Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 dni wiosennego słonka - Italia znad Gardy

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.07.2017 08:33

Nadrobiłam, ale widzę, że oprócz Antoniego i ostatniego placu to całkiem inne miejsca widzieliśmy w tej Padwie....
Polską kaplicę w Antonim jakoś ominęłam, pustki w kościele były i mi "uciekła".... ale plac z posagami dokładnie obejrzałam :mrgreen:

tony montana napisał(a): nawet Brescia bardzo nam się podobała
Też ją swego czasu odwiedziliśmy :D

walp napisał(a):Czy uda się w tym roku, to się okaże, bo zależy od tego, jaki będziemy mieli czas na trasie powrotnej.
Mam nadzieję, że Wam się uda, bo to fajny przerywnik w trasie... My w Padwie bylismy w drodze do MdB... A w niedziele parkowanie free...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.07.2017 08:52

piekara114 napisał(a):
walp napisał(a):Czy uda się w tym roku, to się okaże, bo zależy od tego, jaki będziemy mieli czas na trasie powrotnej.
Mam nadzieję, że Wam się uda, bo to fajny przerywnik w trasie... My w Padwie bylismy w drodze do MdB... A w niedziele parkowanie free...

Wiem, wiem, czytałem. :)
My będziemy mieli do przejechania tego dnia prawie 800 km, więc jest to pod znakiem zapytania. :?
Ale koordynaty parkingu przy słynnym Prato della Valle, mam wklepane w navi. :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 26.07.2017 09:43

tony montana napisał(a):[
Beata W. napisał(a):
tony montana napisał(a):

Beata W. napisał(a):To kibicując tym co se pojechali gdzieś tam i leniuchują, weź się za pisanie bo niektórzy na urlop jeszcze muszą poczekać i nie mają co oglądać :lol: :lol: :lol:

No.... właśnie ja też niedługo wyjeżdżam.... :oops: :oops: :oops: Na krótko, bo na krótko, ale jednak :)

Tony pochwalisz się w końcu gdzie się wybierasz :?: :?: :?: :wink: Bo jakoś mi chyba umknęła ta informacja jeśli była :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.07.2017 17:55

Beata W. napisał(a):
tony montana napisał(a):[
Beata W. napisał(a):
tony montana napisał(a):

Beata W. napisał(a):To kibicując tym co se pojechali gdzieś tam i leniuchują, weź się za pisanie bo niektórzy na urlop jeszcze muszą poczekać i nie mają co oglądać :lol: :lol: :lol:

No.... właśnie ja też niedługo wyjeżdżam.... :oops: :oops: :oops: Na krótko, bo na krótko, ale jednak :)

Tony pochwalisz się w końcu gdzie się wybierasz :?: :?: :?: :wink: Bo jakoś mi chyba umknęła ta informacja jeśli była :oczko_usmiech:

Tony, bo ja powiem :mg: ... i jeszcze wypaplam gdzie jedziesz zimą :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.07.2017 18:20

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):VICENZA

A do tego kościoła na górce nie pojechałeś? 8O :roll:
PHI :oczko_usmiech:

Myślałem o nim, ale nie chciałem ZGAPIAĆ wszystkiego po TAKIEJ JEDNEJ....
Poza tym, jak słusznie zauważył Piotrek - skąd ja miałem na tą wszystko znaleźć czas????

8O 8)

_Piotrek_ napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):VICENZA

A do tego kościoła na górce nie pojechałeś? 8O :roll:
PHI :oczko_usmiech:

Muszę Tonego wziąć w obronę, był tylko 4 dni nad Gardą, a zwiedził prawie wszystko od Turynu po Triest (może trochę przesadziłem ;) ), a Ty mu wypominasz kościółek na górce, poza tym może jeszcze go po prostu nie pokazał :).
Padwę zanotowałem sobie jako punkt pośredni w drodze "gdzieś na bądź z południa"
pozdrawiam

Dziękuję Ci Piotrek! :)
Nie ma to jak męska solidarność, gdy podgryzają nas jakieś gryzipiórki, mysze i inne gryzonie....
Turyn jeszcze przede mną, przy okazji jak kiedyś w końcu trafię do mojej wymarzonej, przygotowanej dawno, DOLINY AOSTY....

:papa:

walp napisał(a):W moim małym kajecie walp'a jest zaznaczona jako duża atrakcja. :) Swoją relacją tylko mnie utwierdziłeś w przekonaniu, żem dobrze oznaczył . :oczko_usmiech:
Czy uda się w tym roku, to się okaże, bo zależy od tego, jaki będziemy mieli czas na trasie powrotnej.

Podziwiam, jak wiele miejsc udało się Tobie zobaczyć, w tak krótkim czasie. :wink:

Tego Ci zyczę, a powiedz, jeśli możesz dokąd konretnie TEN MAIN TRIP? :)

piekara114 napisał(a):Nadrobiłam, ale widzę, że oprócz Antoniego i ostatniego placu to całkiem inne miejsca widzieliśmy w tej Padwie....
Polską kaplicę w Antonim jakoś ominęłam, pustki w kościele były i mi "uciekła".... ale plac z posagami dokładnie obejrzałam :mrgreen:

Tak właśnie, CAŁKIEM SPORA TA PADWA NIE? Wg mnie to można w niej spokojnie cały dzień albo i dwa spędzić...

:boss: :papa:

walp napisał(a):My będziemy mieli do przejechania tego dnia prawie 800 km, więc jest to pod znakiem zapytania. :?
Ale koordynaty parkingu przy słynnym Prato della Valle, mam wklepane w navi. :wink:

No, ja tam właśnie NIE trafiłem 8O 8O 8O A przecież pokazałem zw 123 odcinki z Padwy ;)

Beata W. napisał(a):Tony pochwalisz się w końcu gdzie się wybierasz :?: :?: :?: :wink: Bo jakoś mi chyba umknęła ta informacja jeśli była :oczko_usmiech:

To miała być tajemnica... wybieramy się na taką niedużą wysepkę na literkę S
Niestety tylko na tydzień, samolotem

mysza73 napisał(a):Tony, bo ja powiem :mg: ... i jeszcze wypaplam gdzie jedziesz zimą :smo:
[/quote][/quote][/quote][/quote]

To ja nawet jeszcze nie wiem CZY I DOKĄD ZIMĄ sie wybieram a Ty JUŻ WIESZ??? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

CO ZA wszystko wiedząca MAUS!

:mrgreen: :roll:

Powiedz lepiej CO NA PELO, już przeprowadzka dziś była?

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.07.2017 18:38

tony montana napisał(a):Tego Ci zyczę, a powiedz, jeśli możesz dokąd konretnie TEN MAIN TRIP? :)

Tak ogólnie mówiąc, to roboczy tytuł wycieczki brzmi "Italia e due passi delle Alpi" - Włochy i dwie alpejskie przełęcze. :oczko_usmiech:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.07.2017 18:43

walp napisał(a):
tony montana napisał(a):Tego Ci zyczę, a powiedz, jeśli możesz dokąd konretnie TEN MAIN TRIP? :)

Tak ogólnie mówiąc, to roboczy tytuł wycieczki brzmi "Italia e due passi delle Alpi" - Włochy i dwie alpejskie przełęcze. :oczko_usmiech:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. :wink:

AOSTA TEŻ???
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.07.2017 18:50

Niestety, nie. Doliny Aosty nie będzie. :(
A wspomniane przełęcze nie są we Włoszech. :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.07.2017 20:14

VICENZA cd

Miasto słynie przede wszystkim z monumentalnych budowli autorstwa Andrea Palladiego. Urodzony w Padwie w roku 1508, Palladio został najważniejszym architektem epoki renesansu w XVI wieku, który uczynił Vicenzę swoim polem doświadczalnym nowej, renesansowej architektury, za pomocą której zupełnie przekształcił tkankę zabytkowego miasta. Najważniejszymi "projektami" architektonicznymi, z których słynął Palladio, były: pałace miejskie zamożnych rodów budowane na zlecenie prywatne wiejskie wille renesansowe budowane na zlecenie prywatne.
Obrazek

Obrazek

Basilica Palladiana (1549 - 1614)
Obrazek

Obrazek

Piazza dei Signori
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fajnie jest w Vicenzie
Obrazek

Obrazek

tAK.... DUMNIE
Obrazek

Obrazek

A w niektórych miejscach dość pusto
Obrazek

w opozycji do ....
Obrazek

:papa: :papa: :papa: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.07.2017 21:39

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tony, bo ja powiem :mg: ... i jeszcze wypaplam gdzie jedziesz zimą :smo:

To ja nawet jeszcze nie wiem CZY I DOKĄD ZIMĄ sie wybieram a Ty JUŻ WIESZ??? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

CO ZA wszystko wiedząca MAUS!

:mrgreen: :roll:

Powiedz lepiej CO NA PELO, już przeprowadzka dziś była?

To ja Ci powiem kiedy, skąd i dokąd lecisz, jaki masz apartman i za ile auto wypożyczysz :lool: :smo:

A PELO ... jest super :hearts:
Przeprowadzka dziś była, a właśnie przed chwilą wrócilim z Monemvasii :hearts: :papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2017 09:31

tony montana napisał(a):... jedziemy do Vicenzy
Miasto od razu mi się spodobało.

Nie tobie jednemu. :)

pzdr :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.07.2017 09:40

tony montana napisał(a):Basilica Palladiana (1549 - 1614)

... ładne kolumienki ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 31.07.2017 20:08

tony montana napisał(a):VICENZA cd

Ach ta Italia 8) .
Ile by żyć musiał człowiek, żeby te wszystkie cudne miejsca odwiedzić? Nie mówiąc już, że tego urlopu ma tyle, co kot napłakał...

pozdrawiam,
M
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.08.2017 19:59

Cóż, Tony - zacnie.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.09.2017 18:45

mysza73 napisał(a):
A PELO ... jest super :hearts:
Przeprowadzka dziś była, a właśnie przed chwilą wrócilim z Monemvasii :hearts: :papa:

To już chyba póltora miesiąca ;) Długo mnie tu nie było
Ale jakoś nie było dużego dopingu ;)

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):... jedziemy do Vicenzy
Miasto od razu mi się spodobało.

Nie tobie jednemu. :)

pzdr :wink:

Kolejne też będą niezgorsze :)

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):Basilica Palladiana (1549 - 1614)

... ładne kolumienki ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

W końcu projektował je sam MISTRZ

Mikeee napisał(a):
tony montana napisał(a):VICENZA cd

Ach ta Italia 8) .
Ile by żyć musiał człowiek, żeby te wszystkie cudne miejsca odwiedzić? Nie mówiąc już, że tego urlopu ma tyle, co kot napłakał...

pozdrawiam,
M

Nie zliczę, ile razy byłem już w Italii..... no, na pewno mniej niż Mycha ;)
Ale w tym roku trochę czasu w niej spędziliśmy już

Franz napisał(a):Cóż, Tony - zacnie.

Pozdrawiam,
Wojtek

Fajnie byłoby z pasji uczynić sobie sposób zarabiania na życie, ale w moim wieku to już chyba się nie da ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia