Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 17:47

tony montana napisał(a):Po wrażeniach na Falasarnie jedziemy widokową drogą, którą w sumie po dwóch godzinach jazdy z Falasarny mozna dojechać do Elafonisi.

Ja jechałem w przeciwnym kierunku.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.10.2016 17:55

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Po wrażeniach na Falasarnie jedziemy widokową drogą, którą w sumie po dwóch godzinach jazdy z Falasarny mozna dojechać do Elafonisi.

Ja jechałem w przeciwnym kierunku.

Pozdrawiam,
Wojtek

Zajechałeś do Sfinari? ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.10.2016 18:01

tony montana napisał(a):Zajechałeś do Sfinari? ;)

Nie pamiętam. A że nie sporządzałem notatek, to tylko na podstawie zdjęć będę mógł coś powiedzieć, kiedy już w relacji dojadę w tej okolice.

Pozdrawiam,
Wojtek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.10.2016 07:23

Tony, sprężaj się z tą Kretą, bo maj nadchodzi wielkimi krokami :wink: , a my wciąż nie wiemy dokąd się wybrać :cool:
To mówisz, że tak ciekawie na tym Akrotiri....? :roll:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 31.10.2016 08:42

tony montana napisał(a):Jak widać, w Sfinari, mimo tego, że to szczyt sezonu (23 lipca) jesteśmy praktycznie sami
Obrazek

... i już mi się bardzo podoba :D .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.10.2016 08:47

Potter napisał(a):
tony montana napisał(a):Jak widać, w Sfinari, mimo tego, że to szczyt sezonu (23 lipca) jesteśmy praktycznie sami

A na tej górze coś się bieli ... może jakaś kapliczka :wink: , ciekawe czy Tony się tam przespacerował :smo:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 31.10.2016 09:05

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

A na tej górze coś się bieli ... może jakaś kapliczka :wink: , ciekawe czy Tony się tam przespacerował :smo:

To śnieg pewnie ... :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.11.2016 10:22

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Zajechałeś do Sfinari? ;)

Nie pamiętam. A że nie sporządzałem notatek, to tylko na podstawie zdjęć będę mógł coś powiedzieć, kiedy już w relacji dojadę w tej okolice.

Pozdrawiam,
Wojtek

No to czekam niecierpliwie na ten moment :)

kulka53 napisał(a):Tony, sprężaj się z tą Kretą, bo maj nadchodzi wielkimi krokami :wink: , a my wciąż nie wiemy dokąd się wybrać :cool:
To mówisz, że tak ciekawie na tym Akrotiri....? :roll:

Czyżby "w KOŃCU" największa grecka wyspa z maju? Ostrzegam - jeśli chcecie zobaczyć ją choćby pobieżnie - nie będzie absolutnie czasu na żadne inne wyspy
8)

Potter napisał(a):... i już mi się bardzo podoba :D .

Trochę tam nuda była, ale może o to właśnie chodzi.... u mnie było: "a po co tu właściwie przyjechaliśmy tymi serpentynami?"
:)

mysza73 napisał(a):A na tej górze coś się bieli ... może jakaś kapliczka :wink: , ciekawe czy Tony się tam przespacerował :smo:

Nie wie co to bylo, ale na pewno nie śnieg, Potter coś się w oczach mieni, bo ją tak na Santorini wykończyłaś
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.11.2016 10:39

Po Wzgórzu Profitis Ilias chcemy się wykąpać, wybór pada na Marathi, ładne kąpielisko z widokiem na Białe Góry.
Gdy tam dojechaliśmy naszym oczom ukazał się tłok i ścisk, jakiego na Krecie jeszcze nigdzie nie zastaliśmy (oprócz dużych miast typu Chania, Heraklion, Rethymno) - w wodzie pełno luda, zero miejsca na auto, razem z nami kręciło się tam sporo spóźnionych na plażę, jak się okazało kreteńczyków - w końcu to NIEDZIELA - nie każdy tu jest na wakacjach!

A fajnie jest na Marathi, kilka plaż, fajny widok na nieodległą wysepkę należącą do greckiej armii i widoczki na wyspę właściwą z jej białymi szczytami
Obrazek

Po tej porażce nie wiemy jeszcze, że czeka nas kolejna..... SEITAN LIMANIA....
Najpierw nie mogliśmy jej znaleźć, zero drogowskazów, potem zaczepianie miejscowych w miejscowości Chordaki, navi szaleje, w końcu KARKOŁOMNY zjazd nową asfaltową drogą nad MEGA przepaściami i strach w oczach.... jak my PODJEDZIEMY z powrotem....naszym malutkim Hultajem /????
Na dole parkowanie na spadzie gdzieś z 10-12 % a w dole ... piękna plaża.... ale iść tam w tym upale?
Obrazek

Sporo ludzi, na taki kawałek lądu
Mamy na pokładzie też 4 latka z drugiej Rodziny, nie podejmujemy się, WRACAMY!:(

Ale powiedzcie,że Porty Szatana nie są PIĘKNE?
Obrazek

Plaża jest tutaj jakby kogoś interesowało...
Obrazek

Po dwóch porażkach mówimy sobie - teraz czas na coś pięknego - i tak tez się staje, odwiedzamy jeden z najładniejszych monastyrów, jakie kiedykolwiek widziałem...Moni Agias Triados ton Tzagkarolon
Obrazek

Obrazek

Czujecie ten upał? :)
Obrazek

Ale o Moni w następnym odcinku już....

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 01.11.2016 12:12

tony montana napisał(a):Ale powiedzcie,że Porty Szatana nie są PIĘKNE?
Obrazek

To miejsce faktycznie wydaje się wyjątkowe . Szkoda, ze nie było tam mnie z Myszą. Już my byśmy nie odpuściły zejścia tam i kąpieli :D ...
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.11.2016 12:15

Potter napisał(a):To miejsce faktycznie wydaje się wyjątkowe . Szkoda, ze nie było tam mnie z Myszą. Już my byśmy nie odpuściły zejścia tam i kąpieli :D ...

Ciekawe tylko jak zjechałabyś i wjechałabyś pod górkę ;)
I w tłoku na dole zaparkowała na wzniesieniu przodem w dół prawie na styk auta przed Tobą ;)
hihihih
Bo w październiku to tak może i plaża pusta i miejsca do parkowania wbród - na płaskim małym kawałku na SAMYM dole parkingu.... a tak to się parkowało po bokach tej MEGA SKARPY

:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 01.11.2016 15:22

Smerf maruda :P ...
Dawaj lepiej więcej zdjeć ....
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2016 20:54

tony montana napisał(a):piękna plaża.... ale iść tam w tym upale?

Z góry ładnie wygląda.

Pozdrawiam,
Wojtek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.11.2016 21:45

Marathi poza sezonem :wink: i w środku tygodnia było prawie puste. Co z Portami szatana - kiedyś muszę to sprawdzić :!:
Agia Triada też mi się bardzo podobała :D
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.11.2016 10:29

tony montana napisał(a):Jak Kreta to wszechobecne koty

... fajny słodziak ... :) ... szkoda, że taki nie może zostać ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone