Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak
Re: 4 dalmatyńskie wyspy wg Hercklekota

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 26.09.2015 23:49

Rastoke traktujemy ulgowo-odpoczynkowo. Jemy dobry obiad w knajpce, oglądamy wodne młyny i delektujemy się chłodniejszym i wilgotnym, trochę już górskim powietrzem. Czas goni - trzeba zdążyć na kwaterę w Plitvicach. Ruch jest spory, nie jedziemy już autostradą i na miejsce docieramy stosunkowo próżno wieczorem.
Rano pakujemy plecaczki i jedziemy do Plitvic. Zostawiamy autko gdzieś na ogromnym leśnym parkingu - straszny labirynt, po powrocie znalezienie auta zajmie nam pół godziny... Turystów jest sporo dlatego decydujemy się na początek na pieszy spacer, nie na stateczek. Gdy docieramy nad lazurowo-błękitne wody szczęki nam opadają. Tutaj Ponbócek sobie poużywał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czystość i kolor wody oraz ilość pływających w niej ryb oszałamia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 27.09.2015 00:11 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2015 00:07

Bardzo chętnie poczytam i pooglądam :)

Fajnie, że wróciłeś :)
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 27.09.2015 00:14

Witam serdecznie ponownie. Dzięki Maslinko...
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 27.09.2015 00:32

Nie pamiętam już dokładnie, ale pierwsza część trasy (do wodospadów) zajęła nam jakieś 2 godziny. Byliśmy trochę jak w transie. "Ochy" i "achy" co chwilę. Spodziewaliśmy się, że będzie fajnie, ale wycieczka okazała się po prostu niesamowita!
Ścieżką szliśmy sobie praktycznie sami, co jakiś czas mijały nas stateczki. Witamy w raju!

Obrazek

Obrazek

Ścieżka odczuwalnie zaczęła piąć się w górę, a widoki zapierały dech w piersiach. Nagle zrobiło się też dość tłoczno - dochodzili turyści z wejścia koło wodospadów i ci, którzy w wyprzedzili nas płynąc stateczkiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 27.09.2015 00:50

Upał daje się we znaki - robimy sobie przerwę na popas. Pamiętam to dokładnie, bo wtedy po raz pierwszy napiłem się kupionego w budce mojego ulubionego chorwackiego piwa Velebitsko. Ożujsko i Karlovačko przy nim się chowają. Niestety to mały browar i nie jest szeroko dostępne. Pokrzepieni ruszamy dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 27.09.2015 01:01

Dość gęsto musiałem się tłumaczyć ludziom oglądającym te zdjęcia później w albumie - "podkolorowałeś to w jakimś programie..." itp. Nie wierzycie? Pojedźcie, zobaczcie na własne oczy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 20.10.2015 15:36 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 29.09.2015 10:28

-

Było w obserwowanych :mrgreen:
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.09.2015 11:32

Twoja przerwa splotła się z moją i dzięki temu mogłam dzisiaj jednym haustem całość nadrobić :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 29.09.2015 15:48

Hercklekot napisał(a):Dość gęsto musiałem się tłumaczyć ludziom oglądającym te zdjęcia później w albumie - "podkolorowałeś to w jakimś programie..."

Ja tak miałem oglądając te zdjęcia w necie. :lol:
Na żywo kopara opadła mi już całkowicie. :oczko_usmiech:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 20.10.2015 01:11

anakin napisał(a):
Hercklekot napisał(a):Dość gęsto musiałem się tłumaczyć ludziom oglądającym te zdjęcia później w albumie - "podkolorowałeś to w jakimś programie..."

Ja tak miałem oglądając te zdjęcia w necie. :lol:
Na żywo kopara opadła mi już całkowicie. :oczko_usmiech:

Do tych zdjęć używałem tylko filtra, staram się też jak najmniej ingerować w zdjęcia podczas obróbki. W Plitvicach natura bije wszystkie fotoszopy :oczko_usmiech:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 20.10.2015 01:37

Patrząc na mapkę i zegarek zdecydowaliśmy, że nie zrobimy pełnej trasy wkoło jezior na piechotę i skrócimy ją sobie trochę przepływając statkiem na drugi brzeg. Niestety - pomysł bym chybiony, ponieważ na przystani kłębił się ogromny tłum ludzi. Po ponad godzinie oczekiwania dotarliśmy w nowe, ciekawe miejsca. Niestety nie byliśmy już prawie sami... Znaleźliśmy się w środku dużej, bardzo rozciągniętej grupy młodych ludzi - najpewniej Rosjan. Cóż - nie mam uprzedzeń do żadnej narodowości, ale tutaj Bracia Słowianie dali nam w kość. Było głośno, niezbyt trzeźwo, było przepychanie się na wąskich drewnianych kładkach itp. Postanowiliśmy puścić ich przodem, niestety z tyłu napierały kolejne grupy turystów. Chcąc nie-chcąc ruszyliśmy dalej. Pomimo tych niedogodności było dalej cudnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnia część trasy była najpiękniejsza: nie było już wysokich wodospadów, tylko szmaragdowe jeziorka, zatopione pnie, jakoś tak "fantasy" jak u Sapka - "Pani Jeziora" te klimaty, magicznie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 20.10.2015 03:16 przez Hercklekot, łącznie edytowano 2 razy
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 20.10.2015 02:08

Kończymy wycieczkę w tym samym miejscu, w którym zaczęliśmy. Czeka nas jeszcze ładny kawałek piechotą do parkingu. Po drodze zamieszanie - jakaś starsza Pani zasłabła (jest bardzo gorąco), ktoś próbuje cucić, ktoś sprawdza puls... Całe szczęście w oddali słychać już sygnał karetki.

Szukanie samochodu w labiryncie leśnego parkingu zajmuje nam koszmarnie dużo czasu. Zawsze od tej pory w podobnych okolicznościach zabieram z sobą GPSa z zaznaczoną pozycją samochodu.

Nocleg mamy w okolicach Korenicy - gospodyni w naszym wieku (35-40), bardzo miła i bezpośrednia. Wyskakujemy jeszcze do miasteczka na kolację i wracamy. W międzyczasie wraca też mąż naszej gospodyni, na stole pojawia się flaszeczka śliwowicy... Zapada wieczór, jest chłodniej - na wschodzie czernieją wysokie góry: to już Bośnia. Ana opowiada o tym jak przetrwali najtrudniejsze czasy w czasie wojny w latach 91-95, o budowie domu i niełatwym życiu w mieszanej chorwacko (ona)-serbskiej(mąż) rodzinie. Dziwi się, że sporo wiemy o tym co tu się działo - akurat trafiła na moje hobby czyli najnowszą historię. Kończymy posiedzenie gdzieś o drugiej w nocy. Rano - kurs Split i na prom.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 20.10.2015 02:55

Raniutko zrywamy się rześcy - jedziemy "starą drogą" w kierunku na Knin. Chłoniemy widoki: pustkowia, gdzieniegdzie jeszcze ruiny spalonych domów. Przypominam sobie obrazki z oglądanego na youtube filmu "The Death of Yugoslavia" i reportaże Mellera z Krainy... Całe szczęście ten czas już minął ale sądząc z opowiadań Any dalej lekko nie jest, nienawiść siedzi w ludziach jak zły cierń.
W Splicie bez kłopotu znajdujemy nasz prom, odbijamy
Obrazek
i po całkiem przyjemnym rejsie lądujemy w miejscowości Supetar:
Obrazek
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 20.10.2015 03:09

Robimy jakieś szybkie zakupy i lecimy dalej, bo cel znajduje się na północno-wschodnim, przeciwległym wybrzeżu wyspy. Povlja... CUDOWNA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 20.10.2015 11:12

Hercklekot napisał(a): cel znajduje się na północno-wschodnim, przeciwległym wybrzeżu wyspy. Povlja... CUDOWNA!

:D :D
Brzmi interesująco.
Lubię Povlję. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

4 dalmatyńskie wyspy - Hvar, Brač, Korčula i Vis - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies