Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

243 km/h

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 18.08.2010 17:19

dasuch napisał(a):
matrix02 napisał(a):I prawko zabrane na rok po Chorwacji nie pośmiga

Gdzie przeczytałeś, że zabrali mu prawko?

jak gdzie w artykule
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 18.08.2010 19:04

Kozaczenie na drodze nie jest pochodną pojazdu, ale mózgu (lub jego braku raczej). Jest równie dużo posranych kierowców samochodów, jak i motocykli, a i rąbnięci rowerzyści się zdarzają.
No i nie każdy kierowca motocykla to motocyklista. Często to jakiś niedorozwinięty dresik bez prawa jazdy na pożyczonym złomku bez prawa do rejestracji. A obrywa się całemu środowisku.
Osobiście uważam, że czasami (ale zaznaczam, że czasami) bezpieczniejsza jest jazda na autostradzie 250 km/h przez doświadczonego kierowcę w sprzyjających warunkach (bez względu na to czy to motocykl czy samochód) niż 70 km/h w slalomie między samochodami w centrum miasta uskuteczniane przez gogusiowatego "miszcza" kierownicy.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 18.08.2010 19:18

matrix02 napisał(a):
dasuch napisał(a):

jak gdzie w artykule

W artykule pisze: zakaz stosowania zagranicznego prawa jazdy na terytorium Chorwacji na okres 12 miesięcy, a to moim zdaniem nie jest równoważne z zabraniem prawka. Ja to tak zrozumiałem.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.08.2010 20:00

dasuch napisał(a):
Leon napisał(a):....przepraszam za moj jezik Polski, ale jak sie naziwa jak ktos kogos goni. My sie widawalo ze poscig. A jak ktosz ucieka od tego czegosz co go goni to ucieczka.....Przecierz w lusterku widzial ze policija jest za nim, przinajmnie jeden musi bic w mundurze i kamere widac.....ale spoko moze sie tylko z nimy chcial poscigac troche. A jak ma wiglandac uciecka na autostradzie? Poniewarz film jest na Youtube, moze sie doczekamy i komentarza kierowci jak wruci do domu

Nie przepraszaj za język. Chciałbym znać tak język chorwacki jak Ty znasz polski. Nie wiem jakim samochodem jechano za nim i czy dogoniono by go gdyby uciekał. Może wypowiedzą się o tym motocykliści. Wydaje mi się, że w poście powyżej Biker_HR ma 100% rację.
Pozdrawiam

dausch
A jak Ty sobie wyobrażasz pościg? Co mieli zrobić przy takiej prędkości - mieli go rozjechać, przewrócić? Przeciez musieli poczekać aż zwolni. Gość zauważył w końcu, że nie da rady i dał za wygraną. Rozwaga policji w tej sytuacji jest uzasadniona.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.08.2010 20:05

dasuch napisał(a):
matrix02 napisał(a):
dasuch napisał(a):

jak gdzie w artykule

W artykule pisze: zakaz stosowania zagranicznego prawa jazdy na terytorium Chorwacji na okres 12 miesięcy, a to moim zdaniem nie jest równoważne z zabraniem prawka. Ja to tak zrozumiałem.

Zgadza się. Policjant obcego kraju nie może Ci odebrać uprawnień ponieważ Ci ich nie nadał. Ale są skuteczniejsze metody - dotkliwe mandaty i areszty. Polecam poczytać jak takich kierowców traktuje Norwegia czy Szwajcaria. Przy tym utrata prawa jazdy to "pikuś".
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 20:11

Policjant obcego kraju nie może Ci odebrać uprawnień ponieważ Ci ich nie nadał.

A w Polsce Ci nadał? :)
stary chlop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary chlop » 18.08.2010 20:21

ja widzialem jak chorwacka drogowka smigala nowa BMW 7 ;]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.08.2010 21:36

Bocian napisał(a):
Policjant obcego kraju nie może Ci odebrać uprawnień ponieważ Ci ich nie nadał.

A w Polsce Ci nadał? :)

Ironia? Przecież to była prosta, zrozumiała (miałem wrażenie) przenośnia. Jeżeli szukasz tematu do drażliwej dyskusji to nie trafileś.
Dla wyjaśnienia mojego skrutu myślowego. Nie zabierze Ci Chorwat prawa jazdy tak samo jak Polak Chorwatowi i w każdym kraju tak jest. Chyba, że popełnisz jakieś przestępstwo karane z urzędu, np. w Twojej winy zabijesz kogoś na drodze i trafisz do więzienia. Potem, po ekstradycji do kraju (jeżeli taka wystąpi) będziesz sądzony w Polsce za przestępstwo popełnione za granicą zgodnie z naszym prawem. Wtedy na bank prawo jazdy masz zabrane. Ale za wykroczenie karane mandatem - NIE.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 21:48

jakbym szukał czegoś to bym nie postawił tej buźki na końcu... A co do niezabierania prawa jazdy to nie do końca jestem przekonany do twych racji... Uważam , że można zabrać prawo jazdy i zostanie ono przekazane do Polski, z tym , że być może dzieje się to na razie na terenie Unii.
Poczytaj to forum, tam o tym piszą...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.08.2010 21:55

Bocian napisał(a):jakbym szukał czegoś to bym nie postawił tej buźki na końcu... A co do niezabierania prawa jazdy to nie do końca jestem przekonany do twych racji... Uważam , że można zabrać prawo jazdy i zostanie ono przekazane do Polski, z tym , że być może dzieje się to na razie na terenie Unii.
Poczytaj to forum, tam o tym piszą...

Czyli są przepisy, które z automatu powodują przekazanie takiej sprawy do kraju, który wydal uprawnienia. To logiczne i rozsądne ponieważ w Unii dużą część prawa mamy już wspólną dzięki dyrektywom.
Jednak w takiej sytuacji to nie obcy kraj pozbawia Cię uprawnień, a Twój własny. I jeżeli w naszym kraju okaże się, ża to wykroczenie, za które w innym odebrano Ci prawo jazdy jest obarczone tylko mandatem to Ci je powinni zwrócić. Ale wszystko jest możliwe. W tym temacie muszę się doedukować, co w wolnej chwili na bank zrobię.
Jak tylko będę wiedział coś więcej to dam znać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 22:06

Z tych przepisów wynika , że policjant zabiera (albo sąd) w miejscu dokonanego wykroczenia(przestępstwa) i przekazuje do Polski czyli tak jakby już tam zabierali. Być może decyzja administracyjna powstaje w PL. Sam do końca nie wiem , jak spotkam jakiegoś "ruchacza" to go zapytam. Pozdrav.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 18.08.2010 22:13

Bocian napisał(a):Z tych przepisów wynika , że policjant zabiera (albo sąd) w miejscu dokonanego wykroczenia(przestępstwa) i przekazuje do Polski czyli tak jakby już tam zabierali. Być może decyzja administracyjna powstaje w PL. Sam do końca nie wiem , jak spotkam jakiegoś "ruchacza" to go zapytam. Pozdrav.

Jesteśmy umówieni - kto pierwszy pozna te szczegóły daje znać. Nie ma co się domyślać.
dasio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasio » 19.08.2010 00:05

Panie Peterenzo myli się Pan. Nie wiem dokładnie jak jest w Chorwacji ale pewnie podobnie jak u nas, są sytuacje w których policjant ma prawo zatrzymać prawo jazdy i nie jest to to samo co "zatrzymanie uprawnień". Prawo jazdy zatrzymywane jest wtedy na podstawie art.135 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym.Obywatelstwo kierowcy nie ma znaczenia: doskonałym przykładem jest sytuacja kiedy kierowca jest w stanie nietrzeźwości lub po spożyciu alkoholu, wtedy policjant zatrzymuje prawo jazdy obligatoryjnie.
Posiadane uprawnienia a dokument uprawniający do kierowania to dwie różne rzeczy. Uprawnień może pozbawić Sąd prawomocnym wyrokiem, policjant tego nie robi.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.08.2010 00:34

.....jezeli Polak lub inni obcokrajowiec spowoduje wypadek, policija mu moze zatrzimac paszport, prawojazdi, zielona karte i dowud. Policjant spisuje protokol, risuje mapke situacji, sprawdza stan trzezwosci (na miejscu) i pisze wniosek do sadu. Sad orzeka kare, po odbicu kari (zaplaci przelewem) zrzekne sie prawa na odwolanie, dostaje dokumenti z powrotem.....
Jezeli sie natomiast broni ze nie jest winien, sedzia lub w przipadku aktu karnego prokurator, wimagaja sledstwa z udzialem bieglich...to trwa, kosztuje a turista przeduza wczasi. W przipadku smierci poszkodowanego lub cieszkich obrazen, ze by zabezpieczic ze by winowajca nie uciekl moze bic aresztowani. I kilku takich Polakow poznale. Dlatego trzeba jerzdic zgodnie z przepisamy bo za granica zawsze jak spowodujesz wipadek, a nie bendziesz sie czimal przeisow bendziesz "bardzo" wini.

A wszistkim motorzistom co lubia szibka jazde (tez jechale i kilku razi zaliczile splitski asfalt i na nim pare metrow kwadratowich skori zostawile w mlodosci :wink: ) zicze tak samo szibkich dziewczin, duzo zdrowia, po jezdzie duzo zimnego piwa, niezawodnich motorow i wygodnich kombinezonow.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 19.08.2010 07:36

Dasio, Leon
Dzięki za wyjaśnienia. Trochę namieszałem, to racja. Fakt, że zatrzymanie prawa jazdy a odebranie uprawnień to inna rzecz. Zasadniczo starałem się mówić o odebraniu uprawnień i tu raczej tak jest jak twierdziłem. Co do zatrzymania prawa jazdy to macie rację.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone