Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
heca7
Cromaniak
Re: 4 dalmatyńskie wyspy wg Hercklekota

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 02.11.2015 21:22

A ja nie mogę się doczekać Korculi :wink: W przyszłym roku jedziemy do Prizby i pożądam każdej relacji na ten temat :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 02.11.2015 21:52

Nie będę jakoś specjalnie przedłużał relacji z Povlji - wyselekcjonowałem sobie określoną liczbę zdjęć a i chronologicznie jesteśmy już raczej przy końcu. Na weekend będzie już Prižba.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 03.11.2015 00:12

Super. Czekam niecierpliwie :wink:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 14:27

Nas czas pobytu w Povlji powoli dobiega końca. Mieliśmy do dyspozycji pełne 2 tygodnie, jednak "czystego" pobytu na Braču było z tego 11 dni, 2 dni zajęły Plitvice i dojazd, 1 dzień to powrót.

Porządkując chronologicznie zdjęcia zwróciłem uwagę, że opuściłem gdzieś dzień w którym byliśmy w Postirze. No cóż, to było już 3 lata temu i troszkę mi się zatarła kolejność. Zapraszam więc do Postiry:

Zwiedzanie zaczynamy od nadmorskiej promenady. Miasteczko jest fajnie położone, otwarte na morze, można sobie wynająć apartman przy samej linii brzegowej i dosłownie z progu skakać do wody. Podobne usytuowanie domków w mieście widzieliśmy później np. w Komižy na Visie.

Obrazek

Jako, że jest już popołudnie szybko łapie nas głód i zasiadamy w nadbrzeżnej restauracyjce zaraz obok miejsca, z którego zrobione było poprzednie zdjęcie.

Obrazek

Skuša czyli makrelka była smaczna i niedroga, a co najważniejsze pojawiła się na stole błyskawicznie.

Obrazek

"Miejska" plaża w Postirze jest całkiem całkiem - woda czysta, widok fajny, obok knajpka: czemu nie!
Ostatnio edytowano 04.11.2015 04:26 przez Hercklekot, łącznie edytowano 2 razy
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 14:33

Nie decydujemy się jednak na kąpiel - nie mamy z sobą nawet ręcznika. Za to idziemy w kierunku zachodnim cały czas nadmorską promenadą. Myślę, że kto był w Postirze ten robił zdjęcia w tym miejscu 8)

Obrazek

Obrazek

Port:

Obrazek

Wchodzimy głębiej w miasteczko. Zabudowa miejscami troszkę "włoska", przynajmniej tak się kojarzy. Co do Włoch jeszcze jedna uwaga: Włosi okupowali Brač do 1943 roku, potem przyszli Niemcy. Brač sporo ucierpiał w czasach II WŚ : sąsiednią Pučišćę Włosi podpalili, w paru innych miasteczkach znajdowaliśmy tablice poświęcone zabitym w egzekucjach - to już niemiecka sprawka. Warto pamiętać, że wyspa wyzwoliła się spod okupacji (mimo iż formalnie przynależała do NDH) w 1944 roku. Miał wtedy miejsce desant z wyspy Vis. Obiecałem sobie, że o historii napiszę trochę więcej przy okazji relacji z Visu - tam będzie odpowiednie otoczenie (Titova špilja).

Obrazek

Obrazek

Spacer po miasteczku kończymy przy kościele.

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 15:28

Zostały nam dwa dni pobytu na wyspie - wybieramy się na ostatnią wycieczkę. Najpierw Hacjenda i Dol czyli uzupełnienie zakupów spożywczych u kilku gospodarzy. Potem krótki wypad do Splitskiej: była ona wielokrotnie opisywana na forum, często bardzo entuzjastycznie. My wpadliśmy dosłownie na chwilkę.

Obrazek

Obrazek

Szczególnie podobały mi się urokliwe wille z pięknymi ogrodami. Urokliwie miejsca.

Obrazek

Obrazek

We wrześniu jest tu bardzo cichutko i spokojnie. W jedynej otwartej knajpce kelner z melancholią w oczach podaje nam kawę, zamieniamy parę słów. Jeszcze krótki spacer i wyjeżdżamy...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 15:43

Każdy, kto choć trochę eksplorował Brač już wie, gdzie teraz jesteśmy.

Obrazek

Nerežišća - kolejna perełka wewnątrz wyspy.

Arena zmagań sportowo - towarzyskich

Obrazek

Idziemy w kierunku dużego kościoła

Obrazek

Z zasady nie opisuję zabytków: nie będę przepisywał przewodników, tutaj chodzi tylko o impresje. Nerežišća była w dawnych czasach stolicą wyspy. Z tamtych czasów zachował się pochodzący z 1545 roku słup sztandarowy.

Obrazek

Obok symbolu władzy taka rzeźba - bardzo sugestywna i zmysłowa:

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 15:51

Dochodzimy do kościoła na szczyt wzgórza. Jest magicznie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak zwykle nie ma w ogóle ludzi dookoła. Zachwycamy się piękną architekturą, detalami z bračkiego kamienia, pięknymi lwami na starych, łuszczących się drzwiach kościoła.

Nerežišća to absolutnie "must see" na wyspie. Malutka w sumie wioseczka a tyle pięknych miejsc!
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 20:00

Ostatni dzień - nie licząc wyjazdowego... Nie ruszamy się z Povlji: oczywiście idziemy pływać.

Obrazek

Obrazek

Żona pruje fale - puszczam ją tak daleko tylko z bojką ratunkową.

Obrazek

Najbliższe otoczenie

Obrazek

Volviakowi też daliśmy popatrzeć ostatni raz na naszą plażę

Obrazek

Co tu napisać? Minęło jak z bicza strzelił. Zresztą byliśmy pewni, że następne wakacje też będą na 100% w Chorwacji, z tym że wtedy w planach był Pelješac... A póki co było trochę smuuuuuutno.

Obrazek

Ostatnio edytowano 03.11.2015 20:11 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 03.11.2015 20:05

Raniutko wstajemy, żeby zdążyć na prom w Sumartinie. Mamy zamiar jechać "na raz" całą drogę - z małą drzemką w aucie po drodze (tylko ja prowadzę). Całe szczęście melancholia z poprzedniego dnia minęła i myślimy już tylko o tym, że już za niedługo będą następne wakacje!

Obrazek

Czas na subiektywne podsumowanie:

1. Nie zamierzam porównywać Hvaru i wyspy Brač - obie są piękne choć miejscami bardzo różne. Może na Braču łatwiej o fajne i niezatłoczone plaże w bezpośrednim sąsiedztwie miasteczek. Jest trochę "luźniej".

2. To był nasz drugi wyjazd, nabraliśmy nieco doświadczenia, poruszaliśmy się sprawniej, mieliśmy też więcej czasu niż na Hvarze. Naprawiliśmy też błąd z poprzedniego roku i pojechaliśmy autkiem z klimą - niebo a ziemia...

3. Nie jest złym pomysłem jechać na przełomie sierpnia i września a nawet na sam wrzesień - jest spokojniej, luźniej, są dojrzałe owoce, a pogoda znośniejsza - na Hvarze upały były niemożliwe (lipiec), auto bez klimy, apartman też bez. Tutaj pełen luksus - tam musieliśmy oszczędzać, tutaj już nie. Różnica w wydatkach? Tam 10 dni i około 5500 zł wydane (krócej, tańszy apartman), tutaj 14 dni łącznie z Plitvicami i ok 8000 zł. na dwie osoby nie żałując sobie niczego.

4. Warto bardzo dokładnie wybrać miejsce pobytu i apartman, najłatwiej posiłkując się po prostu innymi relacjami, google street view i uważnym przeglądaniem stron z ofertami. Povlję polecam każdemu, kto szuka spokoju, łatwego dostępu do czyściutkiego i niezatłoczonego Jadrana a także tym, którzy lubią mieć pod bokiem dobrze wyposażony sklep i 2-3 fajne knajpki. Jak ktoś lubi jest też "większe" miasto: Supetar, zapewne można też znaleźć jakieś miejsca na robinsonady (choć może nie aż tyle jak na wschodnim Hvarze).

5. Zwiedzać też jest co - urocze miasteczka, Vidova, Bol, Blaca i wiele innych atrakcji o których nie napisałem, bo nas tam nie było - ale do znalezienia w innych relacjach... Polecam szczególnie wjechać w środek wyspy i odkryć takie cudeńka jak np. Dol. Podsumowując - Brač jest "uniwersalną" wyspą: dla leniuchów, dla turystów, dla amatorów plażowania. Może tylko nie dla imprezowiczów - ale zawsze Makarska pod bokiem...

6. Dla nas na pewno do powtórki - niezaliczony poważnie Supetar, w ogóle: Sutivan, Bol, Pustinja Blaca, plaże w okolicach Sumartina... Czasami po prostu woleliśmy poleniuchować na "swojej plaży" w Povlji - zgodnie z zasadą, że lepsze jest wrogiem dobrego :wink:
Ostatnio edytowano 16.07.2017 00:24 przez Hercklekot, łącznie edytowano 4 razy
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.11.2015 00:54

"Coś się kończy coś się zaczyna" jakby powiedział Pan Andrzej S. Nadszedł lipiec 2013 roku, spakowaliśmy manatki i ruszyliśmy na podbój wyspy nr 3 czyli Korčuli! Co ciekawe, wcale tego nie planowaliśmy... Na tapecie przez całą zimę był Peljesač, a dokładniej Potočine albo Borak-Dingač. Jak to zwykle bywa "osiołkowi w żłoby dano, w jeden owies w drugi siano..." i nie mogliśmy się długo zdecydować. A to wymarzona kwatera już zajęta, a to "może znajdziemy coś lepszego" itp itd. Koniec końców chyba w kwietniu, kiedy dla mnie jest już deadline i musiałem zgłosić urlop w robocie nie miałem jeszcze pojęcia gdzie pojedziemy.
Priorytety też się zmieniały - byliśmy z żoną bardzo zmęczeni pracą, szczególnie mi jakoś ten początek 2013 dał solidnie w kość. Marzyło mi się miejsce, gdzie tylko parę schodków i już morze, pierwsza linia itp. Wakacje raczej "leżące i plażujące" do góry wentylem, bez napinania się na jakieś maksymalne zwiedzanie, odkrywania fantastycznych zatoczek, zaliczanie kolejnych miasteczek. Po prostu byłem wypluty i chciałem się solidnie pobyczyć nad Jadranem, dobrze zjeść, napić się winka i niczym nie przejmować. I jakoś tak "zupełnie przypadkiem" znalazłem całkiem fajny apartman, w całkiem ciekawym miejscu, wolny w terminie nam odpowiadającym, ale w... Prižbie na Korčuli. Szast prast i po krzyku - zaklepane, jedziemy!
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.11.2015 01:10

Mam nadzieję, że się autorzy nie obrażą, ale jest na forum kilkanaście(...dziesiąt) REWELACYJNYCH relacji z Korčuli, o znacznie większej niż będzie ta moja poznawczej zawartości, z doskonałymi opisami i zdjęciami. Podam linki, bo warto:

ArliJ - Szlakiem korczulańskich plaż

Maslinka - Tęcze Korčuli...

i moja ulubiona :

Marsallah - Korčula 2011 - najlepsze z najlepszych

Oczywiście to tylko trzy wybrane, za to moich ulubionych autorów...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.11.2015 01:50

Trasa Andrychów - Zwardoń - Bratysława - 86-tką przez Węgry -Rédics i obiad w knajpce przy granicy "klękajcie narody, takie dobre" :D dalej Lendava - Mursko Središće (tam wypłata kun z bankomatu Zagrebačka Banka) - wjazd na autostradę w Čakovcu - Posedarje (nocleg tranzytowy), następnego dnia skok - Split i prom do Vela Luka.

Co ciekawego w podróży? Bardzo uśmialiśmy się z różnicy pomiędzy tym co przedstawiał booking.com jako nasz nocleg w Posedarje a stanem faktycznym. Apartman miał wielkość schowka na szczotki a reklamowane "sea view" było malusieńkim skrawkiem Jadrana widocznym chyba z dachu tej "posiadłości". Poza tym nikt za bardzo nie kumał skąd się wzięliśmy i co to w ogóle za rezerwacja... No ale po całym dniu podróży po prostu padliśmy na twarz i rano dalej w drogę. No hard feelings :mrgreen: Od tej pory jak ktoś rzuci hasło "sea view" to dostajemy kolki ze śmiechu na samo wspomnienie. Samo miejsce było do granic możliwości przeludnionym mini-
kempingiem z budynkiem, w którym w podobnych "schowkach na szczotki" mieszkało chyba 30-40 osób, a wszystko to ogrodzone i upchnięte na maksymalnie małym i stromym terenie. Jak ja coś takiego znalazłem? Chyba mnie Bóg opuścił... Zdjęć tej katastrofy nie mam, na PW mogę ostrzec przed tym "rajem" każdego.

Całe szczęście nasz docelowy apartman w Prižbie wynagrodził to wszystko z nawiązką. Ale zanim Prižba to meldujemy się w Splicie i płacimy za najdroższe do tej pory bilety na prom do Vela Luki (chyba źle odmieniam). Co ciekawe nawet prom na Vis będzie tańszy...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.11.2015 14:42

Na promie podziwiamy widoki, ekscytacja taka sama, jak za pierwszym razem. Wypływamy ze Splitu:

Obrazek

Obrazek

Miejscóweczki znalezione, można się zrelaksować... Na początek przy barze, potem wyskoczymy na górny pokład.

Obrazek

Ani się obejrzeliśmy a już koło Hvaru przepływamy - ale widoki!!! Fortica (Španjola) prezentuje się elegancko. Powoli otwiera się też widok na zatokę portową.

Obrazek

Obrazek

Ciekawe pływadełko - to małe czerwone - jakaś zabawkowa łódź podwodna ?

Obrazek

Obrazek

Latarnia na wysepce

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.11.2015 15:08

Zdjęcia takie nierówne kolorystycznie, bo zupełnie niepotrzebnie włączył mi się tryb "żywych kolorów" i z leksza przesadziła maszyna...

Tymczasem dobijamy do Vela Luki

Obrazek

Nie spieszymy się za bardzo - pozwalamy sznurowi aut wyjechać i "wsiąknąć" w wyspę. Spokojnie robimy zakupy w "Tommym". Ciekawostka - w mieście ulice i obale mają numerki a nie nazwy... Tommy jest przy ulicy czterdziestej siódmej :)

Duże zakupy na początku to dobry pomysł, nie trzeba później się martwić, że zabrakło wody albo czego tam... Tak jak pisałem mam zamiar przynajmniej przez pierwsze dni moczyć cielsko w Jadranie i nie ruszać się nigdzie.

Lecimy 118-tką na Blato, a potem odbijamy w prawo na Prižbę. Korčula zaskakuje nas zielenią - jest inaczej niż na Braču i Hvarze. Za Blatem otwierają się ciekawe widoczki

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy w dół ku południowemu wybrzeżu... Przejeżdzamy przez (a raczej nad)Prižbą kierując się w stronę półwyspu Priščapac - tak gdzieś w połowie długości drogi pomiędzy miejscem, z którego cyknąłem ostatnią poniższą fotkę a widocznym dobrze półwyspem jest nasza kwatera. Nawigacja prowadzi w punkt.

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies