Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"8 lat na Ciovo"

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 15155
Dołączył(a): 02.08.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.06.2011 18:50

Prawdziwy milioner to ten w czarnej koszulce - on ma chorwackie słońce i morze na co dzień, więc jest naprawdę bogaty! :D

P.S. Też się cieszę, że wróciłeś :)
GaR
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 215
Dołączył(a): 20.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 26.06.2011 16:51

no i proszę jaka przenikliwa dedukcja - pominę metodologie ale wynik zaskakuje 4 x tak :-). Ponieważ do wygrania była lokówka pod pachy trzeba tylko wyłonić finalistę i już. Dzięki Wam za miłe słowa.... ale wróćmy do milionera ponieważ znamy się już trochę przy kolejnej szklaneczce rozmowa zeszłą na tematy b.prywatne zawsze miał dla nas czas czyli turystami pewnie zajmuje się żona - a skąd nie mam turystów, nie zniósłbym obcych w domu, acha czyli rybak no przy tych cenach ryb kto wie? nie ryby to żeby urwać się od rodziny..... acha czyli rentier - no w zasadzie tak (nie mylić z rencistą).
Kilka drobiazgów z męskiej biżuterii, dom, mesio, nowy golf V RS, Hajabuza dla syna .... jak się ma, a w zasadzie miało kilka hektarów na Ciovo przy cenie metra od 300 do 700 Euro to można dla sportu łowić ryby i podziwiać lazur Jadranu :-)
Ale być normalnym Chorwatem śpiewać ckliwe piosenki popijać palinke i mieć wszystko w ........ , a za nagrodę tęskne spojrzenia turystek :-)

Obrazek

Obrazek

już za miesiąc spotkamy się ponownie i jestem pewny że nic absolutnie się nie zmieni w naszych relacjach (no może oprócz cen ziemi - UE coraz bliżej)
czytam na forum wiele relacji które powstały po powrocie z Chorwacji oczywiście najchętniej te z Ciovo.
Przestałem się dziwić już większości pytań i sensacji jakie odkryli turyści w tym egzotycznym miejscu.
Ale jeżeli ktoś pisze że drogi są wąskie i bez pobocza i że z wózkiem i dzieckiem to już w ogóle tragedia - to po co to piszemy? przecież wyraźnie i to w kilku relacjach jest to napisane!.
Po co ludzie spisują ceny z paragonów i je tu umieszczają?
Po co są pytania o plaże i ich charakter (ciągłe jojczenie że nie ma piasku). Po co pobyt w innej kulturze, cywilizacji, klimacie skoro najbardziej brak nam polskiego chleba (na zakwasie) polecam zjeść miłośnikom taki chleb w tym klimacie - od basenu morza śródziemnego na południe nigdzie takiego nie ma! bo by nas "zabił".
Ostatnio chciałem młodym ludziom pokazać jedną z lepszych kuchni w Europie (i tu zaskoczenie) Niemiecką i znalazłem w niemałym wcale mieście Turków, Włochów, Tajów, i kogo tam chcecie oprócz porządnej niemieckiej knajpy - takiej należy szukać po wsiach i na obrzeżach miast.
Ale właśnie dla Niemców w hotelach serwuje się niemieckie menu, śniadania i obiadokolacje! - chyba tylko po to by sobie przypomnieli czego już nie mają u siebie :-).
Nie bądźmy tacy sami, cieszmy się innością chociaż jest tak blisko przecież to raptem 1200 km i już wakacje

Obrazek

zwiedzajmy Dalmację
Ostatnio edytowano 30.11.2014 16:25 przez GaR, łącznie edytowano 2 razy
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.06.2011 17:18

GaR napisał(a):.. Po co pobyt w innej kulturze, cywilizacji, klimacie skoro najbardziej brak nam polskiego chleba (na zakwasie) polecam zjeść miłośnikom taki chleb w tym klimacie - od basenu morza śródziemnego na południe nigdzie takiego nie ma! bo by nas "zabił".

Witaj GaR.
Cytuję o tym chlebie ponieważ nie rozumiem. Co masz na myśli i dlaczego.
Dla pełnej jasności- ja na wczasy zabieram tylko pieniądze (oprócz małżonki-rzecz jasna).
GaR
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 215
Dołączył(a): 20.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 26.06.2011 17:49

hm wszędzie w klimacie gorącym chleby są chlebami typu podpłomyk, maca lub ew. ciabata gdzie ew. rośnięcie chleba powodują drożdże zawarte w tzw. bidze. Zakwas typowy dla chlebów północy europy (i nie tylko) w wysokiej temperaturze powoduje pleśnienie chleba (kwaśnienie)kiedy miejscowe jedynie wysychają dlatego trzyma się je w szafce czasem owinięte wilgotną ściereczką.
Jadąc do Egiptu czy dalej Kenia, aż do RPA chleby są (umownie) wodno- mączne. Dopiero w rej. Cape Town jest chleb tzw burski (po Holendrach)
kwaszony ale jest wielkości naszych kajzerek by przypadkiem nie został "na jutro" i jest z miejscowymi ziołami antybakteryjnymi
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.06.2011 18:05

Dzięki za wyjaśnienie.
Mnie jakoś nigdy nie przyszła tęsknota za naszym chlebem. Być może dlatego, że nigdy nie jestem "poza" więcej od 14 dni. Ponadto, tak jak piszesz, miejscowych specjałów trzeba posmakować.
Kruch jak nasze białe pieczywo, właścicielka "pensjona" zawsze codziennie rano idzie po zaopatrzenie. Zawsze wszystko świeże. Dla mnie jest bez zastrzeżeń.
Crayfish
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1744
Dołączył(a): 11.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.06.2011 06:54

GaR
to w tym roku znowu zmiana tytułu na "4 lata na Ciovo" .. ? :wink:

Pozdrawiam.
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.06.2011 07:01

Crayfish napisał(a):GaR
to w tym roku znowu zmiana tytułu na "4 lata na Ciovo" .. ? :wink:
Pozdrawiam.

Na "5". (póki co - tylko) :wink:
3 lata było w 2009 r.
krutom
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3405
Dołączył(a): 16.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 27.06.2011 07:46

Nie ważna cyferka.

Ważne, aby nowe zdjęcia były.
Wczoraj jeszcze raz przeglądnąłem relację dla tych zdjęć.

Pozdrawiam
gosiulek
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 95
Dołączył(a): 30.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 01.07.2011 16:17

GaR napisał(a):hm wszędzie w klimacie gorącym chleby są chlebami typu podpłomyk, maca lub ew. ciabata gdzie ew. rośnięcie chleba powodują drożdże zawarte w tzw. bidze. Zakwas typowy dla chlebów północy europy (i nie tylko) w wysokiej temperaturze powoduje pleśnienie chleba (kwaśnienie)kiedy miejscowe jedynie wysychają dlatego trzyma się je w szafce czasem owinięte wilgotną ściereczką.
Jadąc do Egiptu czy dalej Kenia, aż do RPA chleby są (umownie) wodno- mączne. Dopiero w rej. Cape Town jest chleb tzw burski (po Holendrach)
kwaszony ale jest wielkości naszych kajzerek by przypadkiem nie został "na jutro" i jest z miejscowymi ziołami antybakteryjnymi

oooo dzięki za to info!
ja akurat uwielbiam chleb na zakwasie i sama namiętnie taki prawdziwy pełnoziarnisty produkuje maniakalnie od dłuższego czasu ;) miałam plan zabrać ze sobą ze 2 bochenki ale w takim razie zrezygnuję (z bólem) :(

to będziemy w tym samym czasie na Ciovo ;)
my od 2 sierpnia w Okrug Donji :)
luk006
Mistrz Świata FIFA
Avatar użytkownika
Posty: 1553
Dołączył(a): 19.12.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 03.07.2011 20:22

Szanowny GaRze
Dziekuję za wspaniałą relację.
Dziękuję za piękne zdjęcia.
Dziekuję za trafną typologię turystów i z ciekawości zapytam czy mozemy sie spodziewać rozwinięcia tematu?
Kłaniam się najniżej jak potrafię.
ana588
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 120
Dołączył(a): 10.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 04.07.2011 10:24

Cudowna relacja - taka prosto z serca. Brakuje tutaj takich. Zdjęcia są przepiękne... własnie spędziłam ok 1,5 godziny na wnikliwe prześledzenie 20 stron tego postu :) pozdrawiam serdecznie.
GaR
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 215
Dołączył(a): 20.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) GaR » 05.07.2011 23:00

Gosiulkucieszę się że miałem chociaż minimalny wpływ na Twój wybór tzn Ciovo. Mam świadomość odpowiedzialności jaka na mnie spadła :-). Jeżeli chodzi o chleb .... śmiało zabieraj - wprawdzie nie wypiekam ale mam wspaniały tzw. "chleb z metra" i też czasem z 1,5 metra zabieram dla Benki i dla nas na początek ( ale góra 2 dni). Pamiętaj że zabieramy też ze sobą "polski" zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym - damy radę, do czasu aż je nie zabijemy Rakiją :-).
Nie spotkamy się na wyspie niestety, dotrę tam po Twoim wyjeździe.
luk006, ana588 dzięki za miłe słowa i "odwiedzenie" Naszej relacji - mam nadzieję że uda się coś ciekawego upolować także w tym roku. Co do typologii turystów .... b. możliwe jeżeli tylko nasi rodacy ewoluują tak szybko jak upływający czas pomiędzy wakacjami :-)
Co roku liczymy na ciekawe spotkania z rodakami - może uda się w tym roku, jeszcze 40 dni

objektywy z redukcją drgań już przygotowane :-)

Obrazek

plenery "afrykańskie" jeszcze dzikie i puste czekają

Obrazek

widok na Split ze szczytu wyspy

Obrazek

kłaniam się i pozdrawiam do zobaczenia w Chorwacji
Ostatnio edytowano 30.11.2014 16:34 przez GaR, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser
Posty: 5458
Dołączył(a): 20.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.07.2011 07:25

GaR napisał(a):plenery "afrykańskie" jeszcze dzikie i puste czekają
Obrazek

Nie afrykańskie tylko polskie. :wink:
Mam takie miejsce ...... wypisz wymaluj - takie same.
(musiałem to napisać .... zdjęcie cudne, od razu kojarzą mi się miłe chwile).
krutom
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3405
Dołączył(a): 16.06.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 06.07.2011 11:33

Trzeba spróbowac takiego piwa "Nikon", gdzie się to kupuje :?:
fidosanok
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 247
Dołączył(a): 27.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 06.07.2011 11:50

Mówię Ci super piwo! Sam od paru lat piję Nikona. ... A znasz takiego "sikacza" - Canon ?. :lol: :lol: :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży



cron
"8 lat na Ciovo" - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone