Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: 4 dalmatyńskie wyspy wg Hercklekota

Postnapisał(a) anakin » 21.10.2015 12:22

Hercklekot napisał(a):.......

Optymalna byłaby Nerežišća. :wink:
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 21.10.2015 12:23

Za fatalną bazę wypadową do zwiedzania wyspy uznałbym np Sučuraj na Hvarze :mrgreen: Skoro jednak pojawił się temat podróży po wyspie, to pojedziemy na Vidową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 21.10.2015 12:24

anakin napisał(a):
Hercklekot napisał(a):.......

Optymalna byłaby Nerežišća. :wink:

Hehe - no tak, środeczek :lol:
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 21.10.2015 12:35

Vidova Góra była naszym pierwszym celem wycieczkowym. Tego dnia było lekkie zachmurzenie, nie za gorąco, a więc idealny czas na zwiedzanie. Nie wiem, czy już o tym pisałem, ale byliśmy na przełomie sierpnia i września i pogodę mieliśmy naprawdę OK.

Miejsce naprawdę zacne - świetny widok na Zlatni Rat! Samochodem można podjechać naprawdę bardzo daleko do góry, spacerek na szczyt nie będzie męczący nawet dla leniuchów :wink:

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 21.10.2015 12:45

Po wizycie na szczycie usiedliśmy w pobliskiej konobie. Zaraz za nami pojawiła się spora grupa francuskich seniorów, szturmująca Vidovą na piechotę od strony Bolu. Pełna profeska - kijki, buty turystyczne, plecaki etc. Obiecałem sobie, że też wybierzemy się kiedyś w góry gdzieś na kolejnej wyspie w Cro - tak na cały dzień. Spełniło się to za dwa lata (2014) na Visie...
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 21.10.2015 13:58

Hercklekot napisał(a):Zaraz za nami pojawiła się spora grupa francuskich seniorów

U nas w tym roku Francuzi też zapunktowali kondycją fizyczną. Wchodziliśmy do Zmajevej Špilji razem z pewną francuską rodzinką - dobrzy byli nawet bez kijków. :wink:
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 22.10.2015 20:42

Jak widać jest to jakaś prawidłowość - a zatem Vive la France! Po "zdobyciu" Vidowej pogoda poprawiła się na tyle, że postanowiliśmy resztę dnia spędzić na "naszej" plaży blisko zatoczki Ticja Luka. Bardzo zaskoczyło mnie bogate życie podwodne: praktycznie 3 godziny spędziłem z maską i rurką pod wodą. Fantastyczna sprawa: można się poczuć jak w wielkim akwarium! Przeróżne rybki - małe girice, większe dorady, takie, których nie znam z żółtymi kreskami, rozgwiazdy, dziwne "ogórkowate" stwory... Nakręciłem trochę filmów podwodnym aparatem, ale kolory nie te...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 16.07.2017 00:21 przez Hercklekot, łącznie edytowano 2 razy
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 24.10.2015 17:57

Po kąpieli łażąc po plaży zauważyłem dwóch gości, którzy pracowicie rozbijali młoteczkami wyjęte z wody kamienie i grzebali w nich nożami. Ciekawe, czego szukali ? Odpowiedź dostałem od Ennia, naszego gospodarza, który zresztą bardzo wzburzył się, gdy mu o tym powiedziałem. Okazuje się, że byli to... kłusownicy, wydłubujący z tych skałek będące pod ochroną małże(?)-skałotocze, po chorwacku prstaci. Przypomniałem sobie, że na forum była już o tym mowa.
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 24.10.2015 19:05

Następny dzień - wyskakujemy do Selcy. Miasteczko jest większe od Povlji - takie centrum wschodniej części wyspy. Uwagę przykuwa ogromny jak na tak małą mieścinkę kościół, przy którym parkujemy.

Obrazek

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 24.10.2015 19:14

Świetny jest ten bracki biały kamień - wokół wszystko jest z niego: kościół, trotuar, a z tyłu kościoła postumenty, na których stoją popiersia zasłużonych dla chorwackiej niepodległości: Franjo Tuđman, Hans-Dietrich Genscher, Alois Mock (w końcu to Niemcy i Austriacy bardzo wsparli młode chorwackie państwo).

Obrazek

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 24.10.2015 19:42

Jest też akcent polski - pomnik Jana Pawła II,

Obrazek

i rosyjski - park Tołstoja

Obrazek

Tak w ogóle miasteczko robi fajne wrażenie, będziemy wpadać tu z rana na targ...

Obrazek
Mikromir
Koneser

Postnapisał(a) Mikromir » 26.10.2015 10:43

Hercklekot napisał(a): park Tołstoja

Ten park w Selcy mocno mnie rozczarował w tym roku - zaśmiecony, zapuszczony i pełen komarów... :|
Właściwie cała Selca w moim przewodniku była nieco... :roll: podkoloryzowana, może stąd moje lekkie rozczarowanie. Ale kilka zakamarków miało swój urok, a ten "za duży" kościół też zrobił na mnie wrażenie. Fajna też jest mniejsza świątynia Gospy od Karmena. Niestety, na targ nie zajrzałam. :( No i mimo wszystko ten swojski klimat miasteczka w głębi wyspy - bez nadmiaru turystów, z lokalsami siedzącymi w knajpce przy kościele - bezcenny. :)

A propòs morskich kłusowników - paskudy po prostu. :x
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 26.10.2015 13:43

Relacja jest z 2012 roku - wtedy też park "z Tołstojem" nie był jakiś zachwycający :D Ja mam jakąś słabość do takich sennych mieścinek, często w interiorze. Na Korčuli podobny klimacik ma Blato (choć jest na pewno o wiele większe i ludniejsze). Selca jest taka poza czasem z tym swoim monumentalnym kościołem, brakiem jakiegokolwiek nastawienia "na turystów" i kompletnym bezruchem w upalne, południowe godziny.
Pamiętam, że wtedy właśnie uzmysłowiłem sobie, że tak naprawdę te chorwackie miasteczka mają mniej mieszkańców niż nasze wsie we wschodniej Małopolsce - a dodatkowo odpływają z nich regularnie mieszkańcy.
Na tej stronie można sobie sprawdzić, że np. cała gmina Selca - tj. z Povlją, Sumartinem i przyległościami nie ma nawet 2000 mieszkańców, z czego i tak pewnie połowa żyje gdzie indziej (praca). Taki niby duży i wielkomiejski Split ma mniej więcej tyle ludności co Bielsko-Biała, a całe województwo Splitskie (Splitsko-dalmatinska županija) to niecałe pół miliona dusz czyli jakieś 2/3 Krakowa. Niby banał i nic odkrywczego, ale trochę zmienia perspektywę...
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 30.10.2015 10:16

Po wizycie w Selcy wpadamy jeszcze na chwilę do Sumartina - miasteczko nie robi na nas jakiegoś oszałamiającego wrażenia: jest najmłodsze na wyspie, przypływa do niego prom z Makarskiej (tak będziemy wracać). Robimy niewielkie zakupy na straganie z zieleniną, siedzimy na kawie w kawiarni przy porcie. Cisza, spokój, nic się nie dzieje...

Obrazek

W drodze do domu stajemy jeszcze w fajnym punkcie widokowym na Sumartin.

Obrazek

Po powrocie do Povlji pałaszujemy słodziutkie figi i wio na plażę...

Obrazek
Ostatnio edytowano 30.10.2015 10:56 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Hercklekot
Cromaniak

Postnapisał(a) Hercklekot » 30.10.2015 10:25

Następny dzień do wczesnego popołudnia plażujemy, korzystając z pięknej pogody, a na obiad wybieramy się do "Hacjendy" - położonej przy głównej drodze przecinającej wyspę niedaleko zjazdu do Povlji. Odkryliśmy i obwąchaliśmy ją sami jeszcze wracając z Vidowej, a Ennio potwierdził, że faktycznie dobre jedzonko mają. Przed obiadem wpadamy jeszcze w okolice kamieniołomu - to po drodze. Tutaj wydobywa się słynny bracki kamień.
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies