Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2016 15:26

tony montana napisał(a):No Ty, Wojtku więcej kreteńskiego interioru z pewnością zeksplorowałeś...
:papa:

Owszem, zwłaszcza podczas pierwszego pobytu. Za drugim razem (czyli na zachodzie) wybrzeże było ciekawsze.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.08.2016 15:51

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Jak wspominałem, z góry jest bardzo fajny widok na okolicę

Widoki fajne, to fakt :mrgreen: ... ale co to za chmurzyska na niebie 8O 8O 8O

Ty zaś, zamiast skupiać się na pozytywach (jedziemy na piękna plażę, może nawet takiej jeszcze nie widziałaś ;)) to szukasz chmur, jesteśmy w górach - byłaś kiedyś w górach ? ;) tam są chmury czasem

No dobra ... już się skupiam na tej plaży :oops: ,

a w górach byłam, z 10 razy w Cro ... no faktycznie raz jakieś chmury były ... nawet deszcz padał :smo:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.08.2016 16:14

tony montana napisał(a):Też napiłbyś się w Melince słyszę ... ;)

Of kors :oczko_usmiech:
Te fale na Kissamos...z naturą człowiek nie wygra .Pozdrawiam
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.08.2016 18:36

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):No Ty, Wojtku więcej kreteńskiego interioru z pewnością zeksplorowałeś...

Owszem, zwłaszcza podczas pierwszego pobytu. Za drugim razem (czyli na zachodzie) wybrzeże było ciekawsze.

Pozdrawiam,
Wojtek

A byłeś na samym południu w regionie Sfakion, a konkretnie np we Frangocastello?

mysza73 napisał(a):
a w górach byłam, z 10 razy w Cro ... no faktycznie raz jakieś chmury były ... nawet deszcz padał :smo:

To chyba tylko na Sv Jure ;)
Na plaży będziesz się mogła skupić, jak ja w końcu pokażę ;)
:hut:

ajdadi napisał(a):Te fale na Kissamos...z naturą człowiek nie wygra .Pozdrawiam

Zrobiły na mnie większe wrażenie niż Castello, z którego niewiele zostało...
:o
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.08.2016 18:53

Moni Chrysoskalitissa

Po drodze na Elafonisi chcemy odwiedzić jeszcze słynny klasztor o trudnej do wymówienia nazwie - Chrysoskalitissa. Darowaliśmy go sobie dwa lata temu, albowiem jechaliśmy na Elę w jedną stronę 3 godziny, ale tym razem jest sporo czasu....
Obrazek

Klasztor znany jest z legendy o "złotym stopniu" - rzekomo jeden z 99 schodów prowadzących do niego miało stopień ze złota, lecz zobaczyć mogła go tylko osoba o nieskazitelnym sercu - już czuję jak "sypią" się (no ze jeden, dwa, bo wielu więcej zainteresowanych relacją już nie widzę), SZYDERCZE KOMENTARZE na mój temat ;) bo ja oczywiście NIE DOŚĆ, że stopni naliczyłem z góra dwadzieścia ;) to oczywiście złotego, ba, nawet srebrnego "nie widzial".....
Obrazek

Palmy są, mnich siedzący na ławeczce przy parkingu też jest - można iść zwiedzać
Obrazek

Nawet kotek jest....
Obrazek

Płacimy po 2 Euro (od osoby dorosłej, osoby do 18 roku życia nie płacą)
Obrazek

Z klasztoru jest ładny widok na okolice Elafonisi...........
Obrazek

.............oraz generalnie południowo - zachodni cypel Krety
Obrazek

Jest też bardzo zaśmiecona (tu chyba tego nie widać) zatoczka pod Moni
Obrazek

Na wodzie bałwanki - na południu często wieje, w ogóle na Krecie sporo wieje :)
Obrazek

Głowna kaplica
Obrazek

Obrazek

Jest tu jeszcze muzeum, w którym spędziliśmy kilka minut, z tego co pamiętam, nie można robić tam zdjęć (a może to nie można było w Moni Prewelli w muzeum??)
Obrazek

Szczerze mówiąc najfajniej Monastyr prezentuje się z oddali, z drogi
Obrazek

Obrazek

Czy warto? Ja mam w sumie mieszane odczucia, generalnie lubię jak wiecie kościółki, monastyry, meczety....ale jak ktoś nie jest zainteresowany tematem - to chyba szkoda czasu, o wiele bardziej podobał mi się Moni Prewelli, o którym już za jakiś czas

Jeszcze tradycyjnie mapka
Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.08.2016 18:54

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Na plaży będziesz się mogła skupić, jak ja w końcu pokażę ;)
:hut:

Mam nadzieję, że nastąpi to niebawem a nawet szybciej :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.08.2016 18:58

tony montana napisał(a):
Klasztor znany jest z legendy o "złotym stopniu" - rzekomo jeden z 99 schodów prowadzących do niego miało stopień ze złota, lecz zobaczyć mogła go tylko osoba o nieskazitelnym sercu - już czuję jak "sypią" się (no ze jeden, dwa, bo wielu więcej zainteresowanych relacją już nie widzę), SZYDERCZE KOMENTARZE na mój temat ;) bo ja oczywiście NIE DOŚĆ, że stopni naliczyłem z góra dwadzieścia ;) to oczywiście złotego, ba, nawet srebrnego "nie widzial".....
:

Nie martw się 8) ... ja tam pojadę i z pewnością zobaczę :oczko_usmiech: , fotkę zrobę :smo:
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 18.08.2016 18:59

Jaskinie jaskiniami, ale ta rajska plaża... :hearts: jest naprawdę rajska :hearts:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.08.2016 19:12

ELAFONISI cz.1
ELA
ELŻUNIA
ELŻBIETA
Wyspa Danieli :)

Od Monastyru dzieli nas do Raju Plażowicza jakieś 6 km bardzo dobrej szerokiej asfaltowej drogi. Po raz drugi wzdychamy z zachwytu, gdy ze wzgórza, z którego zjeżdża się w dół, widzimy piękno przyrody (no dobrze, zmąconej nieco przez tysiące aut na ogromnym darmowym parkingu)

BTW - za kasę na Krecie udało zaparkować mi się raz - w Rethymno, a to tylko dlatego, że nie chciało mi się krążyć i szukać czegoś dalej od centrum, tak wszystkie parkingi były DARMOWE

Parkujemy auto na parkingu przy ELI i idziemy w kierunku WODY
Obrazek

Jak zwykle mocno tu wieje - na "grobli" łączącej wyspę Elafonisi z wyspą Kretą nie ma dziś praktycznie wody, tutaj zdjęcie wzgórz, które będę focił sto razy jeszcze
Obrazek

Zanim znajdziemy sobie jakieś miejsce (o 12 w południe w SEZONIE zapomnijcie o dorwaniu leżaków i parasola na Eli, natomiast nie ma z tym ŻĄDNEGO problemu o 17 co sprawdziliśmy) pooglądamy sobie okolicę
Dużo ludzi
Obrazek

Widzimy południową część wyspy Elafonisi
Obrazek

Trochę różowego piasku, trochę ciemnych kamyków i niezły kolor wody. Z różowym kolorem piasku na wyspie wiąże się legenda, według której w Wielką Sobotę 24 kwietnia 1824 roku oddziały tureckie pod wodzą Ibrahima brutalnie wymordowały szukających tu schronienia 600 kobiet i dzieci – plaża spłynęła krwią i od tego czasu niegdyś zwykły piasek ma kolor różowy.
Obrazek

Czas znaleźć sobie jakieś legowisko na parę godzin
Obrazek

I pochodzić po wodzie - dziś jest nieco chłodna
Obrazek

Widok z naszego miejsca na południowo - lekko zachodni fragment wyspy
Obrazek

Czas się wykąpać
Obrazek

Piasek nochmal
Obrazek

Powoli idę na spacer na Wyspę Danieli - ponieważ to znaczy właśnie Elafonisi
Obrazek

Widok jak dla mnie jest obłędny
Obrazek

A kolor wody przy zachodniej części wyspy zaczyna byc coraz bardziej ciekawy
Obrazek

Wyspa jest obiektem o unikalnych walorach przyrodniczych i została wpisana na listę Natura 2000 jako jedno z najcenniejszych przyrodniczo miejsc w Europie.
Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.08.2016 19:33

tony montana napisał(a):to oczywiście złotego, ba, nawet srebrnego "nie widzial".....

... czyli tam pociągu też nie było :?: ... :roll: ... to gdzie on jest ... :?: ... :oczko_usmiech: ...

tony montana napisał(a): idziemy w kierunku WODY

... niezła piaskownica, a kolor wody - to je to ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.08.2016 20:26

tony montana napisał(a):A byłeś na samym południu w regionie Sfakion

Tak,

tony montana napisał(a):a konkretnie np we Frangocastello?

nie...

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 18.08.2016 23:16

niczym na Karaibach lub na innym Mauritiusie... 8)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 19.08.2016 16:03

Krótko : PIKNIE : :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.08.2016 07:47

Kreta raz, że piękna, to jeszcze ciekawa (monastyry i nie tylko)...ale te tłumy trochę odstraszają.
Porozważamy ją jeszcze na (ten) wrzesień, ale chyba trzeba się będzie wybrać wiosną.
Także PISZ :idea: :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.08.2016 12:55

Fajna ta Ela... A woda jaka przejrzysta! :D

Nasza tegoroczna gospodyni nazywała mnie Ela 8O Tak sobie skróciła moje drugie imię - Izabela ;) (wyczytała je w paszporcie). Agnieszka była chyba dla niej zbyt trudna do zapamiętania, nie ma chorwackiego odpowiednika.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone