Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

3miasto i nie tylko.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.02.2012 13:00

kaszubskiexpress napisał(a):W kolejnej odsłonie zdjęcia lotnicze.

Ciekawe...poczekam.
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 08.02.2012 13:08

kaszubskiexpress napisał(a):Obrazek

Piłat z Herodem chyba razem mieszkali. 8O
Nie wiem czy to coś znaczy :?:

pzdr :wink:
kozulka
Cromaniak

Postnapisał(a) kozulka » 08.02.2012 20:23

longtom napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Obrazek

Piłat z Herodem chyba razem mieszkali. 8O

pzdr :wink:

Oczywiście, że znaczy!!!
Jak odwiedzisz Piłata i Heroda, to możesz liczyć tylko na wniebowstąpienie :roll:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.02.2012 22:03

weldon napisał(a):Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że ty jakiś sentyment do tych Kaszub czujesz, ze szczególnym uwzględnieniem Wejherowa ;)

Piotrze tu się urodziłem, tu dorastałem, to jak mam nie mieć sentymentu :?: :wink:

weldon napisał(a): jak wiem, w przeszłości nie grzebiesz za bardzo jednocześnie, co mi się zdarza, to pozwolę sobie skorzystać z okazji

Lubię gmerać w starych zdjęciach, w części o Gdyni było tego sporo, samego Wejherowa też jest bardzo dużo, ale fajnie, że urozmaicacie wątek tymi starociami. 8)

Jacek S napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):W kolejnej odsłonie zdjęcia lotnicze.

Ciekawe...poczekam.

Jeszcze tylko chwilka i będą.

longtom napisał(a):Piłat z Herodem chyba razem mieszkali. 8O

Po kaszubsku se po mordzie dali i było gicio :P

kozulka napisał(a):możesz liczyć tylko na wniebowstąpienie :roll:

Obiecanki i te drugie :lol: 8)

8)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.02.2012 23:23

To kończmy to Wejherowo :lol:

Zespół szkół jakichś tam :P i tak pewnie nikogo nie interesuje jakich :P
Obrazek

Straż pożarna i jej "Akwarium"
Obrazek

Obrazek

Tu wziąłem I komunię............kurde jeszcze trochę i zacznę wklejać fotki ze swojej sypialni. :D
Obrazek

Tak to wyglądało w 1911 roku.
Obrazek

Widzisz Piotr ja też potrafię :wink:

Wejherowski dworzec kolejowy. Czas miedzywojenny.
Obrazek
Zdjęcie ze strony wolneforumgdansk.pl

I znacznie wcześniej
Obrazek

Wejherowo zyskało połączenie kolejowe z Gdańskiem i Słupskiem już w 1870 roku.

CDN

8)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.02.2012 23:59

Kilka zdjęć lotniczych, to fantastyczne móc oglądać ścieżki, po których się chadzało z góry i nie mam na myśli zdjęć satelitarnych.

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony http://www.skyscrapercity.com a zdjęcia są autorstwa Wiesława Stępnia.
Szacun dla gościa.

Rynek, po którym spacerowaliśmy przez ostatnich kilka dni.
Obrazek

Widok z drugiej strony.
Obrazek

Na tej fotce widać część lasu z Kalwarią Wejherowską.
Obrazek

Tutaj widać kapliczkę w towarzystwie gołych drzew.
Obrazek
To to samo miejsce :P z lądu:
Obrazek

Na tym zdjęciu w górnym, lewym rogu widać polanę. Tam jeżdżąc na rowerze robię sobie przerwę i patrzę na panoramę miasta ( chociaż tego nie widać, to na samej górce jest dość wysoko ).
Obrazek

W tle widać Redę.
Obrazek

Tutaj widać park, z prawej strony, na dole Pałac Przebendowskich. W prawym, górnym rogu widać stadion wejherowskiego Gryfa, który na tym obiekcie ogrywał "wielkich".
Obrazek
Czyli to:
Obrazek

Wejherowski szpital, siostrzany projekt jest na gdańskiej Zaspie.
Obrazek

Szeroki plan.
Obrazek

Na tej stronie http://www.skyscrapercity.com mieszkańcy takich miast między innymi jak:
Rybnik
Lublin
Gdynia
Bydgoszcz
Katowice
Tychy
Głogów
Piła- super fotki :P
Odnajdą swoje znajome klimaty :P

Do przejrzenia jest dziesiątki stron, więc każdy może odszukać tam swoje miasto i popatrzeć na "siebie" z góry.

Dobrej zabawy.

8)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2012 09:51

kaszubskiexpress napisał(a):Tutaj widać park, z prawej strony, na dole Pałac Przebendowskich. W prawym, górnym rogu widać stadion wejherowskiego Gryfa, który na tym obiekcie ogrywał "wielkich".
Obrazek

A co to za obiekt znajdujący się dokładnie w połowie drogi pomiędzy Pałacem Przebendowskich a stadionem wejherowskiego Gryfa (na tej linii) ?
Amfiteatr?

Myślałem, że to Ty będziesz latał.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.02.2012 10:58

Jacek S napisał(a):
twister07 napisał(a):
Jacek S napisał(a):
Myślałem, że to Ty będziesz latał.

Ty też to tak odebrałeś? Czuję się oszukana..... :roll:

Nie chciałem aż tak dosadnie...ale rozczarowany tak.
Liczyłem na jakąś historię.

Czepiacie się :evil:

Wieczorem Kaszuby.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 09.02.2012 13:52

Fajnie było powłóczyć się po tym mieście i odświeżyć pamięć 8)

Wejherowo i inne miasta i miasteczka na północy . . . pewnie pora na odświeżający spacer :wink:

Czekam na Kaszuby

Pozdrawiam
Piotr
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 09.02.2012 19:37

ja tam jestem mega zadowolony ... jest co i gdzie planować, dzieciom można conieco pokazać, a i gościom ze Śląska przy wódce również ...

tyle, że ja nie znam nikogo ze Śląska w sumie :@/
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.02.2012 19:47

piotrf napisał(a):Czekam na Kaszuby

Już robię. :D

Krystof napisał(a):tyle, że ja nie znam nikogo ze Śląska w sumie :@/

:P :P :P
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.02.2012 23:08

Moje Kaszuby :P
Kaszuby wg J.Mordawskiego 1999.png
Obrazek

Nasza wyprawa po Kaszubach będzie dość chaotyczna, tzn że będziemy skakać po różnych miejscach.
Hotel Wieniawa w Rekowie:
Obrazek
Lokalizacja.
Obrazek

Pałac Below w Sławutówku:
Obrazek
Lokalizacja.

Obrazek
Można tu uprawiać sporty wodne, mimo że akwenik naprawdę malutki.
Obrazek

Obrazek

Dobre miejsce na przerwę w podrózy.
Obrazek

Widok na Bursztynię w Pucku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To barwy Kaszubów:
Obrazek

CDN

8)
kozulka
Cromaniak

Postnapisał(a) kozulka » 10.02.2012 00:00

Krystof napisał(a):
ja nie znam nikogo ze Śląska w sumie :@/

hahaha ja znam i mogę Cię zapoznać :lol:
poljako_poljako
Croentuzjasta

Postnapisał(a) poljako_poljako » 10.02.2012 00:09

Krystof napisał(a):ja tam jestem mega zadowolony ... jest co i gdzie planować, dzieciom można conieco pokazać, a i gościom ze Śląska przy wódce również ...

tyle, że ja nie znam nikogo ze Śląska w sumie :@/

Jak to? No co Ty?
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.02.2012 11:31

Wszystkiego dobrego Gdynio !!!
Obrazek
Zdjęcie ze strony trojmiasto.pl

Równo 86 lat temu, 10 lutego 1926 roku Gdynia uzyskała prawa miejskie. Nie była to data przypadkowa - dokładnie sześć lat wcześniej generał Józef Haller dokonał zaślubin Polski z morzem.

W 1920 roku, dzięki zapisom Traktatu Wersalskiego, Polska odzyskała dostęp do morza, nie miała jednak portu wojennego (i handlowego) z prawdziwego zdarzenia, który mógłby stanowić alternatywę dla Wolnego Miasta Gdańska. Tę rolę spełnić miała właśnie Gdynia.

Pamiętam, gdy byliśmy na wycieczce szkolnej w Oceanarium (1981 rok), do naszej wychowawczyni podeszła jakaś nauczycielka ze swoją grupą chyba ze Śląska i zapytała się, gdzie może znaleźć jakieś zabytki, żeby pokazać dzieciom. Nasz opiekunka tylko się uśmiechnęła i powiedziała jej, żeby w przyszłości lepiej się przygotowywała do takich wycieczek, bo to miasto jest prawdopodobnie w jej wieku a ona raczej by się obraziła gdyby ktoś ją nazwał zabytkiem. Kobieta na tę uwagę zareagowała jakimś dziwnym bełkotem a my mieliśmy ubaw.

8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska