Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

243 km/h

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 18.08.2010 11:12

Arek napisał(a):
Marshall napisał(a):Ciekawe jakim sprzętem dysponowała Policja

A różny sprzęt mają - skody octavia, passaty, hondy accord, chyba nawet bmw x5

Tylko, że ten konkretny pojazd pościgowy jechał około 250 km/h - musiała być to bardzo mocna fura, albo motocykl sportowy.

smoki3 napisał(a):Naprawdę nie wiem o co tyle krzyku ? Przecież tacy ludzie są bardzo potrzebni, z ich mózgu i tak niewiele pożytku, a organy wewnętrzne są bardzo potrzebne! Można mieć tylko trochę pretensji do Chorwatów , oto że jest za mało posadzonych drzew przy autostradzie
- NAPRAWDĘ TAK MYŚLISZ :?: :?: :?: Widać nigdy nie straciłeś nikogo bliskiego w wypadku drogowym...... W drzewo przy drodze możesz uderzyć także samochodem.
Ostatnio edytowano 18.08.2010 11:20 przez Marshall, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 11:16

weldon napisał(a):
smoki3 napisał(a):Nasi drogowcy o drzewach pamiętają, idą nawet dalej

To z oszczędności - podatek gruntowy się rozkłada na dwóch ;)

W Toruniu radzą sobie tak.

Jeszcze im nikt, nigdy nie uciekł ...

To drzewo na środku drogi wspaniale się wpisuje w temat. Chorwaccy drogowcy mają jednak sporo do nadrobienia. W końcu z Polski przyjeżdża coraz więcej motocykilistów.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 18.08.2010 11:21

Marshall, u nas sprawa wygląda tak:
Pod maskami policyjnych Opli Vectra z wideorejestratorami pracują m.in. turbodoładowane silniki V6 o mocy 280 KM, pozwalające na jazdę z prędkością 250 km/h i rozpędzenie auta do setki w 6,4 sekundy.

Niektóre Skody Octavie wyposażane są w jednostki 2.0 TFSI o mocy 200 KM. Dzięki nim pierwsza setka pojawia się na liczniku po 7,3 sekundy, a prędkość maksymalna wynosi 240 km/h.

Najmocniejsze Fordy Mondeo mają widlaste szóstki o pojemności 3,0 l i mocy 226 KM. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h trwa 7,4 sekundy, a strzałka szybkościomierza może dojść do 243 km/h. Trafiają się też egzemplarze z silnikami 2,5 l/220 KM (setka w 7,5 sekundy, prędkości do 245 km/h).

Widząc za plecami Renault Megane można spodziewać się wersji Sport z 225-konnym silnikiem pozwalającym na jazdę z prędkością 236 km/h i osiąganie setki w 6,5 sekundy.
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 18.08.2010 11:22

smoki3 napisał(a): Chorwaccy drogowcy mają jednak sporo do nadrobienia. W końcu z Polski przyjeżdża coraz więcej motocyklistów.

Najlepiej niech ich już na granicy eliminują - proponuję egzekucję, strzał w tył głowy.
Miałeś osobiście jakieś przykrości (wypadek) spowodowany przez naszego motocyklistę w Chorwacji ? Sorry ale twoje podejście do sprawy mnie przeraża...
Kierowca motocykla jechał po AUTOSTRADZIE, nie koło szkoły czy też przez osiedle. Złamał prawo i zapłacił 3000Kn mandatu - tyle. To żaden powód aby życzyć mu śmierci i przerabiać człowieka na narządy...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2010 11:33

Marshall napisał(a):NAPRAWDĘ TAK MYŚLISZ :?:

Spokojnie. Jemu chodzi o to, że to ten, co za szybko jedzie, tak nie myśli.

Też się zgadzam, że lepiej, żeby zszedł sam, niż jeszcze zabrał kogoś ze sobą ...
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 18.08.2010 11:43

dasuch napisał(a):Gdzie Ty widzisz tutaj ucieczkê i po¶cig? Przez oko³o 1,5 minuty jechali za nim tworz±c materia³ filmowy, nastêpnie dali znak aby jecha³ za nimi, co te¿ uczyni³. My¶lê, ¿e ucieczka wygl±da³a by inaczej.

Tocno tako - moje je misljenje da je u ovoj situaciji vise kriva policija (Kobre), nego Poljak koji je vozio taj motocikl!

Odmah na pocetku videa se vidi da je "civilni auto" vozio na premaloj udaljenosti iza motocikla, s obzirom na brzinu. Brzina motocikla nije bila drasticno visoka. Cim se je ukazala prilika, motocikl se je maknuo na desnu stranu autoceste, i zelio je propustiti brze "civilno vozilo" da ga pretekne.

Kobre su i dalje (namjerno) provocirale, i opet su se nastavili voziti iza njega, desnom stranom, na premaloj udaljenosti. Zbog toga je on odvrnuo gas, u zelji da se rijesi retardiranog vozaca.

Na Varazdinskom podrucju cuvajte se crne Skode Supeb s tablicama VZ 128 MA.

Obrazek
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.08.2010 12:01

....przepraszam za moj jezik Polski, ale jak sie naziwa jak ktos kogos goni. My sie widawalo ze poscig. A jak ktosz ucieka od tego czegosz co go goni to ucieczka.....Przecierz w lusterku widzial ze policija jest za nim, przinajmnie jeden musi bic w mundurze i kamere widac.....ale spoko moze sie tylko z nimy chcial poscigac troche. A jak ma wiglandac uciecka na autostradzie? Poniewarz film jest na Youtube, moze sie doczekamy i komentarza kierowci jak wruci do domu
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2010 12:05

Marshall napisał(a):
smoki3 napisał(a): Chorwaccy drogowcy mają jednak sporo do nadrobienia. W końcu z Polski przyjeżdża coraz więcej motocyklistów.

Najlepiej niech ich już na granicy eliminują - proponuję egzekucję, strzał w tył głowy.
Miałeś osobiście jakieś przykrości (wypadek) spowodowany przez naszego motocyklistę w Chorwacji ? Sorry ale twoje podejście do sprawy mnie przeraża...
Kierowca motocykla jechał po AUTOSTRADZIE, nie koło szkoły czy też przez osiedle. Złamał prawo i zapłacił 3000Kn mandatu - tyle. To żaden powód aby życzyć mu śmierci i przerabiać człowieka na narządy...

Absolutnie nie życzę nikomu śmierci lub wypadku ! Niestety obserwując motocyklistów ( tu wyjątkiem dla mnie są "Harlejowcy" którzy jeżdżą raczej zgodnie z przepisami, i wystarczy im wiatr we włosach przy dziewięćdziesięciu kilometrach na godziną) twierdzę że brakuje im wyobraźni. Może jest to kontrowersyjne, ale uważam że jednak wolał bym motocykl na martwej przeszkodzie niż na przechodniu, innej żywej bogu ducha winnej istocie.

Pozdrawiam.

smoki3
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 18.08.2010 12:15

Leon napisał(a):....przepraszam za moj jezik Polski, ale jak sie naziwa jak ktos kogos goni. My sie widawalo ze poscig. A jak ktosz ucieka od tego czegosz co go goni to ucieczka.....Przecierz w lusterku widzial ze policija jest za nim, przinajmnie jeden musi bic w mundurze i kamere widac.....ale spoko moze sie tylko z nimy chcial poscigac troche. A jak ma wiglandac uciecka na autostradzie? Poniewarz film jest na Youtube, moze sie doczekamy i komentarza kierowci jak wruci do domu

Nie przepraszaj za język. Chciałbym znać tak język chorwacki jak Ty znasz polski. Nie wiem jakim samochodem jechano za nim i czy dogoniono by go gdyby uciekał. Może wypowiedzą się o tym motocykliści. Wydaje mi się, że w poście powyżej Biker_HR ma 100% rację.
Pozdrawiam
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 18.08.2010 12:40

Ja zivim svega par kilometara od tog mjesta na autocesti, gdje se je sve ovo dogadjalo...

Motorist je vozio nesto brze, ali i Kobre su pocinile prometni prekrsaj, jer su vozili na premaloj udaljenosti iza motora. Dakle, s njihove strane bilo je provokacije.

Kobre inace ne nose klasicnu policijsku uniformu, nego kombinezone maslinaste boje.

http://www.google.hr/maps/ms?doflg=ptk& ... 1&t=h&z=15
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 18.08.2010 12:52

Jak dla mnie to nie była niebezpieczna jazda. Droga pusta, mijał chyba dwa auta. Na wezwanie policji zatrzymał się bez oporów.
Cóż miał pecha.
Gówniarzem już nie jestem i nie będę z siebie robił świętoszka, takie prędkości nie są mi ani małżonce obce.
Jak są możliwości, droga pusta i nie zagraża się innym to się ciśnie.
ps.
A któż z nas nie przekracza dopuszczalnej prędkości :wink:
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 18.08.2010 13:17

Motoschiza napisał(a):Gówniarzem już nie jestem i nie będę z siebie robił świętoszka, takie prędkości nie są mi ani małżonce obce.

Gdzie się da tam się da.... Tutaj pobiłem swój rekord, na ulicy jednak latam 100-120 km/h.
Lotnisko rządowe z czasów PRL-u. Arłamów - Bieszczady. Motocykl Honda CBR XX.

Obrazek

Obrazek
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 18.08.2010 13:30

Motoschiza napisał(a):Jak są możliwości, droga pusta i nie zagraża się innym to się ciśnie.
ps.
A któż z nas nie przekracza dopuszczalnej prędkości :wink:

Nie ma takiej osoby, zapewniam! Nikt nie jest święty...
Szanuję jednośladowców, szczególnie poruszających się motocyklami turystycznymi albo chopperami - mam wśród nich wielu znajomych.
Dla nich najważniejsza jest idea "wiatru we włosach", czego nie można powiedzieć o młodych gniewnych na "odkurzaczach", którzy negatywnie pracują na wizerunek użytkowników jednośladów.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.08.2010 13:50

Hłe, Hłe... Biker, widzę że u was w Cro też wyłącznie jest winna Policja... Sami prowokatorzy, pewnie telepatycznie kazali mu przyspieszyć do 243km/h 8)
Leon, zapewniam Cię,że przy tych prędkościach i przyciemnianych szybach, nie widać w samochodzie, że siedzie tam umundurowany policjant... Nie widać także kamery...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.08.2010 13:57

Też święty nie jestem, chociaż moim to trudno jakoś specjalnie te przepisy złamać
(no, chyba, że na znak najadę ;))
ale znajomy, dawno temu co prawda, jadąc autostradą, z przyczepą,
nie przewidział, że ten facet, na horyzoncie, aż tak bardzo przekracza prędkość
i zaczął wyprzedzać.

Tamten zadziałał jak przecinak.
Dobrze, że wjechał tylko do przyczepy i nie przebił się do samochodu,
bo z tyłu dzieciaki siedziały.

Pusto było, w sumie.

Trauma do dziś pozostała chłopu.
Tego drugiego też szkoda ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone