Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 23.08.2016 10:01

Na Krecie sporo wieje :-))))). Powiedziałbym, że nawet pi....dzi. Ale to na wybrzezu. Szczególnie od strony północnej i zachodniej bo takie sa najczęstsze wiatry. Dlatego wybrzeże pd i wschodnie jest relatywnie spokojniejsze. No chyba, ze przyjdzie wiaterek z nad Sahary. Wtedy na pd i w interiorze zycie zamiera :-))))))))
Jak sie kapiemy przy takiej fali to warto pamiętac o zdradzieckich kamieniach na dnie przy brzegu. Nie dośc, że bardzo utrudniaja wyjście z wody to fala może nas przewrócić i walimy głową o taki głaz. A nie dość, że twarde to są często bardzo ostre.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.08.2016 08:58

Dzięki Tony za wszystkie informacje. :D
Jak widać po zdjęciach to tam trzeba wrócić!

Pzdr

piotrmks napisał(a):Na Krecie sporo wieje :-))))). Powiedziałbym, że nawet pi....dzi. Ale to na wybrzezu. Szczególnie od strony północnej i zachodniej bo takie sa najczęstsze wiatry. Dlatego wybrzeże pd i wschodnie jest relatywnie spokojniejsze.

Matko! A ja myślałem, że w Ierapetra jest silny wiatr. 8O

piotrmks napisał(a):Jak sie kapiemy przy takiej fali to warto pamiętac o zdradzieckich kamieniach na dnie przy brzegu. Nie dośc, że bardzo utrudniaja wyjście z wody to fala może nas przewrócić i walimy głową o taki głaz. A nie dość, że twarde to są często bardzo ostre.

Niestety nie byłem zbyt ostrożny. Zdarte kolano i palce na stopie...a woda słona... :?

Pzdr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.08.2016 19:29

kmichal napisał(a):... niezła piaskownica, a kolor wody - to je to ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Tak, na Eli na kolor wody narzekać nie da się :)

tony montana napisał(a):A byłeś na samym południu w regionie Sfakion

Franz napisał(a):Tak,

tony montana napisał(a):a konkretnie np we Frangocastello?

Franz napisał(a):nie...

Pozdrawiam,
Wojtek

No, nie wierzę.... byłem w miejscu, w którym nie był Wojtek, a byłeś tak blisko ;)

Mikeee napisał(a):niczym na Karaibach lub na innym Mauritiusie... 8)

No Ty na Sardynce będziesz tez to miał ... :)

ajdadi napisał(a):Krótko : PIKNIE : :papa:

Nie da się ukryć, że to fajna plażowa destynacja
:papa:

kulka53 napisał(a):Kreta raz, że piękna, to jeszcze ciekawa (monastyry i nie tylko)...ale te tłumy trochę odstraszają.
Porozważamy ją jeszcze na (ten) wrzesień, ale chyba trzeba się będzie wybrać wiosną.
Także PISZ :idea: :D

Na takiej Elafonisi jak przyjedziecie późnym popołudniem, to na wieczór będą pustki, a i zanocować a aucie jest tam gdzie! :)

maslinka napisał(a):Fajna ta Ela... A woda jaka przejrzysta! :D

Nasza tegoroczna gospodyni nazywała mnie Ela 8O Tak sobie skróciła moje drugie imię - Izabela ;) (wyczytała je w paszporcie). Agnieszka była chyba dla niej zbyt trudna do zapamiętania, nie ma chorwackiego odpowiednika.

No ale np AGA? :)
Ale Ela też ładnie :)

piotrmks napisał(a):Na Krecie sporo wieje :-))))). Powiedziałbym, że nawet pi....dzi. Ale to na wybrzezu. Szczególnie od strony północnej i zachodniej bo takie sa najczęstsze wiatry. Dlatego wybrzeże pd i wschodnie jest relatywnie spokojniejsze. No chyba, ze przyjdzie wiaterek z nad Sahary. Wtedy na pd i w interiorze zycie zamiera :-))))))))
Jak sie kapiemy przy takiej fali to warto pamiętac o zdradzieckich kamieniach na dnie przy brzegu. Nie dośc, że bardzo utrudniaja wyjście z wody to fala może nas przewrócić i walimy głową o taki głaz. A nie dość, że twarde to są często bardzo ostre.

Ja nie wiem, czy południe jest spokojniejsze, gdy my tam byliśmy parę razy, to dmuchało aż miło
(albo niemiło bo w sumie ten wiatr to nas trochę denerwował juz)

Potwierdzam rzecz z kamieniami - poraniło nas trochę z Młodym

Vjetar napisał(a):Dzięki Tony za wszystkie informacje. :D
Jak widać po zdjęciach to tam trzeba wrócić!

Pzdr

piotrmks napisał(a):Na Krecie sporo wieje :-))))). Powiedziałbym, że nawet pi....dzi. Ale to na wybrzezu. Szczególnie od strony północnej i zachodniej bo takie sa najczęstsze wiatry. Dlatego wybrzeże pd i wschodnie jest relatywnie spokojniejsze.

Matko! A ja myślałem, że w Ierapetra jest silny wiatr. 8O

piotrmks napisał(a):Jak sie kapiemy przy takiej fali to warto pamiętac o zdradzieckich kamieniach na dnie przy brzegu. Nie dośc, że bardzo utrudniaja wyjście z wody to fala może nas przewrócić i walimy głową o taki głaz. A nie dość, że twarde to są często bardzo ostre.

Niestety nie byłem zbyt ostrożny. Zdarte kolano i palce na stopie...a woda słona... :?

Pzdr

To Kiedy relacja Jacek?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2016 19:33

tony montana napisał(a):
kmichal napisał(a):... niezła piaskownica, a kolor wody - to je to ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Ale na Twoje ociągactwo już tak ... :roll:

:smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.08.2016 19:39

ELAFONISI cd

Idę dalej w kierunku południowym czyli południowo - wschodnim wybrzeżem wysepki
Obrazek

Sporo skałek i oczywiście boskiego koloru wody
Obrazek

Mamy tutaj trochę spacerowiczów, którzy idą/wracają z końca wyspy - tam daleko te zabudowania
Obrazek

Przyznam, że podczas tego spaceru ze dwa razy wskoczyłem na chwilę do wody ochłodzić się
Obrazek

Kretę zostawiłem już całkiem daleko ;0
Obrazek

Tu tez jest różowy piasek
Obrazek

Kusi mnie, aby przejść wyspę w poprzek przez wydmy, ale jest to rezerwat przyrody i trzeba mieć do takich miejsc szacunek - co byłoby, gdyby KAŻDY se przeszedł?
Obrazek

Skupiam się zatem znowu na wodzie
Obrazek

Ludzi coraz mniej, tutaj jednak znajduję jeszcze kapiąca się parkę
Obrazek

O! Jest nawet CHMURA ;0
Obrazek

"Jakieś ludzie" jednak tu jeszcze chodzą
Obrazek

ZNOWU KRETA
Obrazek

I interior wyspy Elafonisi
Obrazek

Niezapomniane kolory
Obrazek

Już chyba robię się nudny
Obrazek

NO NIE?
Obrazek

NA PEWNO
Obrazek

O MATKO
Obrazek

Wracam na Kretę
Obrazek

Tutaj też nie jest źle
Obrazek

Poza miesiącami letnimi to miejsce jest zalane wodą
Obrazek

Żegnamy się z Elą - wrócimy to jeszcze za tydzień spróbować popołudniowego plażowania
Obrazek

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 28.08.2016 19:40

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Pozdrawiam.

MASZ ODCINEK
Taka piękna pogoda, że oprócz Półwyspu w piątek statkiem i rowerami, byliśmy dziś autem w Dębkach - KĄPAŁEM SIĘ :)

mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.08.2016 20:35

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Pozdrawiam.

MASZ ODCINEK
Taka piękna pogoda, że oprócz Półwyspu w piątek statkiem i rowerami, byliśmy dziś autem w Dębkach - KĄPAŁEM SIĘ :)

Senkju :mrgreen: ,
ale zaraz ... te plaże powyżej, to Kreta czy Dębki ... bo się pogubiłam ... :lool: :nice:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 29.08.2016 12:19

Witam,
miło powspominać piękną i pachnącą Kretę tym bardziej, że od 10 września już tam będziemy :D
Będąc tak blisko półwyspu Rodopos polecam wyskok na Ravducha Beach i ogólnie wypad na półwysep, droga szutrowa
ale dobra a widoki...miód malina. Ciekawe są też formacje skalne w Potamina.

Pozdrawiam cieplutko, grecko, błękitno...
Załączniki:
Kreta 2013 257.jpg
Formacje skalne w Potamina
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.08.2016 15:06

OOO...ELŻUNIA bardzo przypadła mi do gustu... :) :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2016 17:01

mysza73 napisał(a):Senkju :mrgreen: ,
ale zaraz ... te plaże powyżej, to Kreta czy Dębki ... bo się pogubiłam ... :lool: :nice:

Kawałek Dębek + Karwieńskie Błota (2) - ma się rozumieć.... :sm: :lool:
Mycha - czy po Apulii wyostrzyłaś już zęby na jaką Iberię?

Krajobrazy w takiej Portugalii czuję, że pokochalibyście :)

Joan65 napisał(a):Witam,
miło powspominać piękną i pachnącą Kretę tym bardziej, że od 10 września już tam będziemy :D
Będąc tak blisko półwyspu Rodopos polecam wyskok na Ravducha Beach i ogólnie wypad na półwysep, droga szutrowa
ale dobra a widoki...miód malina. Ciekawe są też formacje skalne w Potamina.

Pozdrawiam cieplutko, grecko, błękitno...

Joan - wiele razy przejeżdżałem New National Road w kierunku Kissamos i tak mnie kusiła ta Ravducha nawet swoją nazwą powiem..... ale jakoś tam nigdy nie pojechaliśmy :(
Nie powiem, że będzie na następny raz, bo Rodzina orzekła, że Kreta piekna, ale to już chyba ostatni raz, bo my lubimy oglądać nowe miejsca raczej....
Możesz za to w tej relacji pokazać coś więcej ! :)

Albo fajnie byłoby gdybyś napisała tez swoją :)

ajdadi napisał(a):OOO...ELŻUNIA bardzo przypadła mi do gustu... :) :papa:

Sroce spod ogona to ona nie wypadła :)

8)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.08.2016 17:08

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Senkju :mrgreen: ,

Kawałek Dębek + Karwieńskie Błota (2) - ma się rozumieć.... :sm: :lool:
Mycha - czy po Apulii wyostrzyłaś już zęby na jaką Iberię?

Krajobrazy w takiej Portugalii czuję, że pokochalibyście :)

Za chwilę zobaczę co Grecja ma do zaoferowania :oczko_usmiech: ... i wtedy coś zdecyduję na przyszłe wakacje :oczko_usmiech: ,
a Ty jesteś na te Sardynki zdecydowany?
I autem czy samolotem?
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2016 17:11

DROGA DO PALEOCHORY

Z Eli pojedziemy zobaczyć znane miasteczko na południu wyspy - Paleochora
Obrazek

Drogi przecinające wyspę i krajobrazy wyglądają mniej więcej tak:
Obrazek

Zachodnia część Krety "okupowana" jest przez Góry Białe - których przedsmak mamy tutaj, ale to oczywiście jeszcze nie wysokie wierzchołki (Lefka Ori osiągają prawie 2500 m n.p.m.)
Obrazek

Sama Paleochora położona jest na takim cyplu -od razu zajawię - strasznie nam się tam podobało!!
Obrazek

Piękne widoki na południowo-zachodnią Kretę, widać było nawet z oddali końcówkę Wąwozu Samaria, sporo knajpek, Castello na wzgórzu, bardzo długa szeroka plaża po stronie zachodniej cypelka i fajna mała kamienista po wschodniej...
Obrazek

EFCHA
tony
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2016 17:13

mysza73 napisał(a):Za chwilę zobaczę co Grecja ma do zaoferowania :oczko_usmiech: ... i wtedy coś zdecyduję na przyszłe wakacje :oczko_usmiech:
a Ty jesteś na te Sardynki zdecydowany?
I autem czy samolotem?

Myślę, że w grę wchodzi tylko samolot - jak sobie policzę: CZAS (z Trójmiasta do Livorno jednak kawał z noclegiem - ja już stary jestem żeby na raz jechać) ;) + koszt paliwa, autostrad, promu, to mi na to samo wyjdzie co flugzeug i wynajęcie auta.....

Myślę jeszcze mocno o Portugalii, bom pokochał ten ich klimat, są tam piekne plaże (choć zimne) i mnóstwo rzeczy do zobaczenia - idealne jak dla nas połączenie - na Sardynce trochę brak ładnych miast jednak....

Ale plan A to Sardynia
Plan B Portugalia....

Plan C....

;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.08.2016 17:40

Plany piękne 8) , realizacji życzę . . . wszystkich trzech i czekam na c.d.

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.08.2016 18:42

tony montana napisał(a):na Sardynce trochę brak ładnych miast jednak....

Na Sycylię sobie poleć :wink:

:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone