Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 30.08.2016 15:14

Tony widze, że poszedłeś na łatwiznę. Tak na około? Z Elafonisi widac taka krętą szutrówke idacą w strone Paleochory. Wyjezdzasz w okolicy Glasos.
Udało mi się przejechac nią z 2 km. Niestety deszcze wymyły takie dziury, ze dalsza jazda toczydełkiem byłaby szalenstwem. A moze komus uadało się ta droge zrobić?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.08.2016 18:23

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Za chwilę zobaczę co Grecja ma do zaoferowania :oczko_usmiech: ... i wtedy coś zdecyduję na przyszłe wakacje :oczko_usmiech:
a Ty jesteś na te Sardynki zdecydowany?
I autem czy samolotem?

Myślę, że w grę wchodzi tylko samolot - jak sobie policzę: CZAS (z Trójmiasta do Livorno jednak kawał z noclegiem - ja już stary jestem żeby na raz jechać) ;) + koszt paliwa, autostrad, promu, to mi na to samo wyjdzie co flugzeug i wynajęcie auta.....

Myślę jeszcze mocno o Portugalii, bom pokochał ten ich klimat, są tam piekne plaże (choć zimne) i mnóstwo rzeczy do zobaczenia - idealne jak dla nas połączenie - na Sardynce trochę brak ładnych miast jednak....

Ale plan A to Sardynia
Plan B Portugalia....

Plan C....

;)

Mam tak samo! Sardynia vs Portugalia z przechyłem na Portugalię. Ale Portugalia z lotem do Malagi lub Madrytu ;@)

I se myślę, Tonny, że na Sardynkę chyba jednak autem będzie taniej... To zależy wprawdzie od długości pobytu (bo wynajęcie samochodu), ale przy dwóch tygodniach, to obawiam się, że jednak lepiej własnym
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 31.08.2016 07:34

Kreta jakoś nigdy mnie nie ciągnęła .... Ale ten kolor wody na ostatnich plażach .... Kusisz ! :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2016 15:12

tony montana napisał(a):No, nie wierzę.... byłem w miejscu, w którym nie był Wojtek, a byłeś tak blisko ;)

Kiedy z braku czasu na wszystko trzeba wybierać, pewne rzeczy muszą wypaść.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.08.2016 19:22

piotrmks napisał(a):Tony widze, że poszedłeś na łatwiznę. Tak na około? Z Elafonisi widac taka krętą szutrówke idacą w strone Paleochory. Wyjezdzasz w okolicy Glasos.
Udało mi się przejechac nią z 2 km. Niestety deszcze wymyły takie dziury, ze dalsza jazda toczydełkiem byłaby szalenstwem. A moze komus uadało się ta droge zrobić?

Słyszałem o tej drodze, ale ona chyba nie dochodzi w "wersji akceptowalnej" do Paleochory, no chyba że quadem ;)

Krystof napisał(a):Mam tak samo! Sardynia vs Portugalia z przechyłem na Portugalię. Ale Portugalia z lotem do Malagi lub Madrytu ;@)

I se myślę, Tonny, że na Sardynkę chyba jednak autem będzie taniej... To zależy wprawdzie od długości pobytu (bo wynajęcie samochodu), ale przy dwóch tygodniach, to obawiam się, że jednak lepiej własnym

Nie sądzę, że będzie taniej autem:
- od nas do Livorno to lekko licząc 3500 km
- opłaty za autostrady
- dwa dodatkowe noclegi (jeden tam jeden z powrotem)
- prom - tak z 400 oiro liczę....

Podobno Wizz albo Ryj otwierają loty do Faro latem 2017 (tylko nie pamiętam skąd - Wawa albo Katowice)

:hut:

Potter napisał(a):Kreta jakoś nigdy mnie nie ciągnęła .... Ale ten kolor wody na ostatnich plażach .... Kusisz ! :papa:

"Kreta jakoś nigdy mnie nie ciągnęła" - czy Ty Kobieto wiesz co Ty mówisz??? ;)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):No, nie wierzę.... byłem w miejscu, w którym nie był Wojtek, a byłeś tak blisko ;)

Kiedy z braku czasu na wszystko trzeba wybierać, pewne rzeczy muszą wypaść.

Pozdrawiam,
Wojtek

Normalka, ta se godom ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.08.2016 20:23

PALEOCHORA

Trochę skłamałem mówiąc, że jechałem najprostszą drogą z Elafonisi do Paleochory, pokazaną tutaj......tylko w drugiej części .... tą szarą....
Obrazek

....ponieważ za miejscowością Strovles .... jest tabliczka Paleochora 18 km (chyba) i Paleochora 13 km (chyba, w każdym razie parę km krócej), wybrałem tę drogę, gdzie było 13 km..... była mocno kręta....

Niedogodności i zygzakowatość trasy wynagrodziły nam widoki na tę południową perełkę Krety
Obrazek

Mocno wiało więc na wodzie bałwanki
Obrazek

Po zachodniej stronie cypelka jest długa piaszczysta plaża
Obrazek

Parkujemy darmowo w porcie
Obrazek

Z pięknym widokiem na południowo- wschodnią Kretę
Obrazek

I najpierw idziemy coś zjeść, ponieważ jesteśmy bardzo głodni
Obrazek

Chicken Souvlaki, Choriatiki Salad, Moussaki, napoje i inne pyszności kosztowały nas 22 Euro
On też skorzystał
Obrazek

Idziemy na wzgórze z ruinami Castello
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z Zamku (jego ruin), o którym będzie mowa w następnym odcinku, rozpościera się niesamowity (jak dla mnie) widok
Obrazek

Gdzieś tam daleko końcowka Wąwozu Samaria
Obrazek

cdn
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 31.08.2016 20:28

tony montana napisał(a):bałwanki

... Ty to masz szczęście - lato, Grecja i bałwany ... :wink:...
Pozdrawiam.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.09.2016 10:05

No nie wiem, nie wiem...

W szczycie sezonu dla tak fajnych kierunków tanie loty raczej nie okażą się tanie. A do tego - w moim przypadku - gdy doliczę min. 3 x 20 kg na campingowy pierdolnik to w ogóle! No i za auto na dwa tygodnie też musisz policzyć z 600 euro, co nie?

W zeszłym roku najtańsza Sardynia, zdaje się z Poznania, to był wydatek rzędu ok. 2500 za 4 osoby... fakt faktem, dość późno zabrałem się za poszukiwania...

Ale z drugiej strony - czas, czas, czas - dojazd od Livorno, powrót i dwa x ok. 8 godzin na promie! A tu hyc! I jesteś na miejscu...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.09.2016 15:46

tony montana napisał(a):On też skorzystał

Nic dziwnego - smutne spojrzenie wychudzonego kociaka kruszy serca...

Pozdrawiam,
Wojtek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.09.2016 15:54

kmichal napisał(a):...bałwany ... :wink:...

...a raczej bałwan...to jest ze mnie...bo przez moje gapiostwo...nie byłem w tym roku w Grecji... :boss:

:papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2016 20:16

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):bałwanki

... Ty to masz szczęście - lato, Grecja i bałwany ... :wink:...
Pozdrawiam.

Czasem bałwana można spotkać np na drodze w każdej porze roku ;)
Szczególnie na Obwodnicy Trójmiasta
W te wakacje pobiła rekordy - 100.000 pojazdów dziennie :(

Krystof napisał(a):No nie wiem, nie wiem...

W szczycie sezonu dla tak fajnych kierunków tanie loty raczej nie okażą się tanie. A do tego - w moim przypadku - gdy doliczę min. 3 x 20 kg na campingowy pierdolnik to w ogóle! No i za auto na dwa tygodnie też musisz policzyć z 600 euro, co nie?

W zeszłym roku najtańsza Sardynia, zdaje się z Poznania, to był wydatek rzędu ok. 2500 za 4 osoby... fakt faktem, dość późno zabrałem się za poszukiwania...

Ale z drugiej strony - czas, czas, czas - dojazd od Livorno, powrót i dwa x ok. 8 godzin na promie! A tu hyc! I jesteś na miejscu...

Ja nie biorę campingowego pierdolnika - wręcz na na Krecie byliśmy bez bagazu (tylko z podręcznym) ;) więc te koszty nie są aż tak ekstremalne
No, ale policzmy zatem tę Sardynkę swoim autem:
3500 km w dwie strony - auto palące 8 litrów benzyny na 100 km (ja nie z tych co jeżdżą o kropelce)
Litr średnio liczę na 5,30 PLN (u nas 4,50, w Italii 6 PLN, DE, A - nieco powyżej 5 PLN)

3500 km x 42,40 PLN = 1500 PLN
Nocleg 2 x 350 PLN (czterosobowa rodzina budżetowy nocleg to ok 80 euro) = 700 PLN
Opłaty za Autostrady - liczę z 60 Euro w jedną stronę zatem 120 Euro = 500 PLN
Prom w obie strony po 400 Euro z autem i cztery osoby to 800 Euro = 3300 PLN
Jadę dwa dni, wracam dwa dni (no dobra, po półtora czyli razem "tracę" trzy dni)
Razem: 6000 PLN

Samolot ~~ 2500 PLN za cztery osoby, no dobra 3000 PLN (tylko z bagażem podręcznym, apartman z pralką, a jak nie to przepierka jak na Krecie
Samochód na miejscu liczmy go nawet 2500 tak jak piszesz, choć teraz chodzą na dwa tygodnie po 1700-1800 PLN (małe auta)

Razem: 5000 PLN (5500 PLN) w wersji ekslusiv ;)
i po "większe 'pol dnia" na trasę razem cała doba może z hakiem stracona na podróż :)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):On też skorzystał

Nic dziwnego - smutne spojrzenie wychudzonego kociaka kruszy serca...

Pozdrawiam,
Wojtek

Czasem otaczały nas całe hordy ... ;)

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):...bałwany ... :wink:...

...a raczej bałwan...to jest ze mnie...bo przez moje gapiostwo...nie byłem w tym roku w Grecji... :boss:

:papa:

No, ale byłeś gdzie indziej, nie można mieć wszystkiego Adrian :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 01.09.2016 20:35

PALEOCHORA cd

Widok na miasto z Zamku Selino zbudowanego w 1279 roku.
Obrazek

Znajduje się tu także plaża z piaskiem Pachia Ammos
Obrazek

Oto i ruiny Castro, który swoje przeżył, zrujnował je niejaki Barbarossa prawie 500 lat temu bo w 1539 roku, jak ten czas leci ;)
Obrazek

Obrazek

My upajamy się widokami na Sougię i Agia Roumelli (gdzie tam bardzo daleko)
Obrazek

Z Paleochory można udać się promem do takich portów jak Sougia, Loutro, Agia Roumeli, Chora Sfakion oraz na Wyspę Gavdos (wyspa nimfy Calypso)

Wracamy do miasteczka
Obrazek

Po wschodniej stronie cypla znajduje się jeszcze plaża z otoczakami
Obrazek

Mało popularna w II połowie lipca jak widać
Obrazek

Woda czyściutka
Obrazek

Paleochora z plaży na wschodzie miasta
Obrazek

ADIOS
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.09.2016 20:43

tony montana napisał(a):Po wschodniej stronie cypla znajduje się jeszcze plaża z otoczakami
Obrazek

Taka zimna woda była, że tylko nieśmiało stopy zamoczyłeś? :oczko_usmiech:

Fajna ta otoczakowa plaża :)

Pozdrav, Tony :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.09.2016 08:18

tony montana napisał(a):
No, ale policzmy zatem tę Sardynkę swoim autem:
3500 km w dwie strony - auto palące 8 litrów benzyny na 100 km (ja nie z tych co jeżdżą o kropelce)
Litr średnio liczę na 5,30 PLN (u nas 4,50, w Italii 6 PLN, DE, A - nieco powyżej 5 PLN)

3500 km x 42,40 PLN = 1500 PLN
Nocleg 2 x 350 PLN (czterosobowa rodzina budżetowy nocleg to ok 80 euro) = 700 PLN
Opłaty za Autostrady - liczę z 60 Euro w jedną stronę zatem 120 Euro = 500 PLN
Prom w obie strony po 400 Euro z autem i cztery osoby to 800 Euro = 3300 PLN
Jadę dwa dni, wracam dwa dni (no dobra, po półtora czyli razem "tracę" trzy dni)
Razem: 6000 PLN

Samolot ~~ 2500 PLN za cztery osoby, no dobra 3000 PLN (tylko z bagażem podręcznym, apartman z pralką, a jak nie to przepierka jak na Krecie
Samochód na miejscu liczmy go nawet 2500 tak jak piszesz, choć teraz chodzą na dwa tygodnie po 1700-1800 PLN (małe auta)

Razem: 5000 PLN (5500 PLN) w wersji ekslusiv ;)
i po "większe 'pol dnia" na trasę razem cała doba może z hakiem stracona na podróż :)

1. Prom kosztował latem ok. 1000 - 1200 w obie strony, więc z 6000 robią się 4000 - to a propos kwestii finansowej.

2. Jeśli chodzi o czas, to jasne - lepiej samolotem.

3. Jeśli chodzi o eksklusiv, to ja wolę zabrać na wakacje nieco więcej, niż do samolotu i to tylko do podręcznego - szczególnie na camping.

No i wiesz, nie wspomnę, że gdybym miał wziąć sprzęt WS, to szkoda gadać - do auta wrzucam WSZYSTKO. Gdybym miał to zabrać do samolotu, to bym się urwał chyba i dopłacił >400 e za bagaż sportowy. Gdybym wypożyczał na miejscu, to 300 e za tydzień - i tak źle, i tak niedobrze... No ale ok. - nie mieszajmy w to WS.

4. Kwestia filozoficzna - samolotem szybciej, ale nie masz waloru "po drodze". No... w sumie masz, ale krótszy... "po drodze" zaczyna się na lotnisku, a nie pod domem... Zatem co kto lubi i co chce robić na wakacjach.

Natomiast w kwestii drożej-taniej to chyba jednak autem taniej (szczególnie, jak se kartofli i konserw weźmiesz) :@)))
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 02.09.2016 12:58

tony montana napisał(a):
Mikeee napisał(a):niczym na Karaibach lub na innym Mauritiusie... 8)

No Ty na Sardynce będziesz tez to miał ... :)

na razie odpoczywam po 4-dniowym maratonie.
Ale po obiedzie lecimy obadać jakąś najbliższą plażuchę

mysza73 napisał(a):a Ty jesteś na te Sardynki zdecydowany?
I autem czy samolotem?

tony montana napisał(a):Myślę, że w grę wchodzi tylko samolot - jak sobie policzę: CZAS (z Trójmiasta do Livorno jednak kawał z noclegiem - ja już stary jestem żeby na raz jechać) ;) + koszt paliwa, autostrad, promu, to mi na to samo wyjdzie co flugzeug i wynajęcie auta.....

liczyłem obie opcje i wyszło mnie taniej autem ze Śląska. Fakt, że Ty masz jeszcze dodatkowo ok 1400 km do zrobienia, a ja pierwszy bak miałem za darmo :wink: Koszt wynajęcia auta segmentu C (4 osoby i miliard toreb) z pełnym ubezpieczeniem mnie przytłoczył.
Poza tym mieliśmy zaległy plan na "coś" po drodze w obie strony.
Jednak jak będę wybierał się na Sycylię, albo w południowe Włochy to już tylko samolotem. Ceny paliwa i włoskich autostrad - :?

pozdrawiam,
Michał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone