grax napisał(a):Odswiezam temat.
Mam pytanie ktory wariant byscie wybrali ?
przez Niemcy->Austrie->Slowenie
czy Czechy->Austrie->Slowenie i cala Polske...
Pierwszy szybszy moim zdaniem ale wiecej km..ze 2000km wyjdzie mi.
drugi mniej ale przez Polske chyba strace czasu na te drogi i Czechy tez takie sobie.
Jak jechac?
Ja jestem z północnej wlkp i w tym roku jechałem do Orebić-a.
Według mnie mam fajną w miarę szybką i spokojną trasę przaz PL dla Ciebie.
Z Kołobrzegu pojechałbym tak: Białogard,Połczyn,Czaplinek,Mirosławiec,Wieleń ja w tym mieście startowałem
dalej Drezdenko,Skwierzyna,Świebodzin,Sulechów,Zielona G.,Nowa Sól,Kożuchów,Bolesłwiec,Zgorzelec,Zawiadów przejście graniczne
dalej Liberec czechy i tu już dobijasz do drogi ekspresowej i autostrady na Pragę dalej autostrada do Brna dalej na Wiedeń i tu po stronie austryjackiej budują nową autostrade troche jest ograniczeń ale raczej jest ok.kawałek i jest się we Wiedniu dalej autostrada Graz,Maribor zjazd bodajże 226 na Mureck,Lenart, Ptuj (objazd płatnego odcinka w słowenii). Dalej autostrada do końca Ravca no i dalej na Dubrownik potem zjazd na Ston i Korcule i jazda półwyspem ok. 70km. do Orebić (od zjazdu z autostrady jazda w stronę półwyspu i po półwyspie ciągnie się jak "flaki" trwa wieki.
Po kraju tą trasą masz mało wiele spokój jedziesz cały czas na dół nie odbijasz w bok, paliwo tańsze przed Bolesławcem fajne knajpki. Na trójce od Skwierzyny masz we wszystkich wymienionych miastach obwodnice.
Przez niemcy jak się uda to nie ma korków na pd, a jak nie to stracisz nawet do 2h no i kilometry.
Za tunele w austrii trzeba płacić no i zdarzają się korki przed bramkami.
Od siebie Tą trasą jestem ok. 3,5 h na granicy, kilka razy już jechałem. A od granicy ok. 30 km bez większych serpentyn jesteś już w Libercu na dwóch pasach.
Jechałem przez Boboszów,Jakuszyce to niestety trzeba przebić się srpentynami przez góry, a tu mało wiele równo i szybko.
Ja od siebie miałem do Orebić ok. 1700km.