Gdańsk stoczniami i portami stoi, ale największą firmą regionu jest Lotos.
Wrzeszcz to jedna z najstarszych dzielnic Gdańska, wyróżnia ją charakterystyczna architektura.
Gdyby na dachu była dachówka, kościół prezentowałby się znacznie lepiej.
Czerwona cegła to jest to !
Dzisiaj nowe wypiera stare
Ciekawostka
Nazwa "Wrzeszcz" pochodzi od dawniejszych nazw Wrest i Wrzost, która z kolei oznacza wrzos, niegdyś na tych terenach istniał las z wrzosowiskiem.
Mieszka tu około 52 tys. ludzi.
Z Wrzeszcza bedzie się można dostać Koleją Metropolitarną do lotniska i dalej do Gdyni i lotniska w Babich Dołach.
Dumą Gdańska od niedawna jest znany chyba wszystkim stadion.
Moja praca pozwala mi wchodzić tam, gdzie większości nie wolno.
Miałem przyjemność stanąć na środku murawy, na stadionie nie było żywej duszy. Niesamowite uczucie.
Mój ulubiony most
W Gdańsku ze względu na Euro2012 ma miejsce wiele inwestycji.
Na zdjęciu budowana nowa droga wraz z mostami z lotniska do stadionu ( fragment przy samym stadionie), dzisiaj leją już asfalt w tym miejscu i są gotowe filary wiaduktów drogi, którą będzie można pojechać wzdłuż stadionu do tunelu pod Martwą Wisłą.
Widok z mostu na Przymorze i Zaspę.
Przymorze.
Czyli moja dzielnia
Ciekawostka
Przymorze zamieszkuje około 48 tys mieszkańców a nazwa pochodzi od Primore, dawniej wieś wzmiankowana w 1279 roku.
Brzmi jakoś tak po chorwacku
Można wpaść na najwyższe piętro któregoś z falowców ( tak jak ja to zrobiłem ) i pstryknąć kilka fotek z ogólnodostępnej galerii.
Perspektywa kłamie, to naprawdę Hel i naprawdę około 27-28 km !
W następnej odsłonie popatrzymy na 3miasto z "Pachołka", to kolejny punkt widokowy