napisał(a) weldon » 11.01.2012 11:30
Jacek S napisał(a):A forty?
Kurde, ale z was trzeba ciągnąć ...
Jakie forty?
W tej skali, co oglądałem, to ten francuski jest jakiś ... kilometr w linii prostej.
Może półtora.
A tego:
Podczas tych prac zdarzyła się najbardziej chyba niezwykła historia, jaką w kontekście nowozakładanego cmentarza można sobie wyobrazić. Jeden z buldożerów odsłonił bowiem ludzkie kości, które zostały zidentyfikowane jako należące do żołnierzy francuskich z okresu napoleońskiego. Oznaczało to nie mniej nie więcej tylko tyle, że miejsce, które wybrano na cmentarz dla francuskich żołnierzy pełniło identyczną funkcję półtora wieku wcześniej. Autorzy projektu przysięgali, że nie mieli o tym pojęcia. Nikt zresztą chyba nie miał.
... przecież nie wymyśliłem ...
Ciekawe dlaczego już w latach 40-tych:
Cmentarz zaczął wypełniać się krzyżami i muzułmańskimi stelami nad grobami francuskich żołnierzy z Afryki Północnej.
Co widać na twoich zdjęciach.
I to nie jest mowa o okresie nazistowskim, tylko o czasach, kiedy działał tam zespół projektowy Adama Haupta, tego samego, co pomnik Bohaterów Westerplatte projektował.
Cholera,
kaszubski zachody słońca w morskich falach pokazuje,
a takie fajne rzeczy pomija
PS wyczytałem, że ten cmentarz położony jest "Przy drodze z Gdańska na Suchanino, wysoko na morenowej skarpie" - stąd ta Morena