Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"8 lat na Ciovo"

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
neska
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 21.09.2013 20:25

to w zasadzie ostatni moment kiedy mieliście w samochodzie 2 lusterka, a pojęcie drogi oznaczało coś co ma ok 4 metrów chociaż![/quote
.....skąd ja to znam?Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy 8)
Vjetar
Legenda
Re: "5 lat na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.09.2013 08:05

kaszubskiexpress napisał(a):Lubię te Twoje plażowe obserwacje :mrgreen:

Ja też.
:)

Pozdrawiam
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 23.09.2013 21:56

Arabska zawierucha jak by jej nie nazywać mocno wpłynęła na turystykę także w Chorwacji. Wejście do UE znacznie ograniczyło Rosjan (tych z Rosji) - wizy itd. Ich miejsce zajęły inne nacje nawet tak egzotyczne jak Norwegowie, Finowie czy Szwedzi. Duża ilość Węgrów w tym roku też mnie zaskoczyła przyczyny nie znam. Oczywiście Czesi, Słoweńcy i Polacy w liczbie zbliżonej do lat poprzednich, acha jeszcze Słowacy których sądząc po rejestracjach przybyło.Ta wielonarodowa mieszanka tworzyła na plażach
i skałkach socjologiczną mieszankę z całym bagażem narodowych przywar i zalet.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odniosłem wrażenie że obniżyła się znacznie średnia wieku turystów chociaż Mavarćica nie jest dobrym miejscem do takich obserwacji z racji dużej ilości "tubylców", a Ci zawyżaja średnią. By nie powtarzać stereotypów i nikogo nie krzywdzić nie będzie żadnych opisów cech narodowych :-) czasem mocno sie to zaciera. Natomiast o jednym muszę ... dlaczego na plaży, ulicy czy w knajpie bardzo łatwo nawiązać kontakt ze wszystkimi nacjami oprócz Polaków?. Nie wiem czy to tylko moje spostrzeżenie i czy do końca obiektywne, ale zdarzyło się to po raz piąty więc piszę.

Zatoka od dawna jest miejscem do odpoczynku czarterów pływających po Jadranie kiedyś spływali tu na wieczór, w tym roku normą stały sie 2 -3 dniowe parkowania w zatoce i wykorzystanie jej jako bazy
wypoczynkowej fakt że taniej niż w marinie, bo gratis chyba nie jest bez znaczenia. Było na co popatrzeć i sfotografować, trafił się nawet jeden z banderą USA.
bywało gęsto w zatoce
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Czarna Perła" prawie piracka
Obrazek

W południe zbieramy się z plaży, temperatura jest nieznośna i czas na sjestę w cieniu, pozostaje pokój lub ogród, nasza Benka już się tam krząta zbierając winogron i figi do tego kieliszek samodzielnie zrobionej na słońcu wiśniówki - można wypoczywać.
Wnuczka miłośniczka fig już czeka, zawsze uśmiechnięte wodne stworzonko jak większość miejscowych dzieciaków.

Obrazek

Obrazek
tutaj dzieci uciekają rodzicom do morza
Obrazek

Obrazek

po południu odwiedzimy białą plażę.
kreciki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kreciki » 24.09.2013 08:46

Jak miło popatrzec na znajome miejsca,i poczytać relację osoby którą Ciovo zauroczyło tak jak nas.Czekam na ciag dalszy...ten z białej plazy.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.09.2013 12:09

GaR napisał(a):Obrazek

Jakby do Bałtyku wchodziła.
:wink:

Pozdrawiam
neska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neska » 25.09.2013 20:46

Obrazek

słodka syrenka w Adriatyku
Gar pewnie pękasz z dumy :D
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 25.09.2013 20:53

Czołem Waszmości
Mówią mi żem chory bo 4 raz na ćiovo odmarao sam ali u Slatine. Rozumiem Ciebie. :papa:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 25.09.2013 21:16

neska mam szczęście że Vesia zagląda tutaj sporadycznie za samo podejrzenie bycia dumnym miał bym pozamiatane. Dumny mogę być jedynie z fotki że udało mi się ją zrobić mimo że mała porusza się tylko pędem ....... . To wnuczka naszej gospodyni i nie mojego "autorstwa" (mogła by być również moją :-)). Ostatnio fotografowałem ją jak była w brzuchu mamy - wróciliśmy w tym roku, a tu już 19 m-cy i takie małe diable nas powitało w ogrodzie.
slawekewa - i wszystko jasne :-)
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 17.10.2013 18:42

Na białej plaży co sprytniejsi lokują się w cieniu okolicznych drzew, niektórzy nawet rozwiesili między drzewami "kolebaczki" czyli nasze hamaki(bardzo nam się ta czeska nazwa podobała).

Obrazek

Wschodnia część wyspy nosi zupełnie odmienny charakter jest mocno skalista z urokliwymi miejscami do pływania. Niestety pojęcie "plaża" w naszym pojęciu nie istnieje - chociaż jest ale jej inna wersja. Kto lubi samotność ciszę i spokój na dodatek nie boi się skał i wody będzie bardzo zadowolony, a skoki do wody są tutaj niezapomniane.

Obrazek

Niestety nasza "gadająca" plaża 4 osobowa została juz odkryta (po co o niej pisałem) i w tym roku waliły tam tłumy w porywach doliczyłem sie tam 12 osób - horror.
By dotrzeć w te miejsca należy iść ścieżką wzdłuż zatoki (zaczyna się obok knajpki Nikoli) lub dla odważnych dojechać autem do ul.Put Diruna i tam zaparkować na dużej stromiźnie podkładając pod koła leżące na szczęście wszędzie kamienie.
Planując wyprawę w tą część wyspy należy nastawić sie na całodniowy pobyt. Na szczęście powstały już tam punkty małej gastronomii i jakieś budki z lodami i napojami. Kilka widoczków z tej strony wyspy.

Obrazek

Obrazek

ta "gadająca plaża" to ten mały fragment w małej zatoczce
Obrazek

cdn.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 17.10.2013 18:49

Ne treba hvaliti se divama. :papa:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.10.2013 19:03

GaR napisał(a):Na białej plaży co sprytniejsi lokują się w cieniu okolicznych drzew, niektórzy nawet rozwiesili między drzewami "kolebaczki" czyli nasze hamaki(bardzo nam się ta czeska nazwa podobała).

Obrazek

Tak się zastanawiam, czy to ta plaża, o której myślę :roll:
W tym roku nie zapędzaliśmy się w tamtą stronę :roll:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 15.11.2013 11:55

ASIULA HK - to ta plaża ... Ciebie nosiło w tym roku po zach. części wyspy :-)

Dysponując czymś bardziej terenowym mozemy wybrać sie na szczyt wyspy do miejscowości Żedno. Tam skręcając koło szkoły
w stronę stacji radarowej pobliskiego lotniska możemy dojechać do Slatine.

Obrazek

Obrazek

Z tamtąd jak już pisano w wielu relacjach dojechać lub dojść do kaplicy na południowo wschodnim krańcu wyspy "Gospa od Prizidnica". tą trasę można pokonać zwykłym samochodem, ale gdyby od radarów skręcić w prawo już tak łatwo nie będzie, szutrowo kamienista droga prowadzi ostro w dół aż do stóp zbocza. Spalone 3 lata temu w pożarze lasy powoli odzyskuja swoje miejsce, ślady tragedii są jednak w wielu miejscach mocno widoczne.
Dobrym środkiem na zwiedzanie wyspy jest rower, quad lub widziana w tym roku terenowa wersja segwaya (drogie to ustrojstwo jednak strasznie), utworzono nawet z tej okazji nowe trasy rowerowe i piesze, o czym informują znaki.
Któregoś dnia gdy pogoda postanowiła trochę odpuścić i zasnuła słońce chmurami postanowiliśmy i my pomaszerować na koniec wyspy, było warto

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dla odważnych jest możliwość zejścia do skał i kąpieli w prawdziwym morzu
Obrazek
niektórzy chcieli zdążyć ze Splitu przed nocą
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jak widać "nasi tu byli"
Obrazek

Obrazek
z tej strony wyspy do Splitu "rzut beretem"
Obrazek

cdn
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.11.2013 18:00

Hmmm....wielu miejsc na wyspie jeszcze nie zaliczyłam :roll:
Może jeszcze kiedyś tam wrócę, jak dobre wiatry pozwolą :roll:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 18.11.2013 19:43

Ponieważ nasz urlop spędzamy wspólnie - dotyczy to także czasu spędzanego w kuchni, a raczej tego by go tam nie spędzać!. Jest tak od zawsze, stąd masze dobre rozeznanie w okolicznych knajpkach. Wieczory spędzamy przy miejscowych specjałach tam gdzie miło, smacznie i tanio (chociaż to ostatnie wcale nie jest decydującym kryterium).
Niestety knajpka która 2 lata temu spełniała nasze warunki wraz z napływem turystów mocno spuściła z tonu. Jakość potraw mocno straciła na rzecz szybkości wydawania dań czekającym w kolejce na wolny stół klientom. Poza tym jedzenie na czas bo ktoś wisi Ci nad głową i przebiera nogami też nam nie odpowiadało. Nawet muzyka na żywo nie rekompensowała "maniany" jaką odstawiali - czas się pożegnać.
Wróciliśmy do bistro które otwierało się w trakcie naszego pierwszego pobytu i była to słuszna decyzja.
w ciągu dnia bywa tu tłoczno...
Obrazek

zrobione "gospodarczym sposobem" bistro nie powala "wodotryskami" nastawionymi na złapanie klienta. Jakość i świeżość potraw, atmosfera, wystarczą by tu zawitać, fakt że wróciliśmy po 2 latach a Josip na nasz widok zamachał łapkami jak by ducha zobaczył
i pomimo że nie siedzieliśmy przy jego stoliku natychmiast przyszedł się przywitać.

nie ma nic ciekawszego dla małych pizzożerców niż możliwość podziwiania mistrza przy pracy :-)
Obrazek
kręcenie pizzy
Obrazek
dodatki ....
Obrazek
i do pieca,
Obrazek
ale tylko na kilkadziesiąt sekund
Obrazek

Zaraz też pojawił się kucharz i reszta rodziny czyli Renata i córki, które wyrosły na śliczne pannice z niebieskimi oczkami - to po tacie :-). Proste menu, świeże produkty, a także piece z ogniem z drewna dawały w efekcie dania o niezapomnianym aromacie.
tutaj dochodzą mięsa i warzywa
Obrazek
i już prawie gotowe ...
Obrazek
kroimy i ...... smacznego
Obrazek
i cały zespół w wolnej chwili - czyli rodzinka w komplecie
Obrazek

Obrazek
Renata z mężem i córkami pomimo zmęczenia jak zawsze uśmiechnięci
Obrazek

z innych relacji wiem że wielu naszych cromaniaków trafiło do bistro "Renata" mam nadzieję że pozytywne wrażenia kulinarne były nie tylko naszym udziałem. Od dwóch lat po drugiej stronie ulicy działa bistro "Dalmacija" u Stepica, a mimo to klienci nogami głosują za tym co dobre i smaczne.
cdn
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.11.2013 19:45

Też tam trafiliśmy :wink:
I przez pomyłkę kelnera....dostaliśmy gratis po 0,5 l Karlovacka :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"8 lat na Ciovo" - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone