Re: 4 dalmatyńskie wyspy wg Hercklekota
napisał(a) Hercklekot » 26.10.2015 12:43
Relacja jest z 2012 roku - wtedy też park "z Tołstojem" nie był jakiś zachwycający
Ja mam jakąś słabość do takich sennych mieścinek, często w interiorze. Na Korčuli podobny klimacik ma Blato (choć jest na pewno o wiele większe i ludniejsze). Selca jest taka poza czasem z tym swoim monumentalnym kościołem, brakiem jakiegokolwiek nastawienia "na turystów" i kompletnym bezruchem w upalne, południowe godziny.
Pamiętam, że wtedy właśnie uzmysłowiłem sobie, że tak naprawdę te chorwackie miasteczka mają mniej mieszkańców niż nasze wsie we wschodniej Małopolsce - a dodatkowo odpływają z nich regularnie mieszkańcy.
Na
tej stronie można sobie sprawdzić, że np. cała gmina Selca - tj. z Povlją, Sumartinem i przyległościami nie ma nawet 2000 mieszkańców, z czego i tak pewnie połowa żyje gdzie indziej (praca). Taki niby duży i wielkomiejski Split ma mniej więcej tyle ludności co Bielsko-Biała, a całe województwo Splitskie (Splitsko-dalmatinska županija) to niecałe pół miliona dusz czyli jakieś 2/3 Krakowa. Niby banał i nic odkrywczego, ale trochę zmienia perspektywę...