008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerka2008 » 13.07.2015 11:06

witam

jestem tu nowo zalogowana, jednakże forum czytam od dłuższego czasu a relację przeczytałam od "a do z" :D

Do CRO wybieramy się po raz 2 , w tym roku sami, zeszły rok ze znajomymi jazda w ciemno -wylądowaliśmy w Orebic, ale to inna opowieść :)

Cieszę się że trafiłam na wątek o Ciovo, ponieważ w tym roku po długich poszukiwaniach wybrałam Okrug Gornji. Piszę wybrałam bo u nas w rodzinie to ja jestem prowodyrem wszelkich wyjazdów, mój małżonek szanowny oczywiście ma wgląd do wybranych miejsc i wspólnie decydujemy o apartamentach ale od szukania jestem ja :lol:

Mam pytanie odnośnie Okrug, czy ktoś może orientuje się i może coś powiedzieć o Villa Bruno adres: Mavarštica bay, Put sv. Mavra 9.? będę wdzięczna za wszelkie uwagi :)
z góry dziękuję pozdrawiam
jerka2008
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jerka2008 » 17.07.2015 11:50

GaR bardzo a bardzo dziękuję za informację. Ja natrafiłam na Villę Bruno , prowadzi ją Andreja Burazin :) może rzeczywiście wcześniej inaczej się zwała:) Już za tydzień przybędziemy i wierzę że będzie wspaniale, w końcu Cro jest piękna :)

Nie omieszkam zerknąć na Twoje miejsce:)
pozdrawiam
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 23.08.2015 11:20

W tym roku "zdradzamy" naszą Makarską i wracamy na Ciovo :D wasza relacja jeszcze bardziej nas pozytywnie nakręciła na to miejsce :D choć będziemy tam nie 1 raz :) jeszcze tylko 5 dni :hut:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2016 13:54

Patrzę, jest "na czerwono"...już miałem nadzieję, że coś dopisałeś... :/
Wigem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wigem » 02.08.2016 16:57

Witam i serdecznie dziękuję autorowi wątku za tak obszerną skarbnice wiedzy na temat Okrug G i całej Ciovo. Szacunek za fantastyczne zdjęcia. Sam dobry sprzęt nie wystarczy, wiem coś o tym.

Do Okrug G wybieramy się po raz drugi w tym roku (poprzednio w 2014).

Pierwszy raz trochę przypadkiem, bo bałem się jechać w ciemno w tak odległe miejsce. Skorzystaliśmy z rekomendacji znajomego z konkretnym miejscem i kontaktem do właścicielki apartamentów.
Szybka decyzja, jedziemy, zaliczka, klamka zapadła.
Po tym fakcie trafiłem ma to forum szukając informacji na temat wybranego miejsca i tu trochę niestety nastąpiło ostudzenie emocji.
Gdzie my jedziemy ? Korki, smród, bród itd.
Tak niestety to miejsce przedstawiają opinię na tym forum.
Na szczęście nie wszystkie, więc myślę sobie że może nie będzie tak źle.

I nie było. Dowodem na to jest fakt że po roku przerwy wracamy na Ciovo w rejon wspominanej zatoki. Tylko w mocniejszym składzie. :-). W to samo miejsce, do tych samych apartamentów.

Więc jeżeli ktoś ma wątpliwości, nie należy się sugerować, tylko sprawdzić samemu.

Okazuje się ze mieliśmy Bistro Renata o dosłownie rzut kamieniem. Na pewno spróbujemy polecanych specjałów.

Mam pytanie do autora wątku możliwość zakupienia ryby od wspomnianych rybaków.
Tego nam właśnie brakowało. Jak to wygląda w praktyce ? Kiedy wracając z połowów i czy są chętni do sprzedaży ryby nieznajomym:-) ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź, może jakieś wskazówki ?

W tym roku wybieramy się od 14 do 28 sierpnia.

Pozdrawiamy wszystkich Cro maniaków
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"8 lat na Ciovo" - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone