Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 kobiety, zepsuty samochód, pilne!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawel1899
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel1899 » 22.07.2012 22:29

Sanchopan, otoz to, ze latwo siedziec i pisac, ze by czlowiek sie nie dolozyl itd., - moze niektorzy faktycznie tak maja - ale mi naprawde byloby dziwnie odwrocic glowe i udawac, ze mnie to nie dotyczy, tym bardziej, ze tak jak napisales, jakby samochod nie byl naprawiony to trzeba wrocic jakos do kraju...
blablabla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) blablabla » 22.07.2012 22:33

Rozrząd był wymieniany jakieś 2-3 lata temu, ok 50tys km temu :)
pawel1899
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel1899 » 22.07.2012 22:34

Dobrze, ze ja mam na lancuchu :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2012 22:35

pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

Farciarz - nie chwal się, nie wszyscy mają tak dobrze...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2012 22:35

Mimo wszystko chyba najtańszą (choć nie tanią) opcją będzie znalezienie dobrego mechanika na miejscu, takiego, który zrobi i na golasa nie puści. Dopiero przyjechałyście więc czasu trochę jest..

jak 4 kobiety nie dadzą rady, to kto da?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.07.2012 22:36

blablabla napisał(a):Rozrząd był wymieniany jakieś 2-3 lata temu, ok 50tys km temu :)

To niby niedawno :) Może napinacza czy czegoś nie wymienili, co wymagało jednoczesnej wymiany?
Albo producent paska... - no właśnie, ciekawe który, bo pewnie nie jakiś Conti tylko tańszy?
A jak Conti czy inny renomowany, to ciekawe czemu tak się stało... - a koleżanki się dołożą? Z ciekawości pytam, bo się trochę OT zrobiło...? ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2012 22:36

blablabla napisał(a):Rozrząd był wymieniany jakieś 2-3 lata temu, ok 50tys km temu :)

Przy 50 tys. i perspektywie wyjazdu do Chorwacji ja bym nie ryzykował, tylko wymienił.

Norma to przeważnie od 60 tys. (w niemcach właśnie) do 100 tys. (w japońcach).
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.07.2012 22:38

pawel1899 napisał(a):Dobrze, ze ja mam na lancuchu :lol:

Noooo.... Paweł, wiesz... w dzisiejszych czasach to już nie jest takie proste i takie oczywiste. Ja wiem, że to OT, ale cała i szeroko zakrojona akcja VW z silnikami turbo-benzynowymi a także silniki BMW montowane w autach koncernu PSA (1,6 THP) z pierwszych lat produkcji mają ogromne problemy i producent idzie w koszty strasznie. A mają właśnie łańcuch rozrządu, który się... naciąga, czasem nawet po 20-30 tys. km w nowym aucie.
To już nie te czasy, że łańcuch=pewność.
pawel1899
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel1899 » 22.07.2012 22:38

Raul73 napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

Czyli nie pakowac sie w to cale malzenstwo? :lol:

Raul73 napisał(a):

Przy 50 tys. i perspektywie wyjazdu do Chorwacji ja bym nie ryzykował, tylko wymienił.

Norma to przeważnie 60 tys.

Teraz to juz po ptokach...

sanchopan napisał(a):
pawel1899 napisał(a):Dobrze, ze ja mam na lancuchu :lol:

Noooo.... Paweł, wiesz... w dzisiejszych czasach to już nie jest takie proste i takie oczywiste. Ja wiem, że to OT, ale cała i szeroko zakrojona akcja VW z silnikami turbo-benzynowymi a także silniki BMW montowane w autach koncernu PSA (1,6 THP) z pierwszych lat produkcji mają ogromne problemy i producent idzie w koszty strasznie. A mają właśnie łańcuch rozrządu, który się... naciąga, czasem nawet po 20-30 tys. km w nowym aucie.
To już nie te czasy, że łańcuch=pewność.

Moje BMW to juz stary cap, a nic sie z nim nie dzieje, Vanos nie grzechocze, wiec narazie jest ok, a taniej wymienic silnik niz go robic :)
Ostatnio edytowano 22.07.2012 22:40 przez pawel1899, łącznie edytowano 1 raz
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.07.2012 22:39

Raul73 napisał(a):

Norma to przeważnie od 60 tys. (w niemcach właśnie) do 100 tys. (w japońcach).

Ale pewnie się właściciel kierował tym, że te 60 tys. km to jest co chyba jakieś 5 lat, więc niby - niby!! - był jeszcze czas...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.07.2012 22:40

pawel1899 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

Taniej Cię wyjdzie zerwany pasek rozrządu. :lol: :wink:
pawel1899
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel1899 » 22.07.2012 22:41

anakin napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

Kazdy tak gada i kazdy juz po slubie :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.07.2012 22:42

anakin napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

A nawet turbo i dpf!!
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 22.07.2012 22:43

Pawle, myślę że kilka postów z tego wątku naprawdę pomoże dziewczynom, i w miarę rozwoju sytuacji będzie pomagać, a wiele postów to nasze bicie piany, ale może też jakiś sens ma - chocby taki że utrzymuje duże zainteresowanie wątkiem.

Przykład z turbo był najprostszy, ale jeśli chodzi o zerwany pasek rozrządu, to gdyby ktoś mnie wziął do auta i strzelił mu pasek to nie poczuwałbym się do partycypacji w kosztach naprawy, podobnie jak w odwrotnej sytuacji nie wziąłbym od nikogo grosza. Sancho dobrze napisał, że jeśli się jedzie w kilka osób w aucie, to po to żeby oszczędzić kilkaset zł, a nie po to żeby dołożyć 1000.
Łatwo jest być szlachetnym na forum, ale wirtualna hojność ma to do siebie, że nic nie kosztuje.

Twoje wywody miałyby sens, gdyby zdarzył się przypadek zupełnie losowy, związany z danym momentem urlopu (a nie z kilkuletnią eksploatacją auta) np. przebita opona, złośliwa sarna, czy zarysowanie auta przy apartmanie. W innym przypadku musimy je traktować jako bicie honorowej piany, chyba że się kiedyś komuś dołożysz do planowania głowicy z zakupem zaworów i reszty osprzętu, albo do wymiany sprzęgła z dwumasą - pierwszy wtedy będę chwalił twoją dobroczynność (ale nie powinność).

Nie pisze tego złośliwie, ale mówiąc iż nie potrafiłbyś odwrócić głowy od takiej sytuacji z zepsuciem auta stawiasz się na honorowym miejscu, w teorii wyższym niż Ci którzy nie poczuwaliby się do udziału w kosztach.
Pomoc tutaj to np pożyczka, pomoc w szukaniu mechanika, podtrzymywaniu na duchu itp - to jest pomoc którą się powinno oferować, a potrzebujący może bez zażenowania ją przyjąć.

Pozdrawiam

Mimo wszystko to naprawdę nie jest tak dużo jak na pasek rozrządu. Te 60 tys to taka raczej bezpieczna granica, przed którą nic nie powinno się dziać. Może np pompa wody nie była wymieniana i stawiała coraz większe opory. Zobaczymy co powie tańszy Pan :wink:
Ostatnio edytowano 22.07.2012 22:46 przez Laks, łącznie edytowano 1 raz
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 22.07.2012 22:43

Raul73 napisał(a):
anakin napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
pawel1899 napisał(a):
Nie mam zony poki co

A nawet turbo i dpf!!

No ja bym jeszcze coś dodał, ale jestem zbyt kulturalny - i nie chcę załamywać drogich Pań, będących w kłopocie. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

4 kobiety, zepsuty samochód, pilne!!! - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone