napisał(a) GaR » 02.04.2011 18:17
agniecha0103 mówią że inne aparaty też zasługują na uznanie masz rację. Napisałem że używałem chyba większość z nich.
Jak już wspomniałem w sobotę udało mi się spotkać "na zatoce" naszego gospodarza. w niedzielę rano obudził nas sygnał karetki pogotowia i to b. blisko!.
Okazało się że to u nas! po dość długich dyskusjach załoga karetki zabrała gospodarza do szpitala. Nie będę tu opisywał dalszych perturbacji z tym związanych, powiem tylko że los wiedział co robi kilka miesięcy wcześniej "przekładając nam wczasy na ten właśnie termin. Strasznie mnie to wkurzało ale teraz byłem mu wdzięczny - chociaż powód tego był przygnębiający. Na szczęście udało mi się z gospodarzem pożegnać.
i tu drobna refleksja na temat pogrzebów w śródziemnomorskim klimacie, na czarno występuje tylko bliska rodzina, kondolencje składa się rodzinie w kaplicy przed pogrzebem. Stroje pozostałych uczestników są dość dowolne. Stypa tj. u nas z tym że w małych społecznościach wyspy często
składkowa - każdy z uczestników przygotowuje jakieś danie i przynosi ze sobą na stypę.
przepraszam za ten smutny odcinek relacji, ale był bym nie w porządku w stosunku do ludzi którzy traktują nas jak rodzinę za każdym razem jak docieramy na Ciovo. ( i nie mam na myśli tylko naszych gospodarzy ale także ich sąsiadów i znajomych)
Wakacyjny pobyt po tym wydarzeniu nie uległ wielkiej zmianie, pewne wyciszenie które zagościło w naszym domu pomogło jedynie w zacieśnieniu więzi także z pozostałymi mieszkańcami Uvali.
Nagle wielu z nich zaczęło traktować nas jak dobrych znajomych, pozdrowienia na ulicy w sklepie, plaży ... rozmowy z ludźmi których nie mogłem sobie przypomnieć
, aż tu nagle olśnienie no tak stypa, pogrzeb.... .
Dla ocieplenia atmosfery krótki powrót na plaże dla tej jednej młodej damy. Przychodziła codziennie z babcią mała elegantka, zakładała okularki iiiiiiiii ... to co wyprawiała w wodzie przechodziło ludzkie pojęcie. Technika pływania i nurkowania tej małej syrenki to poezja.
nasze zachwyty nad sprawnością miejscowych dzieciaków trwały zresztą do końca pobytu. Nasza synowa także pływa tak że daje jej to miejsca na podium nie tylko w Chowacji.
cdn....
Ostatnio edytowano 30.11.2014 16:02 przez
GaR, łącznie edytowano 1 raz