Re: "5 lat na Ciovo"
napisał(a) GaR » 09.12.2014 21:44
mebliku proszę Cię nie składaj na moje plecy odpowiedzialności za swój pierwszy urlop na Ciovo
Arbanije znam słabo bo tam nie mieszkam, czasem wpadnę do znajomych czy na kawę do knajpki. Wiem jednak że miejscowości po tej stronie wyspy maja swoich sympatyków i są opisywane w innych relacjach. wkleję kilka fotek które opiszą w jakimś stopniu to co tam zastaniesz. Generalnie jadąc od mostu po prawej na skarpie masz apartamenty, później drogę, a za nią wąski pas plaży w różnych konfiguracjach zależnie od miejsca.
tak to mniej więcej wygląda chociaż nie twierdzę że dokładnie tak samo będzie koło waszej miejscówki.
na YouTube jest kilka filmików z rejonu o który pytasz możesz zobaczyć lub lepsza wersja na Google Maps
włącz funkcję street view i wtedy sama pospacerujesz gdzie tylko chcesz bo Ciovo jest dość dobrze zrobiona.
Dla mnie z tymi miejscówkami jest inny problem i tu masz mapę z UM OG na temat inwestycja (planowana)
w zakresie kanalizacji rejonu Trogir, Kasztela
jak sama widzisz cały ruch turystyczny (a raczej jego ścieki) na lądzie i część z wyspy wpływa do morza które w tym miejscu jest prawie "odcięte" od pełnego morza tworząc w zasadzie zatokę. Nie twierdze że woda tam jest brudna (chociaż bywa po zjawiskach pogodowych) ale jest mocno nawożona. Jak spojrzycie na kamienie w strefie brzegowej (a nurkując także głębiej w głąb zalewu) są pełne porostów, glonów i innego badziewia o którym najlepiej opowiedział by pewnie Leon bo bada ten akwen na bieżąco. Woda jest przeźroczysta więc doskonale to widać. W planach jest budowa całej sieci przepompowni oraz oczyszczalni oraz rurociagu przetłaczającego to wszystko przez wyspę do zrzutu między Ciovo i Soltą !!! Mam nadzieję że to będzie działać jak trzeba bo w przeciwnym razie - strach się bać.
Na wyspie są lepsze miejsca niż Arbanija znajdziesz je bez problemu masz jeszcze dużo czasu
pozdrawiam