Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 05.08.2016 09:01

mysza73 napisał(a):
...Zarezerwowałam najtańsze, a więc i najmniejsze :wink: autko, typu Fiat Panda lub podobny,
a dostaliśmy Forda Focusa kombi, bo małych zabrakło :oczko_usmiech: ...

No wiesz, jak kobitka zobaczyła Twój zapas princessy kokosowej :mrgreen: ...
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 05.08.2016 16:40

Fajnie jest... 8)
Tytułnormalniezarąbistypoprostu... :wink:
Jedźmy dalej bo w klimat wpadłem... :D
ajdadi
Weteran
Re: 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy.....(nad tytułem pracu

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 05.08.2016 17:12

tony montana napisał(a):Nie znam Miliny - daj linka, gdzie ją pokazywałeś :boss:

No było przecież...tak z dwa lata temu... :boss: :papa:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 05.08.2016 17:16

Hej, Tony! Będę zaglądał, pooglądam znajome kąty :). Widzę, że na Balos dotarłeś jednak statkiem, nie autem.
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 05.08.2016 20:21

Będę zaglądał i ja :hut:
Z greckiego słonka jeszcze nie ostygnąłem, a i Kreta wciąż kusi :D
Ale muszę mieć mocne argumenty, żeby pojechać tam moim maleństwem :wink:
Samoloty nie dla mnie :oczko_usmiech:
Więc dawaj dalej :D
Pozdrawiam :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2016 20:31

kmichal napisał(a):... kilka lat temu byliśmy bliscy wyjazdu na Kretę a nasza kwatera miała być w Kolymbari ... :wink: ... zresztą może jeszcze kiedyś tam dotrzemy ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Między nami - Kolymbari to raczej ...dziurka ;) jak nasze Maleme zresztą, plaża tam niespecjalna....

-Katka- napisał(a):Właśnie wróciliśmy z Krety. Mieszkaliśmy tym razem obok Georgioupolis ( parę lat temu obok Heraklionu ).
Rejs na Balos i Elafonissi bardzo nam się podobało.
Z miasteczek najbardziej chyba Rethymon.
Chętnie wrócę na Kretę i obejrzę, poczytam :-)

Koło Georgiopoulis byliśmy ostatniego dnia na plaży (1,5 od miasta w kierunku Rethymno), pas tych piaszczystych plaż (z 15km) jest super, no i widok na góry z nich

Oczywiście Elafonissi i Balos to inna półka, ale raju nie można mieć za oknem hotelu ;(

A byliście na Falassarnie? (warto)

Mi też się bardziej podoba Rethymno niż Chania czy Iraklion

:papa:

mysza73 napisał(a):No nie chcesz chyba powiedzieć, że te 2 km po bułeczki jeździłeś autem ... 8O :roll: :lol:

A jednak.... space "in the middle of nowhere" po ulicy i remontowanym chodniku przy żarze nie jest specjalną przyjemnościa
Wole spacerować tam, gdzie jest ładnie, no po plaży czy miasteczku w górach :)

Sara76 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Z założenia bowiem chcieliśmy ... mieć auto na jakieś zakupy w pobliskim Lidelku (4 km od nas w Platanias), czy poranne bułki w pobliskiej Pasticerii (2 km od nas)

No nie chcesz chyba powiedzieć, że te 2 km po bułeczki jeździłeś autem ... 8O :roll: :lol:

Tony ma dużą fantazję, więc kto go tam wie... :mrgreen:

No, ale nie aż taką ;)
hihih

paw_el napisał(a):Powiem tak. Początek jest ciekawy :mrgreen: zobaczymy co będzie dalej :oczko_usmiech:

Dalej..... to już lepiej nie będzie ;) hehe
zapraszam!

maslinka napisał(a):Zrobiłeś mi smaka, poproszę tę repetę :P

Hotel wygląda bardzo sympatycznie i kameralnie :)

Wy z Ł. w końcu wybralibyście się jakim samolotem do jakiej Hiszpanii czy Grecji! :)

Buber napisał(a):Hej - Hej !
Widzę, że byłeś na słynnej plaży Szatana.
Uff ...też miała być Kreta w tym roku ... ale nie wyszło, wiec tym bardziej się cieszę, że pozwiedzam z Tobą.
Oczywiście jak zwykle, liczę na piękne zdjęcia :D .

Byłem na Seitan Limani i ...nie byłem.... szczegóły później.... generalnie mieliśmy grubego stresa po zjechaniu w dół - jazda jest tam KARKOŁOMNA, a w paru miejscach już jeździłem....

mysza73 napisał(a):No nie chcesz chyba powiedzieć, że te 2 km po bułeczki jeździłeś autem ... 8O :roll: :lol:

figusek napisał(a):Też mnie to zastanowiło :D :D :D

Jeździłem autem, to w końcu nie Cro ;) gdzie w takiej Splitskej wszędzie blisko ;0

Krystof napisał(a):Kurna, no przecież auto nie będzie stygło przy domu, jak się chłopina na nie wykosztował! A to nie są, Drogie Panie, tanie rzeczy... :D

Tej - Tonny - ale woda syfna strasznie, czyż nie? :papa:

Krzysiu dziękuję za wsparcie, bo już mnie CZIKI osaczyli.... ;)

Auto drogie, kulosy już nie te...

Krzysiu - woda SYF fakt, jak w całej tej Grecji :) szczególnie na Balos czy Eli

hihihi
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2016 20:45

mysza73 napisał(a):
Krystof napisał(a):Kurna, no przecież auto nie będzie stygło przy domu, jak się chłopina na nie wykosztował! A to nie są, Drogie Panie, tanie rzeczy... :D

No zauważyłam, że w tej Grecyji te auta jakieś drogie :roll: (a tak jakby w przyszłym roku mam plan się tam wybrać :wink: )

No, 240 JURO za tydzień za małe gawno HU....daj i10....
to na Kanarkach miałem Corsę za 130 Euro za 10 dni (zimą fakt!)

krispinus napisał(a):Wielki szacun Tony za mapki.

Dla mnie taki przekaz, jest idealny.

Dobre zdjęcia, wartościowa treść i przybliżenie lokalizacji w formie map... nic dodać, nic ująć - taka forma pozwala maksymalnie użyć wyobraźni, a wspólna podróż nabiera całkiem innego, lepszego wymiaru.

Super :!:

Będę wiernym śledzącym :wink: :papa:

Dzięki Dobry Człeku za miłe słowo....
Staram się, aby każdy coś wyciągnął z relacji - nie tylko fotki, ale też jakieś praktyczne szczegóły, gdzie fajna plaża, a gdzie taka sobie, co ile kosztuje, jakie odległości etc...

kulka53 napisał(a):Dołączam rzecz jasna do grona.... :wink:
Nie tylko zapowiada się ciekawie, ale na pewno tak będzie :idea: , a do tego ta cudowna Grecja...

8)

Aaaaa no i extra te widoczki zza okna samolotu :idea:

Grecja - prima sort, mój trzeci pobyt, ale chyba czas na znów coś innego.... marzy mi się znów Hiszpania i Portugalia, ale to na razie odległa sprawa, marzy mi się też CRO!

Te ich wyspy i półwyspy są tak fajne, że i nawet te niezbyt wyraźne fotki z samolotu ROBIĄ!

beagm napisał(a):Hejka.
Tony - uwielbiam Twoje zdjęcia więc zasiadam i oglądam.

o! dziękuję, jestem zaskoczony, bo ja tam swoich fot nie uważam za jakieś wybitne, ale po swojemu staram się pokazać co widzę i jak widzę :)

Potter napisał(a):Właśnie takie mniej więcej kamyczki nasypali mi 2 tygodnie temu do ogródka ... Ty wiesz ile ja za nie zapłaciłam ?
A mogłeś mi przywieźć :P ...

Relacja się ZAPOWIADA ... Będę :mrgreen: .

Trzeba było POPROSIĆ, to bym Ci za STÓWĘ przytargał paręton :mrgreen:

piekara114 napisał(a):
Co mi się wydaje, że na kolejny odcinek trzeba będzie poczekać :roll:

Postaram się dziś (jeśli dam radę) albo jutro coś dorzucić :)
Malta stoi - ale ją też obiecuję skończyć !! :)

Mikeee napisał(a):i ja też dołączam do watahy. Kreta wciąż przede mną, dlatego cieszę się na kolejna relację, z której będę mógł czerpać.

coś mi się wydaje, że zmieniłeś sprzęt do focenia...
pozdrawiam,
M

Jeśli Kreta jeszcze wciąż przed Tobą to .... ZAZDROSZCZĘ.... piękna wyspa, oczywiście ... fragmentami ;0

Tak, sprzedałem Sony, kupiłem Fuji z dwoma obiektywami (ale już Malta "chodzi" na Fuji)

mysza73 napisał(a):Jeśli tą Panią jestem ja :mrgreen: , to nie w Vieste, tylko w okolicach Gallipoli przez pierwszy tydzień, a potem przez tydzień w okolicach Monopoli :oczko_usmiech: .
Do Vieste nie dotarłam, niestety, bo i mnie rodzinka równo pacyfikowała na tym wyjeździe :roll: :wink:

No i co nam po tym Gallipoli i Monopoli (czy tam dużo PIJĄ???)
jak NIE MA RELACJI W OGÓLE!!!!

I łazienka nie jest ŻADNYM usprawiedliwieniem!!!

Mycha - DO ROBOTY!! APULIA CZEKA

Krystof napisał(a):ło Jezu, to jeszcze dalej!
fajnie, mieliście piękną wodę, nie to co na Krecie... :smo:

Potwierdzam, w Apulii ŁADNA woda, nie taka jak na Krecie ;0

marze_na napisał(a):Spróbuj zarezerwować na Sycylii :roll: . 45 euro jak promocję ustrzelisz - stawka oczywiście za dzień, z pełnym ubezpieczeniem.

Dawaj Tony tą Kretę. Jak całe lata planowałam, że wrócę, tak teraz już wiem, że raczej nieprędko :lol: . Chociaż u na forum pooglądam :wink: .

Sycylia to mój cały czas niezrealizowany plan :(
A czemu wiesz, że nieprędko Kreta?

CROberto napisał(a):Fajnie jest... 8)
Tytułnormalniezarąbistypoprostu... :wink:
Jedźmy dalej bo w klimat wpadłem... :D

Ten ZARĄBISTY tytuł to jeden taki dżentelmen mi podrzucił

I MU PENKJU :) (jak mówił pięciolatek znajomych na Krecie do tubylców)

ajdadi napisał(a):
tony montana napisał(a):Nie znam Miliny - daj linka, gdzie ją pokazywałeś :boss:

No było przecież...tak z dwa lata temu... :boss: :papa:

a LINKĘ masz?

Krzychooo napisał(a):Hej, Tony! Będę zaglądał, pooglądam znajome kąty :). Widzę, że na Balos dotarłeś jednak statkiem, nie autem.

Przyznam, ze wstydem, że speniałem, bo mi ŻONA zabroniła jechać tam Hyundaiem.... :oops: :oops:
"Bo jeszcze nas obciążą za podwozie....."
Nic nie pomogło przypominanie Twojego "uterenowionego" ;) C1.....

maciuś77 napisał(a):Będę zaglądał i ja :hut:
Z greckiego słonka jeszcze nie ostygnąłem, a i Kreta wciąż kusi :D
Ale muszę mieć mocne argumenty, żeby pojechać tam moim maleństwem :wink:
Samoloty nie dla mnie :oczko_usmiech:
Więc dawaj dalej :D

Samochodem nie pojechałbym na Kretę, za daleko jechać, za daleko płynąć....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.08.2016 20:55

tony montana napisał(a):Malta stoi - ale ją też obiecuję skończyć !!

... jak Ty skończysz to ja postaram się moją zacząć ... :wink: ...
Pozdrawiam.
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 05.08.2016 21:03

Jak kiedyś pisałem, w bałkańskim klimacie czas i odległość nie istnieją, przynajmniej dla mnie :hut:
Jedyny mankament, tylko lipiec lub sierpień, a wtedy chyba tam tłoczno. A tego nie lubię...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2016 21:04

CHANIA cz.1

Część pierwsza, ponieważ w Chanii byliśmy nieraz, w tym ja byłem z rana któregoś dnia i z tego właśnie poranka będzie najwięcej fotek - szczególnie portu z okolic falochronu i latarni

Jako, że mamy póki co jedno auto, wiozę wpierw jedną grupę (laski sztuk 4), zostawiam je w jednej z uliczek (żona wie, w którą stronę iść, bo przecież znamy Chanię z pobytu dwa lata temu) i wracam po drugą grupę
Parkuję przy ulicy Minoos (darmowo) niedaleko Arsanału i falochronu
Obrazek

Przy tym przybytku
Obrazek

I idziemy w kierunku meczetu w poszukiwaniu grupy LASEK
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jesteśmy już blisko Portu i meczetu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znajdujemy naszą grupę i kontynuujemy spacer, lody, popcorn, pamiątki te sprawy
Obrazek

Obrazek

Chania jest nieco ukwiecona
Obrazek

I uzwierzęcona
Obrazek

Jest kilka ładnych kamieniczek - w większości "przykrytych" sklepikami
Obrazek

(choć pokażę kiedyś inną dzielnicę Chanii) -- bez sklepików

Obrazek

Słynna latarnia z XVII wieku - pójdę tam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

KONIK
Obrazek

:papa: :papa:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.08.2016 21:13

tony montana napisał(a):Sycylia to mój cały czas niezrealizowany plan :(
A czemu wiesz, że nieprędko Kreta?

A ja Sycylii w sumie nigdy nie planowałam :mrgreen: . A tak jakoś wyszło, że już odliczam dni do wyjazdu :lol: .

Kreta będzie nieprędko, bo do objechania parę regionów Włoch, Andaluzja, Portugalia i kilka chorwackich wysp :hut: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.08.2016 21:35

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):Malta stoi - ale ją też obiecuję skończyć !!

... jak Ty skończysz to ja postaram się moją zacząć ... :wink: ...
Pozdrawiam.

No, ale Ty masz NOWĄ - weź się w garść.... 8)
Ja moją skończę .... raczej dopiero po Krecie, czyli już na jesieni.... coś trzeba będzie robić, skoro wyjazdów nie ma

maciuś77 napisał(a):Jak kiedyś pisałem, w bałkańskim klimacie czas i odległość nie istnieją, przynajmniej dla mnie :hut:
Jedyny mankament, tylko lipiec lub sierpień, a wtedy chyba tam tłoczno. A tego nie lubię...

Na Krecie są przecież szerokie plaże - choćby od Rethymno do Georgiopouli - kilkanaście kilometrów - można znaleźć miejsca, gdzie i 100 czy 200 metrów nikogo nie będzie

marze_na napisał(a):A ja Sycylii w sumie nigdy nie planowałam :mrgreen: . A tak jakoś wyszło, że już odliczam dni do wyjazdu :lol: .

Kreta będzie nieprędko, bo do objechania parę regionów Włoch, Andaluzja, Portugalia i kilka chorwackich wysp :hut: .

Zazdroszczę wyjazdu.... no wiem, ja już byłem.... ale tak to jest

Które regiony Włoch? Andaluzja - popieram, ale tylko zachodnią część - polecam :)
Portugalia - Algarve, Lizbona, tereny na północ od niej

O właśnie, muszę komentarz w relacji Altezzy wpisać, oglądałem ją z Krety !!
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.08.2016 21:48

tony montana napisał(a):Które regiony Włoch?

Wszystkie, w których jeszcze nie byłam :lol: . Ale w pierwszej kolejności Wenecja Euganejska, Toskania, Umbria i Apulia :hut: .
Portugalię też zwiedziłabym całą 8) . Narobiłeś mi apetytu zeszłoroczną relacją, a teraz jeszcze Altezza "dokłada" :D .

Po Krecie w sumie chwilkę się już pokręciliśmy, a na świecie tyle atrakcyjnych miejsc jeszcze do odwiedzenia :D .
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.08.2016 17:09

tony montana napisał(a):a LINKĘ masz?

Poświęciłem się... :wink: u mnie od strony 26... :boss:

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.08.2016 17:59

Tony, są tam komary?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies