Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy...

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.08.2016 16:24

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):NIEZŁA MELINA

... przy takim ruchu to nie wróżę im sukcesu finansowego ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.

Myślę, że Melina otwiera swoje podwoje tak po 20 dopiero, w naszej Mencie w ciągu dnia też niewiele się działo, a potem między 22 a 23 full ludzi

Mikeee napisał(a):Teodor bardzo fajnie się prezentuje z brzegu, a w Melina to idealne miejsce, aby se dać w palnik upajając się dodatkowo pięknem kreteńskiego wybrzeża 8)

:papa:

Po trzech browarach i męczącym upałem i zwiedzaniem dniu człek przed 24 miał dość ;)

Zawsze się odgrażam, że będziemy BARDZO PÓŹNO chodzić spać jak autochtoni i zawsze kończy się tak samo, tego lata rekordowo siedzieliśmy chyba o przed 1 w nocy tylko....
CÓŻ ja przyzwyczajony do wstawania do pracy po 5.....

:boss:

piekara114 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Lidia K napisał(a):
Lidia K napisał(a):Mówisz, że ciepła. Jak ciepła?

Termometra nadal nie kupiłem, choc szukałem przed samym wyjazdem, myślę, że 26 spokojnie

Chyba do szukania się nie przyłożyłeś :mrgreen: Młode mamy teraz tego używają, bo se nie poradzą :roll:
http://www.xdomowo.pl/termometr-do-wody ... 0wodLbsOsA

A jest jeszcze to:
http://www.smyk.com/dziecko-mama/dzieck ... -wody.html

A ja używam kuchenny, mniej więcej taki:
http://miarpol.pl/TERMOMETR-CYFROWY-KUC ... GwodDxcDgg

:papa: :papa:

A bo ja..... tylko po stacjonarnych szukałem....ale na next wakacje na pewno kupię! :)

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Ty chyba w gdzieś koło Kato Daratso miałeś? dobrze pamiętam?

W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć dokładnej lokalizacji, tylko wzrokowo widzę, że gdzieś blisko.
Kiedyś będę próbował odgrzebać te informacje.

Pozdrawiam,
Wojtek

No to daj znać, jak już to zrobisz :)

ajdadi napisał(a):
Mikeee napisał(a):Teodor bardzo fajnie się prezentuje z brzegu, a w Melina to idealne miejsce, aby se dać w palnik upajając się dodatkowo pięknem kreteńskiego wybrzeża 8)

Nic dodać ,nic ująć 8)

Też napiłbyś się w Melince słyszę ... ;)

longtom napisał(a):
tony montana napisał(a):Fajnie jest poleżeć na sunbed
Bym nawet bez sunbeda sobie tam poleżał :!:

pzdr :wink:

Bez sunbeda długo się nie da usiedzieć na tym upale..... no chyba, że cały czas w wodzie :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.08.2016 16:39

Wyprawa do KISSAMOS (Kiss my a....) ;)

No to jedziemy na dwie tury do Kissamos, Kolega wiezie moją Rodzinę wraz ze mną i wraca po swoją. Daleko w sumie nie mamy, ale i tak zajmuje to trochę czasu, bo z powrotem będziemy musieli zrobić podobny myk - jest to trochę upierdliwe, ale wiemy, że jeszcze parę dni, a każdy będzie miał swoje auto, zresztą my jutro bierzemy furę na cały dzień i JEDZIEMY NA ELAFONISSI, a Znajomi dzień później
Obrazek

W Kissamos, które jest raczej bardziej znane z portu położonego ok. 3 km za miastem skąd można płynąc na Balos, ale także do ....Pireusu....
Obrazek

.... idziemy oczywiście nad morze, wiatr, który towarzyszył nam od początku tutaj wieje szczególnie mocno
Obrazek

Znajdujemy się między dwoma półwyspami; Rodopos (patrzymy na niego od JEGO strony zachodniej, my od nas z Maleme mamy jego stronę wschodnią) a Gramvousa
Obrazek

Obrazek

Pan na "latawcu" ładnie wysoko fruwa
Obrazek

A to już Półwysep Gramvousa, w oddali widać stateczek wracający z Balos (popłyniemy za trzy dni - gwarantuje sporo lazurów)
Obrazek

Na promenadce przy niezbyt pięknej plaży w Kissamos jest dużo ciekawych knajpek - z widokiem na Rodopos
Obrazek

Oraz z widokiem na Gramvouse
Obrazek

Oczywiście siedząc przy promenadce widać tak naprawdę oba półwyspy ;0
Obrazek

Obrazek

Spotykamy się ze znajomymi i idziemy na miasto, taki kościółek
Obrazek

Idziemy do "słynnego" Zamku, od którego wzięła nazwę miejscowość, albowiem w "całości" nazywa się ona Kastelli Kissamos
Obrazek

Z Castelllo jednak niewiele zostało...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Kissamos, czekając na powrotny transport z trzema młodocianymi laskami (16,16,13) odwiedzamy kissamowski Carrefour (a właściwie jakis dziwny twór "mawronitis czy jakoś tam kerfur" ;)który okazuje się być przybytkiem z problemami a la dzisiejsza ALMA - pepsi stojąca co pół metra na półce, nawet lodów nie było wielkiego wyboru, zatem przeszliśmy się kawałek do mniejszego marketu, gdzie ja nabyłem bro a dziewczęta lody

EFCHARISTO
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.08.2016 19:58

tony montana napisał(a):.... idziemy oczywiście nad morze, wiatr, który towarzyszył nam od początku tutaj wieje szczególnie mocno

... faktycznie fale wyglądają srogo ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.08.2016 09:25

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):.... idziemy oczywiście nad morze, wiatr, który towarzyszył nam od początku tutaj wieje szczególnie mocno

... faktycznie fale wyglądają srogo ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Były ogromne, potęga morza jest wielka....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.08.2016 10:09

Poranek w górach

Z samego rana kolejnego dnia jadę sobie kawałek w góry popatrzyć na zachodnią Kretę
Obrazek

Patrzymy na półwysep Gramvousa z szutrową drogą na Balos
Obrazek

Jestem o tutaj, za Voukolies
Obrazek

Obrazek

Zbliżenie
Obrazek

W następnych odcinkach droga do ELAFONISI i sama rajska plaża
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.08.2016 10:30

tony montana napisał(a):Z samego rana kolejnego dnia jadę sobie kawałek w góry popatrzyć na zachodnią Kretę

... piękna zielona dolina - takich widoków najbardziej na Malcie mi brakowało ... :roll: ... szczególnie po zielonym zimowym Gozo ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.08.2016 21:40

Cudne krajobrazy; wracają wspomnienia...

Pozdrawiam,
Wojtek
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 16.08.2016 18:33

tony montana napisał(a):Zawsze się odgrażam, że będziemy BARDZO PÓŹNO chodzić spać jak autochtoni i zawsze kończy się tak samo, tego lata rekordowo siedzieliśmy chyba o przed 1 w nocy tylko....

zawsze Cię podziwiałem za odkrywanie okolicy o tak wczesnej porze. Nawet sobie obiecałem, że w te wakacje też tak spróbuję. Problem w tym, że my właśnie siedzimy do BARDZO PÓŹNA.
Człowiek wróci z wakacji bardziej zmęczony niż przed wyjazdem... :wink:

a zdjęcia super 8)

pozdrawiam :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.08.2016 12:57

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):Z samego rana kolejnego dnia jadę sobie kawałek w góry popatrzyć na zachodnią Kretę

... piękna zielona dolina - takich widoków najbardziej na Malcie mi brakowało ... :roll: ... szczególnie po zielonym zimowym Gozo ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Ja właśnie jeśli kiedyś wrócę na Maltę to chciałbym spędzić ze dwa dni na Gozo

Franz napisał(a):Cudne krajobrazy; wracają wspomnienia...

Pozdrawiam,
Wojtek

No Ty, Wojtku więcej kreteńskiego interioru z pewnością zeksplorowałeś...

Mikeee napisał(a):
tony montana napisał(a):Zawsze się odgrażam, że będziemy BARDZO PÓŹNO chodzić spać jak autochtoni i zawsze kończy się tak samo, tego lata rekordowo siedzieliśmy chyba o przed 1 w nocy tylko....

zawsze Cię podziwiałem za odkrywanie okolicy o tak wczesnej porze. Nawet sobie obiecałem, że w te wakacje też tak spróbuję. Problem w tym, że my właśnie siedzimy do BARDZO PÓŹNA.
Człowiek wróci z wakacji bardziej zmęczony niż przed wyjazdem... :wink:

a zdjęcia super 8)

pozdrawiam :papa:

W tym roku udało mi się to w sumie tylko kilka razy, raz, że na starość ;) później zaczynam wstawać na wakacjach, dwa - nie mieliśmy przez pierwszy tydzień auta na wyłączność..
:boss:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.08.2016 13:13

tony montana napisał(a):a właśnie jeśli kiedyś wrócę na Maltę to chciałbym spędzić ze dwa dni na Gozo

... o tak Gozo jest ok, ale zimą bardziej nam się podobało - mniej ludzi i zielono ... :wink: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.08.2016 13:53

PODRÓŻ NA ELAFONISI

Dla niezaznajomionych z Kretą - Elafonisi to jedna z kilku RAJSKICH plaż, które dostępne są na Krecie. Jest to mała wysepka (1,5 km długości, ok. 500 metrów szerokości), znajdująca się kilkaset metrów od Krety - na wyspę można przejść mając wody góra po pas - w zależności od pory roku oczywiście, tego lata bylo jej mniej niż dwa lata temu na początku sierpnia 2014)
Zdjęcie z netu z góry, wrzucam, albowiem takiego nie posiadam w swojej kolekcji 300 zdjęć z Elafonisi - kolory nie są przekłamane, tam naprawdę takie są!
Obrazek

Byliśmy tu już dwa lata temu....
Pierwsza wyprawa na Kretę
.... ale spod Heraklionu mieliśmy kawał drogi (200km, 3h drogi w jedną stronę), teraz mamy nieco ponad godzinę (60km).

Zanim jednak tam dojedziemy czekają nas dwa przystanki - jaskinia Agia Sofia oraz słynny Klasztor Moni Chrisoskalitissos

Obrazek

Droga, choć znana sprzed dwóch lat, jest dosyć ciężka - zaczyna się od przejazdu stromymi krawędziami wąwozu Topolia
Obrazek

Po drodze mamy tunel na szerokość jednego auta, więc albo stoją tutaj osoby kierujące ruchem (gdy teraz jedziemy tak jest) lub działa sygnalizacja świetlna (gdy jechaliśmy tam za drugim razem działała)
Obrazek

Topolia Gorge
Obrazek

Dla chętnych, na końcu wąwozu od jego południowej strony można zatrzymać się na zwiedzanie Jaskinii Agia Sofia, wdrapujemy się po 250 schodkach w górę, a samą jaskinię zwiedza się for free.
Widoki z Jaskinii z góry na Topolię
Obrazek

Obrazek

Jaskinia Agia Sofia znajduje się na wysokości 285 metrów i ma w najwyższym miejscu 20 metrów wysokości. W jaskini tej jest wiele stalagmitów i stalaktytów.
Obrazek

Kaplica Świętej Mądrości Bożej. Podobno ikona Agia Sofia została przywieziona przez Greków, wycofujących się z zajmowanego przez Turków, Konstantynopola. Nad wejściem do jaskini znajduje się gwiazda, która symbolizuje nową tradycję, rozpoczętą przez biskupa Kissamos, który w Wigilię w 1993 r, odprawił w jaskini pierwszą Liturgię Pokoju
Obrazek

Obrazek

Pochodziliśmy trochę po jaskinii
Obrazek

Powiem tak - nie są to Groty Castellana, ale warto wejść, a już w szczególności dla osób, które nie miały okazji zwiedzać dotąd dużej ilości jaskiń
Obrazek

Jak wspominałem, z góry jest bardzo fajny widok na okolicę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak wspominałem droga przez wąwóz Topolia jest dość kręta (ale do wyboru mamy tylko jeszcze jedną, nadmorską wiodąca od Kissamos - która i tak spotyka się z naszą drogą, o w tym miejscu
Obrazek

Obrazek

Dopiero 14 km przez Elafonisi, za wioską Plokamiana jest szeroka, nowa szosa, którą można 'normalnie" pomykać :)
Najgorszy fragment jest w okolicach Elos - kreteńscy chuligani, którzy zamalowują i przestawiają znaki drogowe zrobili nam psikusa właśnie przestawiając drogowskaz i za drugim razem, nie jechałem nową, piękną, 2 kilometrową obwodnicą Elos (tak, jak poprzednio, tylko przedzierałem sie pod górę, krętymi drogami przez tę wioseczkę.....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.08.2016 14:02

tony montana napisał(a):kreteńscy chuligani, którzy zamalowują i przestawiają znaki drogowe zrobili nam psikusa

... nas tak na Chalkidiki w interiorze porobili ... :evil: ... łobuzy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.08.2016 14:14

tony montana napisał(a):
Obrazek

Widoki fajne, to fakt :mrgreen: ... ale co to za chmurzyska na niebie 8O 8O 8O
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.08.2016 14:30

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):a właśnie jeśli kiedyś wrócę na Maltę to chciałbym spędzić ze dwa dni na Gozo

... o tak Gozo jest ok, ale zimą bardziej nam się podobało - mniej ludzi i zielono ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Ale teraz byliście, jak mniemam, tez tylko na jeden dzień promem?
Bez auta, czyli tym autobusem ichnim?

kmichal napisał(a):
tony montana napisał(a):kreteńscy chuligani, którzy zamalowują i przestawiają znaki drogowe zrobili nam psikusa

... nas tak na Chalkidiki w interiorze porobili ... :evil: ... łobuzy ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Straszne te greckie lobuzy, a Ty pisałeś jakąs relację z tego DIKI? :)

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):

Widoki fajne, to fakt :mrgreen: ... ale co to za chmurzyska na niebie 8O 8O 8O

Ty zaś, zamiast skupiać się na pozytywach (jedziemy na piękna plażę, może nawet takiej jeszcze nie widziałaś ;)) to szukasz chmur, jesteśmy w górach - byłaś kiedyś w górach ? ;) tam są chmury czasem

kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.08.2016 14:36

tony montana napisał(a):Ale teraz byliście, jak mniemam, tez tylko na jeden dzień promem?

... na Gozo pojechaliśmy tym razem 2 razy ... :wink: ...

tony montana napisał(a):Bez auta, czyli tym autobusem ichnim?

... zgadza się, ichnim busem ... :mrgreen: ...

tony montana napisał(a):a Ty pisałeś jakąs relację z tego DIKI?

... upiekło mi się - to był okres bez relacji ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

KRETA REPETA czyli 3 i 4 tydzień na obrzeżach Europy... - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone