Re: 4 dalmatyńskie wyspy wg Hercklekota
napisał(a) Hercklekot » 02.11.2015 15:56
Wieczór spędzamy na "proszonej" kolacji u naszych gospodarzy. Ojciec Ennia grilluje na wysuszonych gałązkach winorośli ryby, Ivana (żona Ennia) zrobiła pyszne sałatki. Od wyjazdu na Hvar trochę podciągnąłem się w chorwackim i mogę też pogadać sobie z dzieciakami i dziadkiem. Popijamy wino i travaricę, Ennio opowiada o niełatwym, ale pięknym życiu na wyspie. Mieszka tu od dziecka...
Oni i pewnie wiele innych rodzin muszą w sumie zarobić w 4 miesiące na cały rok, całe szczęście mają jeszcze dom w Makarskiej, który też na lato wynajmują. Bezrobocie jest spore, niełatwo o dobrą stałą pracę. Tak, nigdzie nie jest lekko, nawet w takim pięknym miejscu.
W mojej głowie zaczyna powoli kiełkować myśl, która w sumie nie daje mi spokoju do dziś. A może by tak na emeryturze, jakiś mały domek... Póki co, to tylko rojenia, ale przeglądam od czasu do czasu ogłoszenia na chorwackim rynku nieruchomości i jakąś na jakąś ruderę na Pelješcu, oczywiście nie przy morzu można by się pokusić. He he he - oczywiście praktyczne strony takiego przedsięwzięcia to już inna sprawa, poza tym faktycznie za cenę normalnego mieszkania w PL (w niedużym mieście) można tu faktycznie nabyć tylko bardzo stary wiejski dom do remontu, z dala od czegokolwiek, często na stoku, bez mediów. Ale to temat na inną opowieść, wracamy na Brač.