Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 dni wiosennego słonka - Italia znad Gardy

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.05.2017 19:32

Beata W. napisał(a):Mam nadzieję, że u nas też będzie ten drugi raz :lol:
Co do spania to zupełnie się z Tobą zgadzam. Nie ma jak to pyszna kawka na jakimś fajnym tarasie z super widokiem z rana i spacerek jak świat się budzi do życia :o

Ja preferuje aktywny spacer, ale kawka czasem też bywa jego częścią, tak robiłem np zawsze w Cro na Pagu i Braču
A i na Krecie zdarzało się wypić kawę z autochtonami pod pachą ;/0

ajdadi napisał(a):Cały czas se pacze... :wink: :papa:

I słusznie i słusznie Panie Kulego
:D

Franz napisał(a):"w każdą stronę na obu chorwackich granicach" - czyli jedynie tranzyt przez Chorwację. A wyjazd nie był górski, tylko ogólno-krajoznawczy. Zbyt wiele jeszcze śniegu w górach w tym roku.

Pozdrawiam,
Wojtek

Ty to jesteś purysta jezykowym ;)

Tak, potwierdzam, w Alpach i Dolomitach pełno śniegu, nawet w niższych partiach
Nad Gardą nie tylko Monte Baldo zaśnieżone, ale i zachodnia część jeziora i nie mówię o odległych Dolomiti di Brenta wcale :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.05.2017 19:59

Miałam nadzieję, że już Milano tu zobaczę, a Ty cały czas się pętasz po jakichś zadupiach 8O , bardzo ładnych zresztą :oczko_usmiech: ,
weź no przyśpiesz nieco :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.05.2017 20:01

EPISODIO SEI

Sirmione

Po kilku kilometrach dojeżdżam do budzącego się do życia w sobotę Sirmione, parkuję na znanym mi sprzed prawie 3 lat dużym parkingu po prawej, parkingu najbliższym wejściu na Old Town (mam stąd do Zamku około 400-500 metrów).
Oczywiście można zaparkować przed samym zamkiem, ale nie sądziłem, aby były tam miejsca - samochody z piątkowej nocy (gdy parkuje się darmowo) raczej okupowały go do godzin porannych w sobotę - ten parking jest na lewo od tego widoczku przy Zamku, który pokazuję poniżej.
Obrazek

Parking ten nie jest tani, ale jak nie chcecie drałować z miasta parę kilometrów w jedną stronę trzeba wycalować 2 Eurasie za godzinę
Obrazek

Słynny Zamek Scaligerich na początku końca cypelka Sirmione wcinającego się na 4-5 km w południową część Lago di Garda
Obrazek

Powstanie Zamku datowane jest na XII wiek.
Obrazek

Nad budowlą dumnie powiewa włoska flaga
Obrazek

Założę się, że mało osób ma fotkę w tej "głównej" uliczce centro storico Sirmione bez ŻADNEGO LUDZIA
Obrazek

Z bluszczu tez nikt nie wygląda
Obrazek

Przyznam, że nie robiłem za wielu zdjęć tym razem w Sirmione, w sumie wszystko pokazałem w relacji Garda, Liguria, Dolomity z 2014 roku, teraz tylko kilka obrazów na jezioro i góry z cypelka
Obrazek

Le Grotte di Catullo - posiadłość z czasów rzymskich - jak dla mnie - JAK ZWYKLE - zamknięte ;) Teraz jestem tu wcześnie rano, za pierwszym razem było to poniedziałek - dzień zamkniętych muzeów (np Kulki miały więcej szczęścia pamiętam z ich relacji)
Obrazek

PŁD-ZACH część jeziora Garda i otaczające je (coraz wyższe) góry
Obrazek

Widać śnieg?
Obrazek

Desenzano z Sirmione
Obrazek

Wracając BARDZO zadowolony pierwszego ranka z porannych wojaży po Desenzano i Sirmione zaglądam jeszcze na kempowy basen - właśnie tego dnia został on uruchomiony :)
Obrazek

SEE YA
:boss: :boss:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.05.2017 20:20

tony montana napisał(a):JAK ZWYKLE - zamknięte

... czyli mamy podobnie ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.05.2017 20:27

Ta flaga to taka marna.... A uliczka super.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 12.05.2017 20:29

Na fotkach tłumy wielkie ale może się zmieszcze :mrgreen: zasiada i paczam :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2017 13:24

tony montana napisał(a):Słynny Zamek Scaligerich na początku końca cypelka Sirmione wcinającego się na 4-5 km w południową część Lago di Garda

Co tu dużo mówić - zacny.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.05.2017 15:22

Basen uruchomili na Twoją wizytę , skorzystałeś :?: :wink: :oczko_usmiech:

Zamek Scaligerich piękny 8)

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.05.2017 20:26

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):JAK ZWYKLE - zamknięte

... czyli mamy podobnie ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Tak to jest jak się zwiedza w "niewłoskich" porach;)

piekara114 napisał(a):Ta flaga to taka marna.... A uliczka super.

To Zamek duży i przy nim flaga malutka ;)

beatabm napisał(a):Na fotkach tłumy wielkie ale może się zmieszcze :mrgreen: zasiada i paczam :papa:

Tak dla przeciwwagi - w kolejnym odcinku (nie wiem kiedy), będzie już Milano - tam, w sobotę, byly MEGA TŁUMY, ale tak naprawdę!

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Słynny Zamek Scaligerich na początku końca cypelka Sirmione wcinającego się na 4-5 km w południową część Lago di Garda

Co tu dużo mówić - zacny.

Pozdrawiam,
Wojtek

Oczywiście - wszystko co budowane przed XVI wiekiem jest warte obejrzenia :)

piotrf napisał(a):Basen uruchomili na Twoją wizytę , skorzystałeś :?: :wink: :oczko_usmiech:

Zamek Scaligerich piękny 8)

Pozdrawiam
Piotr

Nie skorzystaliśmy, woda była mniej więcej tak zimna jak w lutym na Gran Canarii w basenie (tak pływaliśmy kilkanaście minut jednak) ;)
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 15.05.2017 00:28

No proszę! Italia, Garda, Mediolan... Wiedziałem, że coś wykombinujesz, żeby gdzieś wyskoczyć. Było się tak martwić? :) :oczko_usmiech:

Zabieram się za czytanie od początku 8)

pozdrawiam,
M
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.05.2017 11:35

Tak Tony, dobrze pamiętasz, obejrzeliśmy domek Catulla :) i sądzę że warto było wysupłać tych parę euro. Zaoszczędziliśmy na parkingu :wink: , do tej pory nie pojmuję jak to było możliwe, że paręset m. od zamku, przy samym nabrzeżu były białe linie (i to całkiem sporo :idea: ).

Fajny wypad :idea: , podziwiam, że jechałeś tak daleko na tak krótko, zwłaszcza że wiem że za tym nie przepadasz... Miłość do Italii jednak silniejsza :D .
Poza tym - super zdjęcia 8O :idea: , to jakiś nowy sprzęt? coś przegapiłem?

Bardzo chętnie i z przyjemnością będę zaglądał.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 15.05.2017 20:32

Mikeee napisał(a):No proszę! Italia, Garda, Mediolan... Wiedziałem, że coś wykombinujesz, żeby gdzieś wyskoczyć. Było się tak martwić? :) :oczko_usmiech:

Zabieram się za czytanie od początku 8)

pozdrawiam,
M

Udało się na parę dni.... a jak już się udało, to nie ma zmiłuj się - program był napięty, ale za przyzwoleniem reszty Rodziny + Koleżanki Corki.... w takim Milanie 16 km z buta zrobiliśmy.... oprócz z 6 albo 7 przejazdów metrem! :)

:papa:

kulka53 napisał(a):Tak Tony, dobrze pamiętasz, obejrzeliśmy domek Catulla :) i sądzę że warto było wysupłać tych parę euro. Zaoszczędziliśmy na parkingu :wink: , do tej pory nie pojmuję jak to było możliwe, że paręset m. od zamku, przy samym nabrzeżu były białe linie (i to całkiem sporo :idea: ).

Fajny wypad :idea: , podziwiam, że jechałeś tak daleko na tak krótko, zwłaszcza że wiem że za tym nie przepadasz... Miłość do Italii jednak silniejsza :D .
Poza tym - super zdjęcia 8O :idea: , to jakiś nowy sprzęt? coś przegapiłem?

Bardzo chętnie i z przyjemnością będę zaglądał.

:)
Tych białych linii to przyznam nie kojarzę - z założenia Sirmione odwiedziłem tylko na chwilę, więc odżałowałem parę euro tym razem

Fakt, trochę się umęczyliśmy, szczególnie z powrotem, gdyż wyjeżdżaliśmy przed 5 rano z campingu, aby być w domu o 22.30 8O , ale oczywiście WARTO BYŁO

Ten sprzęt to Fuji X-M1 z obiektywami 16-50 i 50-230, mam go już od września 2015, więc już Kreta i Sycylia też na nim były :)

:boss:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.05.2017 09:12

Poleżałeś już na tym basenowym leżaczku?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.05.2017 09:22

piekara114 napisał(a):Poleżałeś już na tym basenowym leżaczku?

No właśnie :evil: ,
może byś pokazał czy byłeś naprawdę w tych wszystkich miejscach :roll: :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.05.2017 19:40

No jakoś nie bylo czasu ;)
Rano zwiedzanie samotne autem, potem wspólne, wieczorem pizza i aperol spritz w restauracji naszego campu lub grill :)

mysza73 napisał(a):

No właśnie :evil: ,
może byś pokazał czy byłeś naprawdę w tych wszystkich miejscach :roll: :smo:

Które miejsca masz na myśli? ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia