Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"8 lat na Ciovo"

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kreciki
Globtroter
Re: "4 lata na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) kreciki » 26.03.2013 11:50

Za oknem ciagle zima,chociaż to koniec marca.Dzieki za super zdjęcia i "cieplutką" relacje z Ciovo.Teraz pozostaje oczekiwanie na wyjazd ...3 raz na Ciovo.pozdrawiam wszystkich sympatyków kontrowersyjnej wyspy.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 26.03.2013 12:43

Super relacja, jadę tam w tym roku i na pewno skorzystam z informacji podanych przez Gar'a :papa:
aura299
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aura299 » 14.07.2013 12:39

Super relacja z Ciovo..tez tam bede od 5 sierpnia...to drugi urlop na Ciovo..pozdrawiam i polecam wyjazd na Ciovo :D
kryniu88888
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kryniu88888 » 14.07.2013 22:18

dziękuje za świetną relację :) Chyba już mam cel na przyszły rok :)
GaR
Croentuzjasta
Re: "5 lat na Ciovo"

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 14.09.2013 21:57

Witajcie
ponieważ poprzednia relacja zwiastująca wakacje 2012 zakończyła się niespodziewanie na dzień przed wyjazdem, kiedy to los z nas zakpił okrutnie.
Tym razem postanowiliśmy nie zdradzać nikomu naszych planów - by nie rozśmieszać Najwyższego.
Do ostatniej chwili czekaliśmy na decyzję lekarzy czy pozwolą i w jakiej "wersji" pokonać trasę.
Czekając na nadejście dnia wyjazdu należało jednak przygotować się by urlop był wypoczynkiem a nie dwutygodniową zmianą adresu. Przekopuję internet z postanowieniem że tym razem ma być suuuper i wogóle, trafiłem na ciekawą ofertę 2 tygodni na jachcie.
http://www.charterfleet.com/charter-yac ... 8/pictures

Obrazek

Pierwotnie ktoś przebąkiwał o tym że mozna by go kupić, by mógł służyć także w latach następnych, niestety cena okazała się być ceną zaporową. Na szczęście była także opcja wynajęcia i to już brzmiało rozsądniej.
Dotarcie do Ankony skąd popłyniemy do naszej ulubionej zatoki na Ciovo nie było problemem, potem dzień "gonienia koników" po falach i wreszcie znajome widoki.

Obrazek

Zatoka Mavarćica ze wszystkim co znamy lubimy i na co czekamy przez cały rok, a tym razem 2 lata.

Obrazek

Ponieważ do dyspozycji był sprzęt służący zabawie na falach już widziałem w myślach jak pędzę po falach na skuterze wodnym, załoga donosi na pokład drinki, kok podaje wykwintne potrawy w salonie, słońce wygrzewa moje zmęczone ciało na leżakach - i wtedy się obudziłem, a w zasadzie obudziło mnie przejmujące zimno na parkingu pod Zagrzebiem. Co jest? miało być ciepło tak jak w Polsce kiedy wyjeżdżaliśmy, a tu 12 stopni!
Z jednej strony żal za takim pięknym snem z drugiej strony radość że nie będę musiał liczyć zer na fakturze za wynajęcie jachtu 13 noclegów po 21,000 Euro, o matko jaka ulga.
c.d. niewątpliwie nastąpi :-)
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 14.09.2013 23:40

Ja pierdziu jaki wstęp! :-D
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.09.2013 00:38

Witaj

Czekam zatem na niewątpliwy ciąg dalszy.

Ta ewentualna faktura przemawia do wyobraźni. :wink:
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 15.09.2013 20:13

na szczęście jest gorąca mocna dobra kawa która wlewa w nas odrobinę ciepła za którym gonimy, po chwili pojawia się słońce i temperatura błyskawicznie idzie do góry. Góry na horyzoncie gubią resztki porannej mgły.

Obrazek

jadąc już kolejny raz do Dalmacji wiemy co nas czeka i raczej nie spodziewamy się fajerwerków, miłym dodatkiem
jest fakt że do tankowania przy apetycie naszego autka mamy jeszcze prawie 300 km.

Obrazek

całkiem już obudzeni ruszamy dalej w rękach Vesi obowiązkowo aparat - może uda się ustrzelić coś ciekawego?
Udało się spotkać kol.Czeki z forumową naklejką.

Obrazek

Na drodze żadnych niespodzianek, wszak jedziemy poza wymianą turnusów i kilometry ubywają w szalonym tempie.
Ostatnie tankowanie przed zjazdem do Trogiru i już za moment parking przy kanale z jego "uderzającym" zapachem.
cdn.
Ostatnio edytowano 16.09.2013 08:12 przez GaR, łącznie edytowano 2 razy
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 16.09.2013 06:35

GaR napisał(a): parking przy kanale z jego "uderzającym" zapachem.
cdn.
:)

Czekam na ciąg dalszy :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.09.2013 10:48

GaR - nareszcie coś nowego i kolorowego.
:)

Pozdrawiam
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 16.09.2013 22:21

pierwsze zaskoczenie to przebudowany parking troche więcej kręcenia, acha guzik z biletami na słupku przed budką - gapa musiałem cofać. Parking podrożał do 10 Kn./h (po sezonie po 8 Kn) może stąd relatywnie dużo wolnych miejsc. Szybka wymiana pieniędzy, by tu za szybko nie wracać i w drogę by dotrzeć nad "naszą" zatokę trzeba przecież przejechać prawie całą wyspę.
Przejazd przez Okrug G. daje nam namiastkę klimatu wyspy który znają wszyscy "rozczarowani", tłok, wąskie uliczki, turyści i skutery mijające się na centymetry - za tym chyba też tęskniliśmy :-)
Na szczęście wiemy że ta wyspa jest inna, wystarczy kilkanaście minut jazdy i będzie cicho i klimatycznie, skrzek mew budzących nas o świcie gdy wracają rybacy, a potem już tylko cykady - no czasem jakiś skuter.

Obrazek

Czekamy na te widoki cały rok stąd nasza radość, chociaż radością największą jest spotkanie z tymi wszystkimi których przez 5 lat tu poznalismy.
Rok nieobecności spowodował poważne braki w "nowościach" czekało nas więc kilka długich wieczorów. Zresztą odwołanie zeszłorocznej wizyty nie zostało niezauważone, a tegoroczną też potwierdziliśmy na tydzień przed przyjazdem - oj będzie co opowiadać, oj będzie.

Obrazek

Rozpakowujemy się szybko i padamy na przysłowiową godzinkę która jak zwykle potrwa ze trzy .... no ale nie tym razem. Trudno mnie podobno obudzic, a tu komus sie udało - nagle odniosłem wrażenie że zasnąłem na głośniku w dyskotece, ożesz ty .....
Szybki wypad na balkon źródło moze być tylko jedno radio w knajpce Nikoli .... ,o ale nie i jego szczęście. Nagle olśnienie to z drugiej strony zatoki, czyli Okrugowe "Osmiorniczki", to piłkarze wodni którzy urządzili sobie w długi weekend turniej i to nawet międzynarodowy.
Jak twierdził zabytkowy filozof - jezeli nie możesz pokonać wroga (trudno przerwać tak ważne zawody) to się do niego przyłącz, co też uczyniłem. Dowiedziałem się nawet że dwa głośniki stojące tuż za trenerami drużyn to wymóg techniczny? - podobno. Ponieważ zawodnicy nie wychodzą z wody na przerwę techniczną i trener mówi do nich będąc blisko konkurentów muzyka ma zagłuszać jego słowa by nie zdradzić wrogowi strategii. A widzisz - trudno jeszcze tylko 2 dni przetrwamy, zresztą fajnie grali :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a w jednej z męskich drużyn grał taki damski "solista" i to jak!
Obrazek

oczywiście były puchary pokonani i zwycięzcy
Obrazek

budowa szkoły sportowej na górce, która jak na "Ciovowe" warunki postepuje błyskawicznie może wreszcie się zakończy, może jakiś unijny projekt pomoże. W tych chłopakach jest potencjał któremu należy tylko trochę pomóc.
Wieczorem cichną emocje i gwar zatoki, tylko kibice miejscowych omawiają najbardziej udane lub nie akcje swoich kolegów przy kieliszku pelinkovaća.

Obrazek

dobrej nocy dla wszystkich ...
GaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 20.09.2013 21:23

Ranek jest rytuałem który od 5 lat sam uruchamia się w zatoce, nie wiem jak to się dzieje ale budzę się wcześnie mimo że przecież mam urlop, mogę pospać - nie już muszę leźć do tej wody jak jakiś nawiedzony. Oczywiście wcześniej szybka wyprawa do piekarni po "zestaw śniadaniowy". Już pierwszego dnia na parkingu koło kościoła zaskoczyła mnie ilość aut mimo wczesnej pory. No ale może to sobota i dlatego, albo maja próbę chóru czort ich tam wie.
Wracam nad zatokę jeszcze na parkingu dopada mnie żona znajomego rybaka z sardelami 20Kn za kilo no jak nie kupić - no tak tylko muszę jeszcze wyskoczyć po olej i mąkę... a tak chciałem mieć All iclusive :-)

Idę pływać póki słońce nie zacznie grzać na całego.
Obrazek

Wydawać by się mogło że przez te 5 lat coś powinno się zmienić i zmieniło o czym jeszcze napiszę, ale dotyczy to nowych pensjonatów, sklepów, knajpek itp. Natomiast wchodząc na plażę mam wrażenie że wcale z tąd nie wyjeżdżałem, widzę te same łódki tych samych ludzi te same skałki, a nawet wspomnianą od pierwszej relacji deskę z dwoma dziurami - jest, leży w tym samym miejscu od 6 lat!.

Obrazek

Rano "dziadzio" wrócił z wybierania sieci, po jego łódce widać że czas i słona woda potrafią odcisnąć swoje piętno nie tylko na ludziach. Stały temat to ryby, a raczej ich brak. Przełowienie, zanieczyszczenia fosfatami (nasze zmywarki i pralki), chemikaliami, zmienna aura w tym roku spowodowały że nie ma ryb, a co za tym idzie nawet pieniędzy na remont lub wymianę sprzętu.
Zakup małego silniczka do łodzi to 10 tys Kn.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosnące na zboczach kwatery to jedyna możliwość przetrwania - stąd i nasza zatoka zaczyna tracić swój rybacki charakter. Unia i jej reguły cieszą, a jednocześnie niepokoją co przyniesie?. Dla 3 mln Chorwatów poza krajem to znaczne ułatwienie, dla tych co pozostali pomysły takie jak ten z nowej gazety - 60 Euro minimum socjalnego dla Chorwatów.

Obrazek

Starsi którzy przeżyli tu całe życie zmęczeni uciekaja do dzieci które żyją w Niemczech czy we Włoszech. Wracają na sezon żeby coś zarobić na domach które wynajmują, ale na wielu z nich banery "Prodaje se" często po angielsku i niemiecku teraz to dobrzy klienci. Dzieci nie chcą wracać chcą kilkaset tys. Euro i spokojne zycie w swych nowych ojczyznach.
Starsze pokolenie martwi się tym co będzie z ich ziemią o którą tak długo i z poświęceniem walczyli.
Młodzi są niecierpliwi chcą być Europejczykami w tym najgorszym znaczeniu pędzić, zarabiać, posiadać nie myśleć za wiele. Jest jeszcze pokolenie średnie które w swoje interesy zainwestowało pieniądze z pracy poza krajem, a teraz przejmuje i rozwija interesy po rodzicach - Ci dadzą sobie radę co widac i czuć także w takim miejscu jak Uvala.
Dwie godzinki na dyskusjach z "miejscowymi" minęły jak mrugnięcie okiem, oni wracają do domu - letnicy juz wstali trzeba oporządzić pokoje, do części dopiero dzisiaj dojadą Ci z rezerwacji, sobota więc zmiana turnusów. My możemy sycić się słońcem i zapachem powietrza.

można wynająć za ok 60 Euro na dzień
Obrazek

"medytacja" czyli jeden ze sposobów opalania
Obrazek

składana łódka - czyli wielcy mali żeglarze
Obrazek

czas się zbierać...
Obrazek

Obrazek

zatoka zaczyna żyć życiem turystów...
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 20.09.2013 21:28

Wcześniej się tu nie zaplątałam :wink: .....moja strata :wink:
Widzę jakieś znajome okolice :wink: :D
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 20.09.2013 21:50

Ciovo może mnie bardzo nie zachwyciło, ale dla Twoich zdjęć przysiądę się tutaj cichutko :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 21.09.2013 09:09

Lubię te Twoje plażowe obserwacje :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

"8 lat na Ciovo" - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone